
Tzatziki este un preparat grecesc care se poate savura simplu cu pâine proaspătă sau kebab, dar și cu salate și carne preparată la grătar. Menta este o plantă răcoritoare și are o aromă deosebită care face din acest preparat unul potrivit pentru o zi caldă de vară.
Sosul tzatziki cu mentă se realizează astfel:
Se folosește iaurt făcut acasă din lapte de vacă, un castravete mare, puțin usturoi verde, 5-7 frunze de mentă proaspete, 2 linguri de ulei de măsline și condimente (sare și piper după gust). Se curăță castravetele de coajă cu un cuțit, apoi de semințe cu o lingură și se taie în bucățele mici, eventual se rade pe răzătoare.
Iaurtul natural trebuie scurs de zer. Usturoiul se spală cu apă și apoi se taie cât mai mărunt înainte de a fi folosit. Se pune iaurtul într-un bol, se adaugă usturoiul, uleiul de măsline, sarea, piperul și frunzele de mentă proaspete, tăiate mărunt, se amestecă și se poate servi după ce a stat 1-2 ore la rece, la frigider.
Iaurtul cremos poate da o consistență plăcută acestui sos și în plus are și efect răcoritor. Este sănătos pentru organism, poate fi considerat un antibiotic natural având în vedere faptul că ajută în proliferarea microflorei intestinale benefice, care menține sănătatea organismului și la distrugerea unor bacterii periculoase, a streptococilor și stafilococilor. Iaurtul conține fermenți probiotici, calciu, fosfor, vitamina B2, elimină resturile alimentare din intestine, are lactoză care este necesară după tratamentul cu antibiotice, previne cancerul colorectal, hidratează organismul și are acțiune benefică asupra întregului sistem digestiv.
Menta are efect liniștitor și răcoritor de aceea este indicată pentru băuturile care se servesc în zilele calde de vară. Are acțiune revigorantă pentru minte și organism, oferă o stare de liniște, calmează persoanele care sunt agitate, stresate, nervoase și anxioase. De asemenea menta are proprietăți antibacteriene și de îmbunătățire a digestiei ceea ce este important pentru menținerea sănătății organismului. Menta ameliorează migrenele, durerile de cap, înlătură greața, crampele și durerile abdominale.
Usturoiul oferă o aromă specială acestui sos și de aceea este recomandat în special pentru a fi servit cu friptură sau carne preparată la grătar. Usturoiul este tonic, energizant, vitalizant, ajută la îmbunătățirea digestiei. Are proprietăți foarte bune pentru tractul gastrointestinal, combate diareea, infecțiile cu bacterii, ciuperci și paraziți intestinali, restabilește bacteriile benefice din stomac, ajută în tratamentul candidozei, stimulează circulația sângelui și protejează împotriva cancerului.
Uleiul de măsline este sănătos pentru organism dacă este extravirgin și consumat în cantitate moderată. Conține acid oleic, are efect bun în scăderea nivelului de colestrol din sânge, protejează organismul de procesele oxidative, este benefic pentru sănătatea inimii.
Castravetele este răcoritor și hidratant, conține vitamina A și C, calciu, magneziu și potasiu. Are proprietăți medicinale foarte bune pentru organism, ajută la reglarea tensiunii arteriale, este potrivit pentru persoanele care țin diete pentru pierderea în greutate (are puține calorii), calmează stomacul, facilitează digestia mai ales dacă mesele sunt copioase cu preparate din carne. Castravetele are efect detoxifant și diuretic pentru organism, elimină bacteriile din intestine și de pe pereții vezicii biliare, oferă o senzație răcoritoare în corp, ameliorează procesele inflamatorii cutanate, este o sursă de substanțe nutritive necesare funcționării organismului.