Puterile vindecătoare ale arborelui de ceai

0
81

Arborele de ceai este mic, precum chiparosul și are peste 100 de derivați terpenici. Frunzele parfumate ale arborelui de ceai (Melaleuca alternifolia, din familia Myrtaceae) sunt utilizate în scop terapeutic, medicinal. Din ele se face prin hidrodistilare uleiul esențial de arbore de ceai care are proprietăți excelente pentru sănătate – antibiotice, antiacnee, antibacteriene, antiinflamatorii, antiseptice, promovează și întărește sistemul imunitar al organismului, stimulând formarea de globule albe.

Uleiul de arbore de ceai este cunoscut și sub denumirea de Melaleuca și este produs în Australia.

Uleiul esențial de arbore de ceai

Acest ulei este folosit în scop medicinal, în practica stomatologică, chirurgicală, dar și ca ingredient în produse cosmetice – odorizante, deodorante, săpunuri și dezinfectante. Uleiul menține sănătatea dentară, are efect antimicrobian și deci combate agenții patogeni din cavitatea bucală. Medicii spun că acest ulei poate trata gingivita și herpesul bucal.

Uleiul esențial de arbore de ceai are efect analgezic, decongestionant, ameliorează durerea.

Acțiune antibiotică

Uleiul esențial de arbore de ceai are proprietăți antibiotice, ajută în combaterea infecțiilor bacteriene, fungice, virale cronice și acute. Acest ulei este indicat în tratamentul unor boli și afecțiuni precum: infecții, mușcături de insecte, ciuperca piciorului, răni, eczeme ale pielii, arsuri solare, inflamații cutanate, roșeață, iritații, etc.

Uleiul esențial de arbore de ceai se poate amesteca cu ulei de cuișoare, ulei de cimbru și ulei de lavandă – care sunt de asemenea uleiuri eficiente în tratarea agenților patogeni.

Alte beneficii ale uleiului de arbore de ceai

Există studii, realizate de cercetători, care arată abilitățile de vindecare ale uleiului esențial de arbore de ceai. Despre acest produs, cercetătorii au spus că poate trata infecțiile vaginale produse de Candida albicans, acneea, herpesul bucal.

Uleiul esențial de arbore de ceai oferă și alte avantaje:

  • Are efect astringent și provoacă constricția țesuturilor
  • Are acțiune decongestionantă, reduce rapid congestia
  • Îmbunătățește starea de spirit și circulația sângelui
  • Are compuși care tratează infecțiile fungice, cu bacterii și virusuri
  • Ameliorează inflamația și durerea
  • Este un bun dezinfectant pentru mâini, pentru că ucide multe bacterii
  • Alungă insectele deranjante din cameră și este eficient împotriva țânțarilor
  • Poate ajuta în tratamentul infecției cu E.coli
  • Are efect analgezic, antiviral, promovează vindecarea pielii, unghiilor și scalpului
  • Este un bun tonic, revigorează organismul
  • Poate combate mirosul de subraț legat de transpirație, deoarece combate eficient bacteriile și are efect antiperspirant
  • Combate oboseala, apatia, este eficient în caz de convalescență
  • Întărește imunitatea organismului.
Citește și:  Alege una din rochiile casual din selectia noastra pentru a fi eleganta

Un studiu din 2006 realizat de cercetători arată că acest ulei are acțiune antiseptică, antimicrobiană și antiinflamatorie, este un ingredient activ, foarte bun, folosit în tratamentul infecțiilor cutanate. El are proprietăți medicinale unice, ce includ și proprietăți antifungice și antivirale. Este recomandat în tratamentul problemelor pielii, a părului și a unghiilor, în menținerea sănătății acestora.

Ca preț este destul de ieftin și poate fi cumpărat de la plafar.

Infuzia din frunze de arbore de ceai ajută în tratamentul durerilor de gât și afecțiunilor pielii. Prin inhalarea aromei de la frunzele de arbore de ceai zdrobite se poate trata tusea și răceala. În acest mod erau folosite frunzele de ceai de către australieni.

Uleiul esențial de arbore de ceai în aromaterapie

Acest ulei are o aromă intensă și este folosit în aromaterapie. El poate ajuta în tratamentul diferitelor boli, dar și în lupta cu infecțiile recurente ale tractului respirator superior. Prin acest tratament, se reduce riscul de gripă și răceală. De asemenea, aromaterapia cu ulei esențial de arbore de ceai poate avea un efect pozitiv asupra stării de spirit, combate oboseala, ajută la calmarea nervozității, la îmbunătățirea bunei dispoziții.

Uleiul de arbore de ceai se poate folosi și în masaj, băi, inhalații, împachetări, în scop terapeutic.

Datorită proprietăților sale deosebite, acest ulei este apreciat și folosit în medicină, cosmetologie. Este recomandat pentru toate tipurile de ten, chiar și pentru tenul sensibil. Ajută în tratamentul acneei, eczemelor, este ideal pentru tenul gras, reduce producția excesivă de sebum. Uleiul este indicat pentru curățarea pielii, are proprietăți antibacteriene și antiinflamatoare.

Persoanele care au probleme cutanate grave pot consulta un medic dermatolog înainte de a folosi uleiul de arbore de ceai în tratamente. Spunem asta deoarece uleiul poate avea anumite ingrediente care ar plutea să interacționeze cu unele medicamente, ce sunt utilizate în tratamentul unor afecțiuni ale pielii.

Uleiul esențial de arbore de ceai se păstrează la frigider, sau într-un loc răcoros. Dacă este expus la lumina soarelui, el se poate deteriora și își pierde proprietățile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.