Sfaturi pentru a combate poluarea ambientală

0
388
Poluarea mediului cu gazele de eșapament ale autovehiculelor, Foto: vkurse.ua

Oamenii se găsesc în relații directe cu mediul înconjurător și sunt afectați de poluarea ambientală. Principalele influențe din partea mediului sunt asupra sănătății. Din păcate, poluarea are o acțiune nefavorabilă asupra stării de sănătate, poate duce chiar la pierderea acesteia.

Poluarea mediului înconjurător, Foto: school.xvatit.com

În mediul înconjurător are loc o autopoluare, care îl degradează, ca de exemplu ridicarea prafului de la sol în atmosferă. Activitatea industrială duce la creșterea concentrației de bioxid de carbon din aer și deci provoacă poluare.

Epidemii, Foto: intranet.tdmu.edu.ua
Epidemii, Foto: intranet.tdmu.edu.ua

Declanșarea unor epidemii poluează biologic atmosfera, cu germeni microbieni, unele fiind foarte grave – ca de exemplu ciuma și holera. Răspândirea în atmosferă a unor substanțe chimice produce poluarea chimică, care duce la apariția intoxicațiilor acute. Un mare potențial nociv îl are poluarea radioactivă, chiar și în concentrații mici.

Alergii la polen, Foto: intranet.tdmu.edu.ua
Alergii la polen, Foto: intranet.tdmu.edu.ua

Surse naturale de poluare sunt: praful, particulele fine desprinse din sol și eliberate în aer, polenul, părul de animale, penele, gazele, etc. Cele mai importante surse de poluare sunt însă cele artificiale: poluanții, combustibilul utilizat la producerea de energie, oxizii de azot și de sulf, pulberile, oxizii de plumb, fier, magan, cadmiu, siliciu, nichel, etc. Mijloacele de transport sunt de asemenea surse de poluare și din păcate chiar constituie un grad ridicat de poluare a mediului înconjurător.

Cu cât concentrația de poluanți în aer este mai mare cu atât și acțiunea poluării ambientale este mai puternică asupra oamenilor. Foarte importantă este starea de sănătate a oamenilor dar și sensibilitatea acestora când sunt agresați de poluarea mediului. Cei care au deja anumite boli și un sistem imunitar slab sunt mai sensibili la poluare, au organismul mai puțin rezistent la acțiunea nocivă a poluanților. Efectele sunt de disconfort, agravarea bolilor sau producerea acestora.

Poluarea mediului cu gazele de eșapament ale autovehiculelor, Foto: vkurse.ua
Poluarea mediului cu gazele de eșapament ale autovehiculelor, Foto: vkurse.ua

Sfaturi pentru a combate poluarea ambientală:

Concentrația poluanților din atmosferă trebuie determinată de centrele antiepidemice, sanitare și tot ele trebuie să ia măsuri cu privire la modul de a proteja zonele în care respiră și trăiesc oamenii. Zonele de locuit nu trebuie să aibă intreprinderi industriale care poluează, este importantă pavarea corectă a străzilor și stropirea acestora cu apă în lunile caniculare, reducerea eliminării poluanților prin controlul autovehiculelor la țeava de eșapament, amplasarea autogărilor la marginea orașelor și localităților, limitarea circulației autovehiculelor pe anumite străzi, a tirurilor pe șoseaua de centură, înterzicerea circulației autovehiculelor care elimină cantități semnificative de poluanți în mediul înconjurător.

Citește și:  10 condimente vegetale cu efecte medicinale – Află de ce este bine să mănânci și puțin condimentat

Apa cu adevărat potabilă nu trebuie să aibă niciun efect asupra sănătății, nu trebuie să conțină poluanți. Verificarea stării de sănătate a organismului se face prin analize ce determină numărul de globule albe și roșii, starea de imunitate, nivelul de enzime, etc.

Folosirea pesticidelor în exces are efecte nocive asupra sănătății, Foto: poltava.to
Folosirea pesticidelor în exces are efecte nocive asupra sănătății, Foto: poltava.to

Aerul și solul au efect asupra alimentației și asupra sănătății. Creșterea și dezvoltarea legumelor și fructelor depinde de calitatea solului, deci acesta este un factor ecologic foarte important. Dacă este poluat poate deveni un factor de risc al multor boli. Cele mai frecvente surse de poluare a solului sunt rezidurile industriale, menajere, ce țin de creșterea animalelor, de activitatea folosirii izotopilor readioactivi în diferite ramuri industriale. Multe bacterii, paraziți, virusuri sunt eliminate de animale și oameni și sunt patogene. Rezidurile menajere contribuie la poluare, sunt în creștere și sunt produse de activitatea oamenilor atât acasă cât și în alte locuri.

Tratarea culturilor cu îngrășăminte crește concentrația de nitrați din alimentația vegetală: din salată, morcovi, cartofi, ceapă, țelină, ridichi, leuștean, varză, usturoi, spanac, ardei, roșii, pătrunjel, vinete, gogoșari, etc. Tratarea produselor vegetale cu pesticide poate afecta sănătatea organismului dacă acestea sunt consumate în cantitate mare, deoarece crește aportul de concentrații de astfel de substanțe. Pentru prevenirea acestor probleme de sănătate este important să se folosească o cantitate mică, strict necesară de pesticide pentru tratarea produselor de acest fel.

Expunerea la poluanții din aer are un efect nociv asupra sănătății populației, Foto: searchnews.info
Expunerea la poluanții din aer are un efect nociv asupra sănătății populației, Foto: searchnews.info

Aerul poluat pe care îl respirăm este cauza decesului prematur al multor persoane care din cauza lui au ajuns să se îmbolnăvească de boli de plămâni și boli cardiace. Cei mai sensibili sunt copiii, deoarece în perioada de creștere se dezvoltă și plămânii și au nevoie de aer curat, nepoluat. Aerul curat este important pentru sănătate dar și pentru dezvoltarea intelectuală, pentru eficiența minții. În caz contrar, aceștia au un risc crescut de a dezvolta afecțiuni pulmonare cronice în timpul vieții. S-a constatat că oamenii care trăiesc în apropierea căilor ferate sau al autostrăzilor au un risc crescut de a suferi de cancer.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.