Stări neplăcute care nu trebuie ignorate în timpul antrenamentului

0
66

Oboseala excesivă este doar unul dintre simptomele care apar la o persoană ce face antrenament sportiv moderat sau intensiv. La acest simptom se adaugă și: dificultățile de respirație, transpirația abundentă, durerea de mușchi și articulații, insomnia, somnolența crescută în timpul zilei, bătăile rapide ale inimii și altele.

Toți oamenii care fac antrenament sunt familiarizați cu senzația de oboseală, dar și cu durerea de mușchi care persistă o perioadă de timp, apoi trece. Oboseala cronică se acumulează treptat și apare în diferite antrenamente de forță, de fitness, sporturi de echipă, ciclism, înot, jogging, etc.

După antrenament sau activități intense, organismul produce anumite substanțe biochimice, cum este de exemplu hormonul cortizol care induce o senzație de entuziasm fizic și emoțional. Oboseala excesivă apare de obicei din cauza organizării necorespunzătoare a antrenamentului, după prea mult stres. Ea se acumulează treptat și poate duce la scăderea performanței sportive.

Antrenament cardio – simptome alarmante

De multe ori sportul poate fi cu adevărat stresant pentru organism. Se spune că exercițiile cardio au multe beneficii, precum: îmbunătățesc metabolismul, funcția respiratorie, întăresc vasele de sânge, aduc mai mult oxigen la celule și țesuturi. Supraantrenamentul însă are un efect negativ asupra stării sistemului nervos. Se poate ajunge la instabilitate emoțională, la schimbări frecvente de dispoziție, la nervozitate, etc. Pentru a restabili starea de sănătate este nevoie de o perioadă de pauză sau de recuperare.

Durere de cap și tuse

Durerile de cap ce apar în timpul antrenamentului arată o creștere a ritmului cardiac și a tensiunii arteriale. Alte simptome sunt și înroșirea feței, transpirația excesivă, dificultățile de respirație, vedere încețoșată, amețeala. Dacă după o perioadă de timp de efort fizic apar dureri de cap, atunci ar trebui de mers la un medic. Uneori, durerea de cap este un simptom ce apare ca o consecință a unei patologii. Dacă durerea de cap apare brusc și rapid, fiind însoțită și de vărsături, atunci este posibil să fie vorba despre o anomalie intracraniană.

Durerea de cap apare în diferite cazuri: hemoragie intracraniană, anevrism cerebral, patologie vasculară, leziuni ale fosei craniene posterioare, anumite răni anterioare. Durerea de cap la suprasolicitare este similară unei migrene și se spune că migrenele apar de obicei la efort fizic. Durerea de cap poate fi și o cefalee pulsantă ce apare în timpul efortului fizic. Când apar vărsături și greață este o migrenă.

În timpul antrenamentului cardio poate să apară senzație de tuse. Efortul fizic duce în anumite momente la apariția unei tuse puternice. Medicii spun că este vorba despre o afecțiune numită astm de tensiune fizică. Tusea după efort este un simptom destul de comun, care apare și la adulți și la copii.

Acest simptom este neplăcut și cauzat de respirația neregulată. Medicii spun că este esențial să respiri corect în timpul antrenamentului, pentru că altfel este afectat nivelul de oxigen din organism. Dacă nivelul de oxigen scade atunci apar simptome precum: tuse, durere în gât, dificultăți de respirație.

Citește și:  Care sunt principalele tipuri de alimente care au cea mai mare putere antioxidantă?

Tusea apare și în caz de tulburări ale sistemului nervos central. Intensitatea tusei depinde în principal de factorul iritant, de cât de puternic este acesta.

Conform medicilor, după efort fizic intens apar contracții ale tractului respirator. Tusea sufocantă la efort poate să indice anumite patologii cardiovasculare. De asemenea, tusea ar putea fi provocată de praf, fum de țigară, spori de mucegai din sala de sport, etc. Tusea apare și după răceli și boli pulmonare. În cazul în care apare un atac de tuse destul de persistent, este important de identificat tipul ei (dacă este uscată, umedă, acută, cronică) și de aflat cauza. Tusea este în general o reacție de protecție a organismului și uneori poate fi periculoasă. Dacă presiunea este foarte puternică, tusea poate duce la ruptura vaselor de sânge în ochi.

Alte simptome la antrenament

Potrivit medicilor, oamenii care suferă de angină pectorală și fac efort pot avea simptome de durere în piept, senzație de strângere și de arsură în piept. Durerea de piept arată că ei trebuie să facă un control medicat în cazul în care nu știu că au vreo problemă de sănătate. Uneori ei pot suferi de angină pectorală fără să știe, ei pot avea și durere la nivelul umărului, brațului, omoplatului.

Astfel de simptome nu trebuie ignorate, ele pot indica boli severe. De pildă, unii cred că au o nevralgie intercostală, însă în realitate pot suferi de probleme cardiace.

Dacă la efort, la alergare, apar dureri laterale inghinale, asta este un semn că pot exita probleme de ficat, care trebuie tratate. Durerea inghinală poate fi uneori o problemă musculară și care prin relaxare și odihnă, ar putea fi rezolvată. De obicei, sportivii care fac antrenamente cu greutăți pot suferi de dureri în zona inghinală. De asemenea, jucătorii de fortbal sau de hochei pot avea acest simptom în mod frecvent.

Durerea inghinală apare și la mers, când piciorul întârzie în timpul mersului și mușchii din zona inghinală se întind. Uneori, în acest caz, pot să apară și dureri de spate. Alte cauze ale durerii inghinale sunt:

  • Artroza articulației șoldului, osteoartrita șoldului
  • Hernia, durerea la tuse, strănut și râs
  • Anumite antrenamente, mișcări puternice spre interior ale piciorului care încordează zona inghinală, exerciții care pun mult stres pe zona inghinală.

În caz de hipotensiune arterială, după antrenament pot să apară stări de amețeală și senzații de greață, vărsături, greutate la stomac. Astfel de simptome apar și dacă se face un antrenament imediat după masă; în mod normal trebuie o pauză după ce s-a servit masa, nu se face niciun tip de antrenament imediat ce s-a mâncat, indiferent dacă este unul pentru începători sau unul moderat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.