Alunul-asiatic (Caesalpinia bonducella) este un arbust spinos originar din Asia, care face parte din familia Caesalpiniaceae.
Arbustul creste pana la inaltimea de 7 m, are ramurile si fructele spinoase, frunzele verzi de 3 cm lungime, florile galbene-deschise, fructele lungi de 6 cm, plate si cu tepi, cu 1-2 seminte cu gust amar si miros intepator. Acest arbust infloreste in timpul sezonului ploios si da fructe in timpul iernii.
Proprietatile si utilizarea plantei
In medicina semintele in combinatie cu alte plante (Tribulus terrestris, Crataeva nurvala, Asparagus racemorus, Areca catechu) se folosesc la obtinerea unui medicament Hymplastia folosit in tratamentul hiperplaziei benigne de prostata, in reducerea volumului prostatei, cresterea cantitatii de urina eliminata si ameliorarea fluxului urinar.
Planta are proprietati antivirale si antibacteriene, este folosita ca vermicid.
In India si tarile invecinate se folosesc semintele acestei plante ca un bun remediu impotriva febrei, artritei, dar si impotriva unor afectiuni inflamatorii. De asemenea din seminte se realizeaza diferite preparate naturiste care se spune ca ar putea vindeca diferite boli, ca de exemplu: diabetul (prin reglarea continutului de zahar in sange), tensiunea arteriala (prin subtirea sangelui), astmul, guta (prin reducerea acidului uric), constipatia, acneea, obezitatea (prin reducerea zi de zi a excesului de grasime), pietrele la rinichi, cataracta la ochi, durearea de dinti (utilizat ca apa de gura).
In Africa frunzele si radacinile sunt folosite pentru tratarea febrei si a durerilor de cap.
De asemenea se considera ca planta ar avea efect afrodisiatic.
In India semintele de alun-asiatic au si rol estetic, din ele se confectioneaza frumoase coliere.
In Insulele Caraibe fructele cu aspect lucios si tari ca marmura sunt folosite pentru realizarea unor margele, cele care sunt duse de vant si sunt gasite pe plaje fiind numite ,,perle de mare”.