Rosu in gat este una din cele mai frecvente boli intalnite mai ales in lunile reci ale anului. Se manifesta prin senzatie de zgariere, arsura, asprime din gat, semn ca o raceala sau o gripa s-a instalat. De asemenea: stranut, tuse, secretie nazala, febra, oboseala – sunt alte simptome ale bolii.
In cea mai mare parte, faringita este provocata de inflamatia tesutului faringian, declansata de infectii virale ca: gripa, guturaiul, varicela, rujeola, herpesul, mononucleoza infectioasa, tusea convulsiva. Rosu in gat poate sa apara si datorita prafului din mediul inconjurator, suprasolicitarea vocii, consum frecvent de tutun si alcool. Durerile de gat permanente pot duce chiar la cancer la faringe sau gura.
Se recomanda sa se consulte un medic cand apar simptomele urmatoare: semne de gripa care nu se amelioreaza in timp de cateva zile, orice raguseala care dureaza mai mult de 14 zile, dureri in gat si secretie postnazala care persista de cateva zile, dureri in gat insotite de hipersalivatie, dificultati de respiratie, febra peste 38ºC, care indica o faringita streptococica.
Sunt persoane care acuza o faringita ,,stric matinala” provocata de dormitul cu gura deschisa, sau datorita refularii acizilor din stomac in faringe in timpul somnului. In acest caz este important sa se mentina in camera de dormit o anumita umiditate si sa se doarma cu perna ridicata (aproximativ 10-15 cm). Important este sa se evite sa se manance si sa se bea lichide, cu 2 ore inainte de culcare.
Este important controlul la medic. Acesta va recolta o proba din exudatul faringian. Aceasta procedura implica recoltarea prin tamponare a unei cantitati din mucusul faringian, pentru a fi apoi analizat in laborator. Daca durerile persista in gat sau daca apar si alte simptome, atunci medicul poate face si alte teste suplimentare. Sunt cazuri de faringita, care dispar de la sine fara a se face tratament. Daca boala persista si nu este tratata, faringita streptococica poate duce la complicatii, de exemplu la reumatism articular acut sau la nefrita acuta (lezeaza rinichii).
In cazul acestei boli – faringita streptacocica – medicul va prescrie pacientului antibiotic timp de cateva zile, pentru a se distruge infectia bacteriana a faringelui. Pentru a nu recidiva boala, este bine sa se continue sa se ia antibiotic inca cateva zile dupa ce simptomele bolii au disparut deja. Antibioticele nu sunt eficiente in faringitele provocate de virusi. Medicul recomanda odihna, multe lichide, gargara pentru gat cu apa sarata, aspirina si paracetamol. Tabletele de supt ce continut anestezic pot aduce ameliorari ale durerilor de gat.
Acupunctura si presopunctura sunt metode foarte utile in ameliorarea durerilor si reducerea inflamatiei in cazul faringitei. Este important sa se efectueze masajul gatului si toracelui cu o lotiune facuta din 2 picaturi ulei de eucalipt si menta in 2 lgt de ulei neutru (vegetal sau de migdale), pentru a stimula circulatia sangelui si pentru a ameliora drenajul lichidelor in zona dureroasa.
Fitoterapeutii recomanda o serie de plante care ajuta la combaterea infectiei, care a provocat durere si rosu in gat. La primul semn al bolii, trebuie luati 1-3 catei de usturoi care constituie un antibiotic si un antiseptic natural, sau 2-3 capsule de ulei de usturoi. Sunt eficiente si ceaiurile de echinacea care se prepara astfel: se pune 1-2 lgt de radacina pisata la o ceasca cu apa, se fierbe incet, se raceste si se bea, se repeta de 3 ori/ zi. Se poate servi si ceai de lemn dulce, dar nu mai mult de o saptamana deoarece poate afecta hipertensivii. Ceaiul de salvie, musetel sau lamaie poate fi un foarte bun calmant. Un tratament traditional pe care il foloseau indienii este ceaiul de coaja de ulm alunecos.
Un specialist homeopat poate prescrie in cazul faringitei mai multe remedii. Cand durerile apar brusc si sunt insotite de sete, raguseala se ia Acovit de 3 ori/ zi. Cand durerile apar brusc si sunt urmate de febra, dureri la ceafa, neliniste, se ia Beladonna de 3 ori/ zi. Cand apare rosu in gat si inflamatie, durerea se amelioreaza cu apa rece sau gheata si se ia Apis de 3 ori/ zi.
La primele semne de dureri in gat este bine sa se ia vitamina C, pentru a combate raceala sau infectia virala instalata. Trebuie sa se consume multe lichide, pentru a preveni concentratia vitaminei C in rinichi. Un supliment de Zn, 20-30 mg, luat zilnic, este bun in cazul acestei boli. Faringita cand este asociata cu infectia urechii poate fi provocata de o alergie alimentara.
Preventiv acasa, inainte de a se consulta un medic este important sa se bea multe lichide calde, sa se ia aspirina si analgezice, sa se ia o tableta de Zn zilnic la 4 ore, o compresa calda la gat, sau o campresa calda cu sare la gat, inhalatii cu abur simplu de la apa fierbinte sau apa cu sare, sau infunzie de plante de musetel si salvie.
Pentru a curata mucusul si substantele iritante, pentru a ameliora durerea produsa de faringita este bine sa se faca gargara cu apa cu sare, infuzie cu salvie, musetel, hrean, lamaie, zmeura.