Pielea – cel mai mare organ al corpului

0
1130
Pielea – cel mai mare organ al corpului

Pielea umana este un organ remarcabil, complex si indispensabil vietii, cel mai mare dintre toate cele care formeaza corpul uman si cel mai “extensibil”. Asigura o multime de functii biologice: de protectie, de reglator termic, de comunicare tactila, este producator de vitamina D.

Prezinta texturi, culori si calitati variabile de la un individ la altul. Multe persoane neglijeaza aspectul acestui organ, pierzand din vedere ca este o adevarata “carte de vizita” pentru starea de sanatate, pentru aspectul fizic si constientizeaza, adesea, prea tarziu, necesitatea de a-i acorda atentia si ingrijirile necesare, pentru a nu se usca, rida sau irita.

In cazul unui om adult, pielea cantareste in jur de 3-4 kg si are o suprafata de aproximativ 2 metri patrati, situandu-se, din acest punct de vedere, inaintea creierului care cantareste intre 1100 – 1300 de grame. Fiecare cm de piele are peste 6 milioane de celule, 5000 de zone receptive si peste 15 glande sebacee.

Pielea are o extraordinara capacitate de a se regenera, printr-un mecanism special, care presupune, in prima faza, dezvoltarea unei celule in stratul median – dermul – care are numeroase terminatii nervoase si vase de sange, facilitand multiplicarea celulelor, protectia si repararea tesutului afectat.

Noua celula va migra treptat catre straturile superioare, timp de doua saptamani, pana cand ajunge in epiderma – stratul dinspre exterior al acestui organ. Epiderma nu are vase de sange, dar contine suficient de multe terminatii nervoase, pentru ca noua celula sa poata rezista pentru o perioada de inca doua saptamani. Pe masura trecerii timpului, celula va suferi un proces de apoptoza (moarte celulara) si va fi indepartata odata cu tratamentele de curatare usoare, precum simplul spalat cu sapun.

In fiecare zi mor aproximativ trei miliarde de celule, un efort urias pentru organism in ceea ce priveste regenerarea, dar necesar, pentru ca pielea reprezinta principala linie de aparare a organismului impotriva deshidratarii, infectiilor, diferitelor leziuni si a temperaturilor extreme. Celulele au capacitatea de a detoxifia pielea si de a filtra substantele nocive, prin intermediul unui numar foarte mare de procese enzimatice, destul de asemanatoare celor care au loc la nivelul ficatului.

Printr-o bariera perfecta, infectiile date de diferiti agenti patogeni sunt pastrate la distanta, neputand penetra circulatia sistemica. In calitatea sa de “paznic” al organismului, pielea este capabila sa absoarba toti nutrientii care sunt aplicati topic, dar si produsii sintetici care sunt prezenti in sapunuri si lotiuni, care,  in cel mai bun caz, nu au nicio actiune asupra pielii, dar, de multe ori, se dovedesc a fi toxici sau iritanti.

Epiderma

Epiderma este stratul superior al pielii si este prima bariera intre organismul uman si mediul exterior. Este alcatuita din trei tipuri de celule – keratinocite, melanocite si celulele Langerhans. Keratinocitele sunt responsabile de sinteza proteinei care poarta numele de keratina si sunt, de altfel, si cele mai numeroase celule de la nivelul epidermei, acest strat avand o grosime totala de 0.5 – 1 milimetri.

Keratina este un tip special de proteina care este caracteristica unghiilor, parului si pielii. In stratul bazal a epidermei sunt prezente keratinocitele imature, care evolueaza rapid, pierzand, treptat, din cantitatea de apa pe care o contin, aplatizandu-se si  deplasandu-se catre stratul superior. La finalul ciclului lor de dezvoltare, acestea ajung la nivelul cel mai de suprafata, in “stratum corneum”, alcatuit din keratinocite moarte, proteine intarite (keratine) si lipide, toate formand o crusta protectoare.

pielea vazuta de aproape
pielea vazuta de aproape

Pe masura ce respectivele celule din stratum corneum sunt indepartate, altele noi le iau locul. Pielea umana se reinnoieste la fiecare 3-5 sapatamani, in mod natural, iar persoanele care fac tratamente de peeling facial, de exemplu, isi reinoiesc mult mai rapid acest strat. Un alt grup semnificativ de celule din epiderma este reprezentat de melanocite, celule producatoare de melanina, pigmentul responsabil de culoarea si tonusul acestui organ vital.

Melanina este, de asemenea, un sistem specializat in absorbtia de raze UV (ultraviolete), care permit fabricarea vitaminei D. Celulele Langerhans sunt bariera principala a sistemului imun, prin actiunea de preventie a patrunderii substantelor nedorite. Calitatea epidermei este cea care determina si aspectul facial al unei persoane – obosit, proaspat, uscat, tern sau foarte gras.

Dermul

Dermul este stratul mijlociu al pielii, localizat intre epiderma si tesutul subcutanat, cel mai gros dintre toate, datorita structurii de colagen si fibrelor de elastina. Atat colagenul, cat si elastina sunt proteine vitale pentru asigurarea suportului structural si pentru elasticitatea acestui organ.

Citește și:  De ce se adaugă ceară pe legume și fructe? Cum se îndepărtează ceara și rezidurile toxice de pe alimente?

Celulele cheie din derm sunt fibroblastele, care sintetizeaza colagen, elastina, dar si alte elemente importante pentru sanatatea generala a organismului. Dermul contine multe capilare sangvine (vase de dimensiuni foarte mici), dar si nodului limfatici (depozite de celule cu rol imun), care au rol in oxigenarea, hranirea si protejarea pielii de agentii patogeni.

In derm mai sunt prezente glande sebacee, foliculi pilosi si un numar relativ redus de termiantii nervoase si muschi. Glandele sebacee, localizate in jurul foliculilor pilosi, sunt de o importanta uriasa pentru sanatatea pielii, pentru ca produc sebum, o substanta uleioasa cu rol protector, care lubrifiaza si etanseizeaza.

Dezechilibrele in producerea sebumului (in exces sau prea putin) favorizeaza, mai ales la varsta adolescentei, aparitia acneei. Dermul este responsabil de integritatea structurala, elasticitatea si rezistenta tegumentelor. La nivelul acestui strat tegumentar apar ridurile, motiv pentru care tratamentele care presupun indepartarea sau ameliorarea acestora trebuie sa tinteasca o astfel de zona, pentru a putea fi eficiente.

Cremele din comert pe baza de colagen si elastina nu vor ajunge aproape niciodata la nivelul dermului din piele, pentru ca moleculele lor sunt prea mari pentru a putea patrunde, de aceea este, mai degraba, o iluzie ca vor indeparta ridurile. Rolul celor mai multe creme este de a hidrata si de a curata pielea.

Tesutul subcutanat

Tesutul subcutanat este stratul cel mai de jos, situat sub derm, fiind alcatuit, in mare parte, din tesut adipos. Celulele grase sunt dominante aici, actionand ca un absorbant de socuri si ca un izolator termic, protejand tesuturile din profunzime de traumele mecanice si termice. Este interesant de constatat ca oamenii sunt singurii care au un asemenea strat subcutanat, un fel de “substitut” de blana sau pene.

Odata cu inaintarea in varsta, acest tesut va pierde din fermitate, ceea ce explica aparitia ridurilor si efectul de “piele cazuta”. Pentru a contracara efectele reducerii progresive a tesutului subcutanat, medicii dermatologi aplica frecvent metoda “injectarii de grasime” (colectata din diferite alte parti ale corpului).

Importanta pH-ului

Aciditatea unei substante este masurata prin pH-ul ei. Apa pura are pH-ul 7. Substantele cu o valoare mai mica de 7 sunt acide, iar cele cu valori mai mari sunt alcaline. Pana in urma cu cativa ani se credea ca pH-ul pielii se situeaza in jurul valorii de 5,5.

Un studiu publicat in 2006, in revista “International Journal of Cosmetic Science” a aratat insa ca valoarea medie a pH-ului pielii este de 4,7, ceea ce inseamna ca este mai acida decat s-a crezut initial. Cunoasterea unor astfel de date este importanta,  deoarece ofera indicii in legatura cu dezvoltarea corecta a florei cutanate, compusa din micro-organisme benefice, care protejeaza pielea.

Fiecare individ gazduieste miliarde de bacterii, care ajuta la stimularea sistemului imunitar si care determina mirosul specific al fiecarui corp. Valorile crescute ale pH-ului (adica o piele mai putin acida) reprezinta semnul unor boli de felul dermatitelor, acneei sau ihtiozei (uscarea excesiva a pielii si descuamarea acesteia).

Cum se mentine aspectul tanar si proaspat al pielii?

  • Printr-un regim alimentar echilibrat, din care sa nu lipseasca fructele si legumele, surse importante de antioxidanti naturali, de vitamine si minerale;
  • Prin administrarea de vitamina E si vitamina C, ambele stimuland producerea de colagen;
  • Prin consumul de ceai verde, care are proprietatea de a stimula circulatia sangelui si de preveni imbatranirea prematura; ceaiul verde are efecte revigorante si prin aplicarea externa, sub forma de comprese, pentru pielea sensibila din jurul ochilor;
  • Printr-o expunere moderata la soare, pentru ca, in mod paradoxal, desi pielea are nevoie de raze ultraviolete (implicit de vitamina D), prea mult soare poate sa produca efecte nedorite;
  • Prin evitarea apei calcaroase, care usuca pielea, sau, daca acest lucru nu este posibil, prin aplicarea unei creme hidratante dupa fiecare dus, astfel incat pielea sa isi redobandeasca supletea si elasticitatea (cu atat mai mult cu cat sapunul si apa de la robinet scad aciditatea);
  • Prin consumul zilnic de 1-2 litri de apa, care asigura hidratarea din interior;
  • Printr-un program de odihna cu suficiente ore de somn, care sa permita pielii regenerarea, precum si prin exercitii fizice si miscare in aer liber, care tonifica pielea si ii confera stralucire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.