Somnul perfect – exista asa ceva?

0
114
Somnul perfect - exista asa ceva

Traim intr-o lume a tranzitiei si evident a stresului. Acesti factori isi pun vizibil amprenta asupra organismului si tot timpul auzim persoane care se plang ca sufera de insomnii sau ca nu se pot odihni. Ei bine, somnul perfect exista si, chiar daca nu credeti, incepe din momentul in care va ridicati din pat.

Suna bizar afirmatia conform careia somnul perfect incepe de indata ca va ridicati dimineata din pat dar, de fapt, aceasta afirmatie se refera la faptul ca evenimentele de peste zi influenteaza somnul de peste noapte. Si, pe cealalta parte, odihna insuficienta va afecteaza activitatile de peste zi.

Importanta unui somn bun

In trecut, somnului nu i se dadea o asa mare importanta, nici macar de catre doctori, fiind inconjurat de numeroase mituri. Insa in prezent, somnul este vital pentru a putea face vietii agitate in care traim si a inceput sa fie tratat ca atare. Somnul are o mare insemnatate pentru sanatatea noastra, iar cei care pierd multe nopti la rand sau nu dorm suficiente ore pe noapte pot avea grave probleme de sanatate.

De ce este somnul important?

Ei bine, somnul este foarte important deoarece asigura o buna stare de functionare organismului. Cercetatorii au numit somnul chintesenta vietii, fiind unul dintre cele mai importante elemente care ne influenteaza la maximum deoarece intregul mecanism al organismului se reface in timpul somnului. Cu toate acestea, importanta somnului este de foarte multe ori ignorata, deoarece viata si societatea in care traim ne obliga intr-un fel sa renuntam la anumite lucruri, fapt pentru care foarte multe persoane acuza grave dereglari ale somnului.

Chiar daca unele persoane dau o foarte mare importanta somnului, ceea ce este un lucru foarte bun, exista si persoane care doresc sa doarma cat mai putine ore pe noapte tocmai pentru a reusi sa aiba cat mai multe activitati, crezand ca exista lucruri mult mai importante decat somnul.

Din punct de vedere stiintific, somnul reprezinta o stare naturala a organismului care se caracterizeaza prin incetinirea functiilor, a constiintei si partiala incetinire a activitatii senzoriale. Se spune ca somnul intareste si revitalizeaza sistemul nervos, sistemul muscular si imunitatea. Somnul are mai multe faze in care corpul sufera diferite transformari. Sa nu credeti ca in timpul somnului creierul nu mai functioneaza, ci din contra, acesta asimileaza toate informatiile de peste zi.

somnul perfect

Ce se intampla daca nu dormim

Dupa cum ati citit si anterior, din inconstienta foarte multe persoane nu dau importanta necesara somnului si odihnei in general, crezand ca realizarea altor activitati este mai presus. Insa nu se gandesc la faptul ca pentru a da randamentul necesar in realizarea acelor activitati, somnul este cel care isi spune cuvantul. Atunci cand nu dormim, in afara faptului ca organismul se simte foarte slabit iar imunitatea scade, capacitatea de concentrare este redusa la minimum, la fel si cea de invatare si de memorare.

Citește și:  Valuri de păr minunate în tendințele modei din acest an

Organismul va resimti o lipsa acuta de energie si pot surveni si alte probleme cauzate de oboseala. Lipsa somnului poate incetini si capacitatea de reactie, fiind un factor periculos atunci cand persoana care nu doarme urmeaza sa conduca, crescand riscul accidentelor. Anxietatea, irascibilitatea, nervozitatea, starea de somnolenta in timpul zilei sunt alte simptome care indica o lipsa clara de somn.

Persoanele care lucreaza in schimburi de noapte sunt foarte afectate, in special in perioada de inceput, deoarece fiecare organism are propriul ceas biologic care poate fi dereglat de anumiti factori.

Foarte multi isi pun intrebarea de cate ore de somn are nevoie un adult. Conform cercetarilor, un adult trebuie sa doarma intre 7 si 8 ore pe noapte pentru a fi intr-o forma excelenta, bineinteles daca somnul este de cea mai buna calitate. Aici intervine problema somnului perfect, multi intrebandu-se daca exista.

Somnul perfect

Somnul perfect exista, insa depinde de fiecare persoana in parte ce intelege prin somn perfect. Unele persoane se pot odihni in orice conditie, pot dormi oriunde, iar altele sunt mai dificile in aceasta privinta. Pentru a avea un somn perfect, va prezentam cateva sfaturi pe care le puteti lua in considerare.

In primul rand, incercati sa aveti un program foarte bine organizat, si sa incercati sa va culcati si sa va treziti la aceleasi ore in fiecare zi. Pentru a avea parte de un somn perfect, patul trebuie sa fie foarte comod, pernele trebuie sa va ofere o buna pozitie a gatului si a spatelui si, nu in ultimul rand, camera trebuie sa fie foarte bine aerisita.

Chiar daca foarte multe persoane o fac si considera aceasta activitate relaxanta inainte de a adormi, incercati sa nu adormiti uitandu-va la televizor sau la monitorul calculatorului. Somnul poate fi alterat daca inainte de culcare va uitati la un film sau cititi ceva pe calculator.

Nu beti cafea, ceaiuri sau energizante inainte de culcare, deoarece riscati sa nu mai adormiti pana spre dimineata.

Nu uitati ca activitatile din timpul zilei va vor influenta somnul de peste noapte, iar somnul va va influenta activitatatea de peste zi. Incercati ca in timpul zilei sa va organizati cat mai bine activitatile. Felul in care va incepeti ziua va poate afecta somnul. Daca aveti posibilitate dimineata faceti, timp de cateva minute, exercitii, sau iesiti la alergat.

Alimentatia influenteaza si ea somnul. Evitati mancarurile grase inainte de culcare, si incercati sa nu mancati dupa ora 18. Inainte de culcare puteti iesi, de asemena, la o mica plimbare. Incepeti dimineata in forma, cu un mic dejun energizant, alcatuit din cereale, lapte sau suc de fructe, si cafea sau ceai.

Asadar, somnul perfect chiar exista. Depinde de dumneavoastra daca doriti sa aveti parte de un somn cu adevarat odihnitor care sa va revitalizeze intregul organism pentru a putea incepe o noua zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.