Cum se manifesta dispepsia functionala si care sunt metodele de tratament?

0
1996
Cum se manifesta dispepsia functionala si care sunt metodele de tratament

Cu siguranta ti s-a intamplat sa suferi in cursul vietii macar o data de o astfel de afectiune. Daca ai avut simptome de durere in partea dreapta a duodenului, chiar sub coaste, stari de greata si varsaturi, dureri in epigastru, balonari abdominale, senzatie de disconfort intr-o anumita zona a abdomenului, nestiind chiar unde anume, si senzatia ca te-ai saturat repede desi nu ai mancat foarte mult, inseamna ca ai facut dispepsie functionala.

Daca apar simptome de durere in epigastru sau in partea de mijloc a abdomenului superior, cu calmarea lor dupa ce persoana in cauza a mancat, este vorba despre un tip ulceros de dispepsie functionala. Daca apar mai mult stari de greata si disconfort in epigastru este cazul unui tip de dismotilitate de dispepsie functionala.

O astfel de afectiune (dispepsie fnctionala) apare din cauza exceselor alimentare, programului de activitate prelungit, nerespectarea orelor de masa, suprasolicitarea organismului si supunerea lui la diferite stresuri psihoemotionale.

La persoanele peste 40 de ani pot sa apara simptome mai grave ca de exemplu: anemie, dificultate la inghitire, dureri abdominale pe timpul noptii si pierdere exagerata in greutate. In acest caz este necesara investigatia medicala.

Un medic specialist va face pacientului o serie de analize pentru stabilirea cu exactitate a diagnosticului. Acestea sunt urmatoarele: endoscopie digestiva, examen radiologic esogastroduodenal cu bariu, electrocardiograma, ecografie abdominala si analize de sange. Astfel se va determina daca exista sau nu si alte afectiuni digestive sau de alta natura.

Desi la prima vedere pare sa fie o afectiune nu foarte grava, medicii considera aceste simptome destul de clare, ca exista o problema, fie ea cauzata de dispepsia functionala sau de alte afectiuni ale tubului digestiv si anume: gastrita, boli ale intestinului subtire, ulcer gastric, ulcer duodenal, boala de reflux gastroduodenal, tumori gastrice, hernie hiatala, boli ale colecistului si pancreatice.

dispepsia functionala

Metode de tratament pentru dispepsia functionala

Intotdeauna tratamentul se alege in functie de fiecare pacient in parte, de cat de grave sunt simptomele. Un stil de viata echilibrat si regimul alimentar sunt foarte importante. Persoanele care beau alcool si fumeaza trebuie sa renunte la aceste vicii. Este obligatoriu sa se evite situatiile neplacute, stresul in general, pentru a nu se agrava boala.

Citește și:  Stiati ca bolile de piele se agraveaza in timpul iernii?

Regimul alimentar trebuie sa fie respectat intocmai, se impune eliminarea alimentelor condimentate, a celor prajite, murate, cu grasimi, acre, dar si cafeaua si alcoolul.

Desi unii bolnavi sufera de alte afectiuni si servesc anumite medicamente nesteroidiene, trebuie sa solicite sfatul unui medic cu privire la acestea, pentru a fi eventual inlocuite. Motivul de a fi eliminate este foarte serios, avand in vedere ca ele provoaca simptome de dispepsie functionala. Astfel de medicamente ce trebuie evitate sunt: aspirina, fenilbutazona si ibuprofenul.

Un medic de specialitate va sti ce medicamente se potrivesc in cazul acestei afectiuni, si de exemplu le va inlocui cu cele care sunt mai putin nocive pentru stomac. Unul dintre acestea este diclofenacul sau, daca este posibil in anumite afectiuni, de alta natura, se pot elimina pastilele si folosi cremele sau supozitoarele. Antibioticele sunt de asemenea agresive pentru stomac, mai ales trebuie evitate cele de tipul: tetraciclina si doxicilina.

In cazul unui pacient care sufera de un tip ulceros de dispepsie functionala se recomanda un tratament medicamentos pe baza de: ranitidina, nizatidina, pantoprazol, sau famoditida (astfel de medicamente se iau doar la recomandarea medicului si in doza stabilita de acesta).

Tratamentul se face timp de o luna, iar pentru stomac se recomanda pansamente gastrice ca de exemplu: dicarbocalm, almagel sau epicogel. Pacientul va fi consultat periodic de medic, pentru a se vedea rezultatele tratamentului si in caz de nevoie se va repeta pentru obtinerea vindecarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.