Sângerarea gingiilor – Primul semn al bolilor gingivale? Află ce poți face!

0
4

Principalele boli ale gingiilor sunt gingivita și parodontita. La acestea se mai adaugă și traumatismele gingiilor de la marginile coroanelor, obturațiilor. Cauza dezvoltării parodontitei este inflamarea gingiilor. Și la gingivită apare inflamarea gingiilor în zona mai multor dinți.

Prin pătrunderea toxinelor la gingii, acestea devin mai sensibile, iar în plus se pot umfla și chiar pot sângera. Toxinele sunt din cauza activității microorganismelor.

Când inflamația avansează ori se agravează, atunci apar pungi parodontale, asta arată că parodontoza a progresat și drept consecință, dinții se pot mișca. Din cauza procesului inflamator, se poate dezvolta și un abces, care este însoțit de puroi și umflarea gingiilor.

Parodontita avansată duce la pierderea dintilor!

Parodontita este o boală gravă a gingiilor, ce apare ca urmare a gingivitei sau a unui proces inflamator, care a fost cauzat de acumularea de bacterii patogene. Atunci când bacteriile se dezvoltă și atacă țesuturile care susțin dintele, apare riscul ca gingivita să se dezvolte în parodontoză.

Pentru a menține sănătatea dentară, este necesar de a trata parodontita. Principalale simptome ale acesti boli sunt:

  • Inflamația gingiilor, apariția fistulelor
  • Respirația urăt mirositoare
  • Sensibilitatea gingiilor, sângerarea acestora
  • Creșterea temperaturii.

Ce consecințe au bolile gingiilor?

Aceste boli sunt asociate cu diverse probleme de sănătate, cum ar fi: infecții, diabet, boli de inimă, afecțiuni respiratorii, cancer. Bolile gingiilor pot fi reduse dacă se menține o igienă orală adecvată.

Dacă aceste boli nu sunt tratate, atunci parodontita se agravează și apar leziuni ireversibile ale dinților și gingiilor.

Bolile gingivale, sau bolile parodontale, pot avea consecințe grave asupra sănătății, dacă nu sunt tratate la timp. Ele pot provoca: pierderea dinților, retragerea gingiilor, dezvoltarea infecțiilor, disconfort și respirație urât mirositoare.

Una dintre cele mai severe complicații este pierderea dinților. Infecția și inflamația cronică duc la distrugerea țesutul gingival și a osului care susține dinții. Gingiile se retrag treptat de pe dinți, astfel rădăcinile pot fi expuse, fapt ce face ca dinții să fie mai sensibili și vulnerabili la carii.

Inflamația cronică produsă de bolile gingivale ar putea duce la răspândirea bacteriilor în fluxul sanguin. Asta poate crește riscul de boli cardiovasculare, cum ar fi: atac de cord, accident vascular cerebral. Atât gingivita, cât și parodontita pot produce respirație urât mirositoare persistentă, durere și alt disconfort dentar.

Citește și:  Măsuri de prim ajutor, de îngrijire a plăgilor

Cum să previi și să tratezi bolile gingivale, acasă?

Un pas important este ingiena dentară, care se poate menține prin pariajul dinților de două ori pe zi, cu o pastă de dinți de înaltă calitate. Foarte important este de utilizat zilnic ața dentară, pentru a îndepărta placa și murdăria dintre dinți. De asemenea, este bine de folosit apă de gură antiseptică pentru a scăpa de bacterii.

Alte metode sunt:

  • Alegerea unei diete echilibrate și sănătoase, care să fie bogată în vitamine și minerale
  • Evitarea fumatului ajută în prevenirea problemelor dentare
  • Vizite anuale la medicul stomatolog, pentru controale și tratamente necesare.

Alte remedii pentru prevenirea și tratarea bolilor gingivale

Folosirea apei cu sare și cuișoare ajută la reducerea durerii, a inflamației gingiilor, la vindecarea bolilor gingivale și a altor afecțiuni orale. Cuișoarele au acțiune antiinflamatorie și antioxidantă. Preparatul se realizează amestecând cuișoare zdrobite cu apă și sare. Se spală dinții și gingiile cu acest preparat și se lasă să acționeze câteva minute. De asemenea, clătirea gurii cu apă de cuișoare poate ajuta în menținerea sănătății dentare.

Uleiul de cocos este bun pentru bolile gingiilor. Se freacă gingiile cu o lingură de ulei de cocos și apoi se scuipă. Uleiul de cocos este un produs natural ce poate reduce cariile și bacteriile. Uleiul de cocos are proprietăți antiinflamatoare și antimicrobiene excelente.

De asemenea, gelul de aloe vera poate ajuta în combaterea inflamațiilor gingiilor și în calmarea acestora. Gelul de aloe vera are proprietăți antimicrobiene și antiinflamatorii puternice, de aceea ajută în tratarea bolilor gingivale. Se aplică gel de aloe vera diluat cu puțină apă pe gingii și se lasă timp de 10 minute să acționeze, apoi se clătește gura cu apă.

Tratarea gingiilor cu ulei de arbore de ceai ajută în reducerea inflamațiilor și infecțiilor. Uleiul de arbore de ceai este bun pentru combaterea proceselor inflamatorii provocate de infecții și pentru calmarea durerilor gingiilor. Se pun câteva picături de ulei de arbore de ceai într-un pahar cu apă, se amestecă și apoi se clătește gura de 3-4 ori pe zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.