Sevrajul nicotinic se dezvolta intr-o intensitate mai mare la femei si prezinta dezvoltarea simptomelor ce apar in urma sistarii tigarilor dupa „achizitia” unui grad mare de dependenta fata de nicotina.
In fata tutunului sexele nu sunt egale. Unii oameni ajung sa fumeze sporadic, altii nu se apuca in intreaga viata de fumat si altii nu se mai pot opri din fumat. Cercetari recente au constatat ca femeile ajung mult mai repede sa deprinda dependenta de fumat si renunta mult mai greu la acest viciu. Se pare deci ca si factorii biologici stau in calea motivatiei si a ambitiei de a scapa de viciul fumatului.
Oamenii de stiinta au cercetat si genele care duc la dependenta, scindand factorii genetici in trei tipuri:
Gene ce codeaza receptorii nicotinici (alterarea acestora provoaca dependenta moderata)
Gene implicate in metabolizarea substantelor ce se gasesc in tutun (dependenta minora)
Gene care au o importanta corelata cu factorii de mediu (pot duce la dependenta tabagica).
Sevrajul nicotinic, abreviat DSM –IV, este definit prin simptomele ce apar in urma opririi fumatului pentru o perioada indelungata. Cauza sa este una destul de simpla: organismul reactioneaza violent la lipsa nicotinei, substanta de care acesta a devenit dependent fizic si psihic.
Fumatorii ajung destul de des sa minimizeze efectele benefice ale renuntarii la fumat, exagerand cu dezavantajele acestei actiuni. Manifestarile acestui tip de sevraj difera de la persoana la persoana si sunt temporare, ajungand intr-un punct maxim de criza la 48-72 de ore de la renuntarea la fumat, dupa care scad in intensitate pe masura ce trece timpul.
Simptome
In urma renuntarii la fumat pot aparea urmatoarele senzatii:
De ordin psihic:
Nevoia acuta de a fuma este cel mai comun simptom pe care sevrajul nicotinic il produce. Acesta se manifesta prin episoade scurte de dorinta de a fuma si sunt datorate scaderii gradului de nicotina din sange. Intensitatea acestor episoade depinde de gradul de dependenta, insa si de toleranta individului la durere, stres, contextul social in care acesta se afla, motivatii, dependenta de gest. Pentru a scapa de acest simptom aveti nevoie de rabdare, intelegere a cauzelor acestuia si eventual de medicamente, bupropionul actionand in acest sens.
Cum sistemul nervos central este afectat in totalitate de substantele inhalate prin fumul de tutun, iritabilitatea, nervozitatea si anxietatea apar ca si urmari ale lipsei acestor substante din organism. Lipsa ritualului de fumat duce la o cresterea a nervozitatii si anxietatii, aceste stari putand dura si cateva luni bune. Pentru a combate aceste efecte, puteti apela la tehnici de relaxare, programe de exercitii fizice sau calmante usoare in cazuri grave.
Frustrari, furii, depresii apar la cei care nu au fost pe deplin pregatiti sa renunte la fumat. Acest simptom de sevraj nicotinic depinde de perioada de care fumatorul are nevoie pentru a se obisnui fara fumat. Gandurile pozitive, intarirea motivului pentru care fumatorul renunta la viciul sau, recunoasterea castigurilor pe termen lung, sunt cateva optiuni de ameliorare ale acestui simptom.
De ordin biologic:
Dureri de cap si ameteli ocazionale pot aparea la sevrajul nicotinic pentru ca, odata cu renuntareea la fumat, concentratia de oxigen din sange creste. Fluxul de sange spre creier creste ca urmare a lipsei nicotinei si astfel pot fi provocate migrenele.
Foamea apare in general la fostii fumatori care au tendinta de a manca mult mai mult decat inainte. Centrul satietatii si al foamei revine la normal, la fel ca si metabolismul, iar gestul de a fuma este inlocuit cu cel de a manca.
Constipatia apare drept simptom in sevrajul nicotinic pentru ca ritualul matinal este schimbat, iar mobilitatrea intestinala se schimba. Se poate apela la remedii naturiste, medicamente si stabilirea unui nou ritual matinal.
Tremorul vine drept simptom, este caracterizat prin tremuratul mainilor si al degetelor. Acesta dureaza in genere cateva saptamani.
Transpiratia poate deveni mai abundenta pentru cateva saptamani, la fel ca si tremorul. Baile calde ajuta la scaparea de tremor si transpiratie.
Bradicardia si scaderea tensiunii arteriale apar din cauza lipsei nicotinei din organism si explica multe din simptomele celelalte. De fapt, aceste simptome pentru sevrajul nicotinic sunt normale pentru nefumatori.
Tusea este un efect secundar al refacerii cililor din caile aeriene care curata arborele bronsic si inlatura flegma. Printre substantele din tigari se gasesc si aditivi care produc o usoara bronhodilatagie si pot masca astfel afectiuni. In acest tip de cazuri pot fi demascate prin renuntarea la fumat afectiuni cronice ce au nevoie de tratament.
Tulburarile somnului apar ca si efect al energiei din organism ce nu mai este consumata de activitatea fumatului. Trezirea devreme nu este neaparat un semn negativ, putand de fapt arata ca organismul este destul de odihnit. Activitatea fizica si masurile de igiena a somnului pot opri aceasta mica problema.
Sevrajul nicotinic, dependenta de nicotina sunt principalele motive pentru care fumatorii considera ca renuntarea la viciul lor este atat de grea. Dependenta nu este insa doar una fizica, ci si una sociala si psihica, pentru ca fumatul ajunge sa se transforme in metoda de a face fata stresului, furiei, anxietatii sau plictiselii. Fumatul poate fi o proba a integrarii in societate, grupul de prieteni sau norma sociala. Aprinderea tigarii si ducerea ei la gura se transforma foarte repede intr-un automatism si renuntarea la fumat devine mult mai grea.
Pe langa sevrajul nicotinic, fumatorul se poate confrunta si cu cel gestual si social. Lipsa unei activitati automatizate si senzatia lipsei unui punct comun cu ceilalti poate fi greu de depasit. In unele cazuri, aceste lipsuri sunt chiar mai greu de indurat decat dependenta propriu-zisa de nicotina, iar incercarea de renuntare devine un esec.
Un mare numar de fumatori simte ca pierde ceva important cand renunta la fumat si sufera. Aceasta senzatie este una normala pentru ca suferinta apare cand individul renunta la ceva din viata sa. Suferinta este manifestata in anumite tipare: depresie, negare, furie, iar gandurile pozitive ajuta foarte mult in trecerea peste aceste sentimente.
Cum suporti sevrajul nicotinic mai usor
- Pastreaza banii economisii de pe urma tigarilor la vedere, astfel incat sa poti observa cum nivelul acestora creste in fiecare zi. Foloseste banii la cumparaturi pentru a sarbatori reusita.
- Gandeste pozitiv: enumera motivele pentru care te-ai lasat de fumat in fiecare zi si ofera-ti mici cadouri pe masura ce progresezi.
- Cauta ajutor la prieteni si rude. Vei avea nevoie de cateva vorbe bune si de sprijin in momentele cele mai grele, asa ca poti apela cu incredere la familie si prieteni, care te vor sustine in incercarea de a renunta la fumat.
- Tine minte ca in cateva saptamani vei reusi sa scapi de dependenta de tutun si de simptomele ingrozitoare ale acesteia. Va merita suferinta prin care treci in primele zile.
- Daca nimic din cele enuntate mai sus nu te ajuta, apeleaza la medic.
Sevrajul nicotinic trece intr-o perioada de cateva saptamani de la renuntatul la fumat si, desi simptomele sale pot fi destul de crunte cu cei mai putin convinsi sa renunte, efectele pozitive resimtite de corp in doar cateva luni de la renuntarea la fumat merita efortul. Iti vei recupera sanatatea si vei scapa de un viciu care ti-a provocat daune interne si externe.