Febră la apariția dinților la copii – Ce trebuie să știi despre această etapă din viața lor?

0
225
Febră la apariția dinților la copii – Ce trebuie să știi despre această etapă din viața lor

În primele trei luni copilul are un zâmbet fără dințișori, abia între 3-8 luni apar primii dinți de lapte. Această etapă din viața lor – a apariției dinților de lapte – este un proces îndelungat ce poate da mari bătăi de cap micuțului deoarece gingia devine roșie, umflată, stările febrile (de 38,5 grade Celsius) pot fi și ele prezente, saliva este abundentă, scaunele sunt moi, iar durerea este destul de intensă.

În caz de febră și diaree copilul trebuie dus la medic, mai ales dacă aceste simptome persistă. Desigur apariția dinților de lapte poate fi o cauză a simptomelor de acest fel, dar este bine să nu se riște și să se excludă și alte cauze, alte boli ce se pot manifesta în acest fel.

Apariția primilor dinți de lapte la copil depinde de: ereditate, aportul de calciu (de alimentație), de condiții climatice (clima caldă favorizează apariția dinților mai devreme), de sex (la fetițe dinții apar mai repede decât la băieți). Întâi își fac apariția primii patru dințișori (doi incisivi sus și doi jos), apoi urmează alți patru incisivi, apoi primii molari, urmează caninii la doi ani și jumătate, apoi a doua gamă de molari la trei ani.

Întârzierea apariției dinților la copii se poate datora bolilor intestinale, infecțioase, metabolice și tulburărilor endocrine. În astfel de cazuri copilul trebuie dus la medic pentru diagnostic și tratament. În perioada de apariție a dinților de lapte copilul plânge deoarece are dureri, stări de iritabilitate, gingii umflate și roșii, mâncărimi și dureri la nivelul lor, obrajii puțin umflați, salivație accentuată. Un alt lucru de care trebuie ținut cont este faptul că sistemului imunitar al copilului este redus în acest timp, el poate face diaree, îi curge nasul, nu are somnul liniștit, se trezește des, are stări febrile din cauza gingiilor inflamate.

Citește și:  Ce este și cum se manifestă ulcerul peptic la adulți și la copii?

Febră la apariția dinților la copii

Saliva abundentă trebuie ștearsă mereu de pe bărbia copilului deoarece poate irita pielea acestuia. Mare atenție cu jucăriile din jurul acestuia, care trebuie să fie moi și dezinfectate pentru a nu afecta pielea delicată a copilului și sănătatea lui. La această vârstă, copilul are tendința de a duce orice lucru la gură și deci se poate întâmpla să înghiță o jucărie prea mică.

Părinții trebuie să știe ce să facă pentru a ajuta copilul, pentru a-i calma durerea. Masarea ușoară a gingiilor cu degetul este de ajutor, iar la nevoie se pot folosi și anumite produse antialgice care se cumpără de la farmacie. Durerea poate fi oprită și prin comprese reci, mici, aplicate pe gingie, iar inflamația se reduce prin infuzie de mușețel (care are și proprietăți calmante).

Medicul recomandă anumite medicamente pentru reducerea febrei (aspirină, paracetamol, în doza exactă stabilită de el). Pentru scăderea edemului se recomandă siropul de nalbă. Apis mellifica și Magnesia carbonica 7 CH sunt două produse homeopatice care ajută în reducerea edemului de la nivelul gingiei.

Stările de iritabilitate pot fi tratate cu Staphysagria, un produs homeopat natural. De asemenea, un excelent produs homeopat care ajută în calmarea durerilor este Chamomilla 5 CH. Foarte important este ca înainte de folosirea oricărui medicament (fie el și homeopat) să se ceară sfatul unui medic, pentru siguranța copilului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.