Specialiștii spun că oamenii au o predispoziție către adevăr. Deși se știe că toată lumea minte pornim de la premiza că oamenii sunt cinstiți. Studiile au arătat faptul că majoritatea oamenilor spun o mincină în primele 10 minute. În plus, s-a constatat și faptul că oamenii au capacitatea de a descoperi mai ușor adevărul decât minciuna.
Cu ajutorul unor semnale ce pot fi exersate poți transmite interlocutorului că ești un om demn de încredere.
- Menținerea contactului vizual trebuie bine antrenat. Dacă te uiți în ochii interlocutorului reușești să fii convingător, să-l faci să te aprobe sau să-ți răspundă într-o manieră pozitivă. Un om care nu folosește frecvent contactul vizual va părea neliniștit, nesociabil, incompentent, fals și neatrăgător.
- Nu este indicat să menții totuși o privire fixă prea mult timp deoarece vei crea impresia că te holbezi deși poate tu doar te concentrezi și încerci să arăți că ești interesat de conversație.
- Zâmbește dar nu foarte mult, pentru a arăta că ești încrezător în forțele proprii. Zâmbetul este un instrument al limbajului trupului de a transmite sentimente plăcute și de a arăta că te simți confortabil.
- Trebuie să ai o postură corectă, dreaptă, înaltă, simetrică deoarece astfel vei transmite o stare de atracție, plină de încredere. Fii atent la postura corectă a corpului: greutatea pe ambele picioare, gâtul drept, nasul puțin sus, bărbia înainte, umerii înapoi și brațele pe lângă corp.
- Nu ține brațele sau picioarele încrucișate deoarece se creează o barieră între tine și interlocutor, va da impresia că ești închis și nu ai suficientă încredere în tine.
- Ridicarea din umeri este un gest care indică nesiguranță, vulnerabilitate, dorința de a fi crezut sau iertat.
- Când spui ceva pozitiv înclină puțin capul astfel vei crește încrederea interlocutorului. Dacă folosești un astfel de gest poți părea receptiv, interesat de conversație, sincer și prietenos.
- Faptul că îți scarpini nasul este un semn al neîncrederii, evită să faci acest gest. Dacă ai emoții sau stări de anxietate trebuie să respiri profund și astfel reușești să te relaxezi.
- Intensitatea vocii contează atunci când vrei să fii convingător. Dacă ai vocea slabă vei părea nesigur și timid. Vorbește clar și tare pentru a arăta că ai încredere în tine.
- Arată întotdeauna că ai încredere în tine deoarece doar așa vei fi atrăgător și credibil în multe situații din viață. Când transmiți sentimente pozitive și persoana cealaltă va avea tendința de a se comporta în același fel. Specialiștii consideră că trebuie să transmitem încredere chiar dacă în anumite momente este nevoie să ne prefacem.