Soarele imbatraneste pielea prin actiunea radiatiilor ultraviolete

0
363
Soarele imbatraneste pielea prin actiunea radiatiilor ultraviolete

Atat vara, cat si in anotimpurile reci soarele accelereaza imbatranirea pielii, razele ultraviolete favorizeaza aparitia ridurilor mai ales pe partile expuse – fata, gat, brate, maini, picioare. Se pare insa ca modul in care pielea este afectata de razele solare depinde de felul cum ne expunem la soare, mai mult sau mai putin, cu sau fara protectie solara. Principalele modificari la nivelul pielii sunt provocate de soare si sunt deja cunoscute de multi dintre noi: pistrui, pete de la soare, riduri.

Exista mai multi factori care contribuie la formarea ridurilor

  • Tipul de piele – Persoanele cu pielea alba si sensibila sunt mai mult afectate de razele nocive ale soarelui. Un avantaj au persoanele cu pielea cu pigment inchis deoarece la ele acesta are rol in protejarea pielii de imbatranirea prematura.
  • Fumatul favorizeaza aparitia ridurilor.
  • Activitatile din timpul liber – navigatia, mergerea la solar, golful, agricultura si altele – favorizeaza expunerea la radiatiile UV timp indelungat si astfel este afectata negativ pielea.
  • Ereditatea – Sunt familii care au pielea predispusa la riduri.

Ce trebuie facut?

Dupa cum am spus soarele accelereaza imbatranirea pielii, este principalul dusman al ei, favorizeaza aparitia ridurilor si a petelor soarele. De aceea este indicat sa se foloseasca o crema de protectie solara. Utilizarea acestei creme trebuie sa devina un obicei la fel ca si spalatul pe dinti dupa mesele principale ale zilei.

Dupa ce pielea s-a spalat in prealabil se aplica un strat de crema si se asteapta pana ce a fost obsorbita in piele. Apoi se poate aplica un machiaj corespunzator de vara, daca se doreste acest lucru. Intotdeauna crema de protectie solara trebuie sa fie cu factor de protectie mare, SPF 25-30 dar care sa contina dioxid de titan, oxid de zinc. Prin alegerea unei creme bune de protectie solara se protejeaza corpul corect de radiatiile ultraviolete.

De asemenea, buzele trebuie protejate cu un balsam de buze cu protectie UV. Acest produs se aplica bine pe buze si chiar pe partea exterioara a buzei inferioare – acesta fiind o zona adesea afectata de razele solare si de cancerul de piele.

Ochii trebuie protejati cu ochelari de soare impotriva radiatiilor ultraviolete.

radiatiile ultraviolete

Palariile de soare cu boruri largi de 10 cm sunt recomandate pentru acoperirea capului.

Pierderea brusca in greutate favorizeaza aparitia ridurilor, de aceea trebuie sa se slabeasca treptat mai ales cu ajutorul exercitiilor fizice. Daca se fac zilnic exercitii fizice, pielea devine mai elastica si astfel rezista mai bine la factorii externi, ridurile apar mai greu, sangele de la nivelul pielii este pus in miscare si astfel tenul pare mai sanatos si mai stralucitor.

Vitamina C are un mare efect asupra pielii, ajuta la neutralizarea daunelor cauzate de radiatiile solare, protejeaza de radicalii liberi care duc la distrugerea celulelor.

Citește și:  Idei de machiaj de Crăciun – Tendințe de machiaj pentru iarna 2018-2019

In urma unor studii recente, cercetatorii au aratat ca pielea persoanelor de sex masculin imbatraneste mai repede decat a celor de sex feminin, deoarece cutele si ridurile barbatilor sunt mai clar delimitate. De asemenea, fumatul afecteaza foarte mult aspectul pielii la care se adauga soarele care joaca un rol semnificativ. Conform acestor studii s-a constatat ca cele mai multe riduri datorate expunerii la soare apar in jurul ochilor, iar factorii care ajuta la dezvoltarea ridurilor sunt varsta, fumatul, indicele de masa corporala, timpul de expunere la soare, educatia, alimentatia, somnul, alcoolul, folosirea sau nu a produselor de protetie solara si calitatea acestora.

Cele mai predispuse zone ale pielii la imbatranire sunt: zona din jurul ochilor si zona din jurul gurii. Zona din jurul ochilor are un strat foarte subtire de piele si prin clipirea zilnica de mii de ori are loc slabirea fibrelor si astfel semnele de imbatranire prematura apar inainte de 30 de ani. Zona din jurul gurii este intens vascularizata, aici ridurile apar dupa 30 de ani.

Se pare ca radiatiile solare accelereaza formarea radicalilor liberi, acestia duc la deteriorarea ireversibila a celor doua straturi ale pielii – derma, epiderma – si astfel soarele imbatraneste pielea. De aceea atat vara cat si iarna trebuie utilizate creme de protectie UV.

Pentru a incetini procesul de formare a ridurilor o atentie deosebita trebuie acordata alimentatiei – trebuie sa fie bogata in vitamine, oligoelemente si acizi grasi. Vitamina A confera elasticitate pielii iar vitaminele C si E protejeaza pielea de radiatiile ultraviolete. Sanatatea epidermei este asigurata de acizii grasi, astfel acidul linoleic da elesticitate pielii si asigura un strat de protectie impotriva alergiilor si proceselor inflamatorii. Oligoelementele – zincul, cuprul, manganul, siliciul – pastreaza sanatatea celulelor, lupta impotriva radicalilor liberi, iar dintre toate zincul are rol de protectie impotriva radiatiilor solare ultraviolete.

Un factor important in aparitia ridurilor este varsta. Dupa 20 de ani apar primele semne de deshidratare a pielii, intre 20-30 de ani apar mici riduri in jurul ochilor pentru ca slabeste bariera de protectie impotriva factorilor externi. Intre 40-50 de ani pielea este mai uscata, tesutul pielii este mai slabit, apar probleme hormonale. De la 60 de ani pielea este si mai slabita, isi pierde stralucirea si elasticitatea, apar riduri pronuntate in jurul gurii, in jurul ochilor si riduri verticale intre sprancene. Un bun remediu sunt cremele de zi si de noapte, care hidrateaza pielea, lupta impotriva radicalilor liberi, hranesc straturile cele mai profunde ale pielii si ii confera elasticitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.