Semne de recunoaștere a hipoxiei – insuficiența de oxigen în țesuturile corpului

0
2684
Semne de recunoaștere a hipoxiei - insuficiența de oxigen în țesuturile corpului

Hipoxia se produce atunci când concentrația de oxigen în țesuturile corpului este scăzută. Cauzele ei sunt variate însă toate provoacă acest deficit de oxigen și astfel apare dezechilbrul în ceea ce privește cantitatea de oxigen necesară pentru transferul de gaze și oxigenarea celulelor. Severitatea hipoxiei se poate recunoaște prin simptomele provocate de această afecțiune.

În cazul în care o persoană suferă de hipoxie ea va avea stări provocate de această lipsă de oxigen, care pot fi recunoscute destul de ușor. În primul rând va avea respirația accelerată pentru a compensa oxigenul insuficient, astfel dificultățile respiratorii sunt un mod de recunoaștere a acestei probleme de sănătate.

Cianoza este unul din cele mai frecvente semne ale hipoxiei din cauza deficitului de oxigen din sânge și apare în prima fază la nivelul buzelor, unghiilor și lobului urechii. Apoi culoarea vineție a pielii se poate observa și pe alte regiuni ale pielii dacă hipoxia se agravează. Respirația este dificilă iar în plus apar și dificultăți de vorbire. Oboseala este accentuată, iar în cazul în care hipoxia progresează apar și tulburări de ritm cardiac, acesta scade destul de mult și uneori se ajunge la aritmie.

Alte simptome ale hipoxiei sunt stările de greață și vărsături, anxietatea, neliniștea, durerile de cap. În cazul în care hipoxia nu este oprită, această afecțiune din forma moderată devine gravă și este posibil ca să se producă încetarea respirației, să se ajungă la starea de confuzie, mișcare necoordonată, pierderi de memorie, tulburări cognitive, pierdera cunoștinței, convulsii, comă și deces.

Hipoxia poate fi produsă de sufocare, înec, intoxicație, tulburări de funcționare a creierului sau a plămânilor. Persoanele care au avut astfel de crize pot ajunge să sufere de hipertrofie ventriculară dreaptă și de hipertensiune pulmonară. Hipoxia trebuie tratată rapid pentru a nu se ajunge la complicații în ceea ce privește funcționarea organelor și sistemelor corpului. În caz contrat, persoana poate intra în comă și ajunge la deces.

hipoxia

Hipoxia apare din cauza sufocării produse de gazele sau fumul din mediul înconjurător, de modificările presiunii atmosferice, în general de cantitatea insuficientă de oxigen în aerul inspirat. O victimă care a suferit un accident și are traume ale peretelui toracic, leziuni, striviri sau arsuri, fracturi ale coastelor, poate suferi de hipoxie. Blocarea căilor respiratorii prin inflamarea acestora, prin prezența unui corp străin blocat la nivelul lor, prin ștrangulare, spânzurare, anafilaxie produce hipoxia și decesul.

Citește și:  Deshidratarea, o problema ce apare vara

Accidentele soldate cu leziuni la cap, accidentul vascular cerebral, intoxicațiile grave, deteriorarea nervilor ce sunt în legătură cu mușchii respiratori sunt cauze importante care duc la apariția acestei afecțiuni. Întoxicația cu cianură, cu monoxid de carbon, funcționarea anormală a plămânilor, stopul respirator, șocul, leziunile la nivelul tractului respirator, infecțiile și bolile grave precum este pneumonia pot cauza hipoxia.

În concluzie, hipoxia se poate recunoaște ușor după cianoza sau culoarea vineție a pielii care este principalul semn clinic vizibil cu ochiul liber. Deci dacă persoana respectivă are lobul urechii, buzele și degetele albăstrui sau vineții este vorba despre cianoza periferică. Acest proces de schimbare a culorii pielii se produce datorită deficitului de oxigen din moleculele de hemoglobină din sânge. La buze se observă foarte repede deoarece acestea au mai puține straturi ceea ce permite mai ușor observarea vaselor de sănge, zona fiind bogat vascularizată.

Concentrația de oxigen la nivelul sistemului respirator este de o importanță foarte mare pentru om. Dacă concentrația de oxigen din atmosferă este insuficientă sau dacă se ajunge la altitudini mari se poate suferi de hipoxie. Reducerea presiunii parțiale a oxigenului în aerul alveolar duce la hipoxia alveolară. Bolile pulmonare sunt însoțite de hipoxie iar aceasta combinată cu hipoxia alveolară provoacă hipertensiunea pulmonară.

Există mai multe tipuri de hipoxie: anemică, circulatorie, histotoxică, hipoxemie. Intoxicația cu monoxid de carbon produce transportul insuficient de oxigen în sânge și produce hipoxia anemică. Presiunea atmosferică scăzută, aerul închis, răul de altitudine duce la hipoxemie. Insuficiența circulatorie, ateroscleroza, scăderea fluxului de sânge sunt factori de risc ai hipoxiei circulatorie. Întoxicația cu cianură duce la hipoxia histotoxică.

Prevenirea hipoxiei se face în funcție de cauza acesteia. În cazuri grave, pentru salvarea vieții se poate recurge la resuscitare cardiopulmonară. Există anumite tratamente cu medicamente care îmbunătățesc capacitatea corpului de oxigenare a celulor. Foarte importantă este și alimentația care ajută la creșterea rezistenței la hipoxie. Se recomandă dieta cu alimente bogate în vitamine, minerale, oligoelemente, substanțe carotenoide, flavonoide, ce au efect bun asupra proceselor bioenergetice și asupra imunității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.