Sfaturi utile pentru a menține fructele proaspete mai mult timp

0
454

Bananele – fructe din țările tropicale

Bananele sunt fructe perisabile, în doar câteva zile pot trece de la culoarea galben intens la maro închis sau negru (când nu mai sunt bune pentru consum). Pentru a păstra bananele proaspete mai mult timp este indicat să învelești cotorul bananei într-o folie de plastic, astfel se va încetini procesul de degradare al acestui fruct. Prin acest procedeu simplu, banana poate rezista la frigider timp de 7-8 zile.

Avocado în pungă de hârtie
Avocado în folie de plastic sau pungă de polietilenă

Avocado – un fruct exotic bogat în minerale și vitamine

Avocado este un fruct care trebuie consumat bine copt deoarece atunci are un gust plăcut, dulce și cremos. Dacă se consumă necopt gustul său va fi puțin amar și neplăcut. Dacă este ținut într-o pungă de hârtie la temperatura camerei un avocado necopt se poate coace ușor, iar apoi pentru a rezista proaspăt mai mult timp trebuie ținut la frigider într-o pungă de polietilenă. Un avocado necopt este ferm la atingere, iar dacă vei apăsa destul de tare pe el nu se va deforma.

Căpșuni pe șervețel de hârtie

Căpșuni delicioase

Pentru a le păstra în stare bună mai mult timp în primul rând trebuie alese căpșunile care nu sunt deja deteriorate, moi sau cu mucegai. Mucegaiul degradează destul de rapid aceste fructe, mai ales că sunt și foarte perisabile.

Pentru a rezista în stare proaspătă mai mult timp căpșunile se țin în lădițe de lemn sau cutii de carton care au multe orificii ce permit să intre aerul pentru ventilație. Căpșunile se pot depozita la frigider dar în straturi, cu prosop de hârtie sub căpșuni, între straturi, ideea este ca hârtia să absoarbă excesul de umiditate.

Citește și:  Anasonul: medicament sau condiment?
Broccoli și țelina se țin în apă cu o pungă de polietilenă pe partea superioară pentru menținerea umezelii

Broccoli și conopidă

Aceste legume se pot păstra în stare proaspătă sau congelate la frigider. Tulpina de broccoli se pune într-un pahar cu apă, iar partea superioară trebuie stropită cu apă astfel încât să fie umedă permanent. În cazul conopidei se procedează la fel ca la broccoli.

Boabele struguri se spală, se scurg de apă, se pun în pungi din care se scoate aerul și se închid ermetic, apoi se pun la congelator

Cum menținem strugurii proaspeți mai mult timp?

Strugurii se depozitează cu ciorchinele pe coli de hârtie în tăvi sau cutii. La frigider boabele de struguri pot fi ținute în pungi de polietelină închise, folie de plastic, sau congelate.

Cum păstrăm usturoiul sau ceapa în stare proaspătă mai mult timp?

Ceapa trebuie să fie bine uscată, apoi se depozitează în cutii de lemn, saci de rafie, coșuri de răchită sau în pungi de hărtie cu găuri care să permită ventilația. Usturoiul se păstrează la fel ca ceapa sau poate avea cozile împletite și mănunchiurile astfel realizate agățate în cui într-un loc uscat și bine aerisit.

Indicat este ca la 2-3 săptămâni să se verifice marfa, să se sorteze bulbii buni de cei degradați, să se arunce bulbii care s-au stricat pentru ca la final pierderile să fie minime. Ceapa și usturoiul nu se țin niciodată în pungi de plastic deoarece un astfel de material nu permite pătrunderea aerului și eliminarea umezeli și astfel legume ajung destul de rapid să se degradeze sau să putrezească.

Merele se învelesc în hârtie
Merele se stochează în lădițe cu ziare între straturi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.