Chiar ai nevoie de antibiotice? Afla despre rolul acestora in tratamentul infectiilor respiratorii

0
364
Chiar ai nevoie de antibiotice Afla despre rolul acestora in tratamentul infectiilor respiratorii

In ultimii ani copiii si adultii sunt afectati de infectii respiratorii cu virusi si bacterii si astfel ajung in incapacitatea temporara de a desfasura o activitate normala sau de a munci. In privinta oamenilor in varsta si a copiilor mici, lucrurile se complica, deoarece, aceste persoane au sistemul imunitar al organismului mai scazut si astfel pot fi afectate mai tare de bolile infectioase, fapt confirmat de statistici cu privire la rata de mortalitate ridicata din cauza infectiilor bacteriene. Specialistii in domeniul sanatatii considera cea mai buna optiune de tratament ca fiind utilizarea medicamentelor antibiotice.

De ce ai nevoie de medicamente antibacteriene?

Acestea ajuta la oprirea procesului de infectie, previn agravarea simptomelor, aparitia complicatiilor ce pot deteriora si mai tare sanatatea bolnavului. Desigur medicamentele antibiotice nu se iau oricum. Ele trebuie alese corespunzator de catre un medic, in functie de afectiunea de care sufera pacientul, si administrate intr-o anumita doza.

In mod normal, o persoana bolnava trebuie sa mearga la medic pentru a i se pune un diagnostic corect si recomanda tratamentul medicamentos. Desigur un astfel de tratament antibiotic se alege in functie de boala de care sufera pacientul, mai exact de tipul agentului patogen care a determinat infectia.

Pentru aceasta se fac o serie de analize, care vor elucida cauza bolii si vor face posibila alegerea medicamentului potrivit pentru combaterea infectiei. Acest lucru este obligatoriu deoarece se stie ca exista un numar mare de tulpini ce sunt rezistente la antibiotice. In prezent in tratamentul bolilor infectioase de tipul acelora care produc infectii la nivelul tractului respirator, al urechii medii sau a sinusurilor, se folosesc antibiotice de tipul: tetraciclina, rifampicina, penicilina, etc.

Cum se folosesc antibioticele?

Fiecare medicament antibiotic se utilizeaza doar pentru spectrul de activitate pentru care a fost prescris, deci contra anumitor angenti patogeni. In functie de focarul de infectie, de cat de grava este boala, antibioticul se ia intr-o doza corespunzatoare recomandata de catre un medic specialist.

Citește și:  11 lucruri uimitoare despre zambete si efectul lor pozitiv asupra psihicului uman

antibiotice

Intotdeauna trebuie respectat ceea ce scrie pe prospectul medicamentului antibiotic, dar si indicatiile medicului deoarece, in caz contrar, se poate ajunge la reactii adverse sau anumite complicatii ce vor necesita alte tratamente si costuri suplimentare pentru procurarea altor remedii.

Medicul va recomanda un antibiotic in functie de pacient, pentru a impiedica raspandirea infectiei si agravarea ei. Se va tine cont de modul cum reactioneaza corpul pacientului la medicamentul respectiv, astfel pe parcurs, in functie de cum evolueaza boala, se poate modifica doza sau schimba antibioticul.

Foarte important este modul de administrare al unui medicament antibacterian si doza folosita. Specialistii in domeniul sanatatii au scris despre proprietatile farmacodinamice ale multor antibiotice ce fac parte din clase diferite si care pot varia foarte tare. De exemplu, in cazul unor antibiotice, daca se creste doza se poate ameliora efectul antibacterian. Exista medicamente la care cresterea dozei nu duce la cresterea eficientei terapiei ci din contra pot produce reactii adverse, nedorite pentru bolnav.

Medicii au ajuns la concluzia ca exista anumiti factori de risc pentru aparitia infectiilor rezistente la antibiotice. Ei se bazeaza pe cazuri concrete si considera ca medicamentele antibiotice se prescriu in functie de fiecare pacient in parte, de aceea se impune recomandarea medicala pentru cumpararea acestora din farmacii.

O persoana care a luat recent un anume medicament antibiotic poate ajunge in situatia in care daca sufera de o infectie si urmeaza un tratament cu respectivul antibiotic, acesta sa nu mai dea rezultate si infectia sa se agraveze. In general infectiile rezistente la antibiotice apar la persoanele in varsta (peste 65 de ani), la copii mici (pana in 2-3 ani), la persoane care stau la camine, la cei care sufera de boli cardiovasculare, boli bronhopulmonare si altele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.