În ultimile decenii, rata cancerului a crescut în întreaga lume și în România, dar mai ales în lumea dezvoltată. De ce? Află în acest articol cele mai actuale statistici despre această boală, dar și principalii factori care produc cancer – stresul, virusurile, toxinele și unele alimente. Alături de acești factori există și alte motive, care te vor stupefia cu siguranță.
Navigare rapidă în articol:
- De ce crește rata cancerului
- Virusurile deteriorează celula umană
- Toxinele sunt implicate în apariția cancerului
- Stresul și cancerul
1. De ce crește rata cancerului?
Adevăratul motiv pentru care crește rata cancerului este mutația celulară, care este cauzată de expunerea la substanțe cancerigene. Odată cu înaintarea în vârstă cresc șansele ca celulele să sufere mutații din cauza unor substanțe cancerigene la care organismul este expus și să declanșeze cancer.
Prin bogăția de informații se încearcă și chiar se reușește schimbarea percepției oamenilor asupra realității, astfel că ei nu mai reușesc să poată trage concluzii rezonabile despre ce trebuie să facă pentru a duce un stil de viață în scopul apărării lor. Acesta este un proces negativ care evoluează prin demoralizare și care este ireversibil.
Frica care este mult mai puternică pe zi ce trece (alimentată mai ales de știrile negative din mass-media) poate provoca mari probleme de sănătate. Cei care se tem că pot avea un diagnostic absolut negativ sau o sentință de moarte, văd situația ca fiind dramatică și trăiesc într-o situație continuă de stres, ce le influențează starea de sănătate. Persoanele prea suspicioase și emoționale pot percepe orice boală minoră cu o manifestare a cancerului. Stresul constant și crizele nervoase înrăutățesc bunăstarea generală și pot provoca apariția bolii.
Frica afectează calitatea vieții și este un factor important care agravează problemele de sănătate de care suferă unii oameni. Uneori avalanșa de informații este atât de mare încât și oamenii stabili din punct de vedere mental pot cădea uneori în neîncredere și îndoială, mai ales dacă țin cont și de situația din sistemul nostru de sănătate.
Numărul de cazuri de cancer va crește în viitor?
Se preconizează că numărul de cazuri de cancer este în creștere. Specialiștii estimează că 50% dintre persoanele care trăiesc în prezent vor fi afectate la un moment dat de cancer. Până în anul 2030, se estimează că la nivel mondial numărul de cazuri de cancer va crește cu 70-80%.
În România avem 50.000 de decese pe an din cauza bolilor de cancer, asta înseamnă aproximativ 150 pe zi. Numărul de cazuri de cancer este imens în țara noastră.
Conform datelor statistice oferite de instituții importante, precum este Agenția Internaţională de Cercetare a Cancerului (IARC): în fiecare an, în România, sunt 80.000 de cazuri noi de cancer.
Datele statistice arată că:
- Un român din 4 a avut deja o experiență de cancer
- 5,2% dintre oameni au spus că au fost diagnosticați deja cu cancer
- 21,1% dintre români au o rudă de gradul I care are cancer.
2. Virusurile deteriorează celula umană
Există mai multe tipuri de virusuri care pot provoca cancer la om:
- Unul este virusul Epstein-Barr (EBV). Acesta poate produce: carcinom, leucemie, cancer de prostată, cancer de sân, cancer de plămâni, cancer de tiroidă, cancer de creier, cancer de pancreas.
- Virusul Papiloma uman (HPV) este legat de cancerul cervical sau de col uterin.
Cercetătorii au studiat modul cum virusul perturbă ADN-ul, produce mutații și induce replicarea celulelor în care se află. Cert este că virusul invadează celulele, devine parte a ADN-ului și interacționează cu acesta; impactul său este ridicat asupra funcțiilor normale ale celulelor respective, astfel poate duce la boli precum cancerul.
3. Toxinele sunt implicate în apariția cancerului
Cancerul de sân și cancerul pulmonar sunt cele mai frecvente tipuri de cancer care afectează populația; principalele cauze ale acestor boli sunt consumul de tutun, excesul de toxine, lipsa de exerciții fizice și obezitatea. Există foarte mulți agenți cancerigeni sau toxine industriale care pot cauza cancer, în mediul nostru.
Toate toxinele cu care trăim în viața noastră de zi cu zi au efecte negative, iar unele chiar pot duce la creșterea de tumori. O parte dintre acestea sunt: metalele grele, materialele plastice, petrolul, substanțe chimice industriale, radiațiile, pesticidele, erbicidele, fungicidele, insecticidele, parfumurile, odorizantele, apa (cu toxine, clor, fluor și agenți patogeni), medicamentele, produsele de curățare, poluarea apei și a aerului, etc.
Cercetătorii spun despre importanța unui pH echilibrat al corpului nostru pentru că acesta luptă împotriva creșterii bacteriene, virale și a cancerului.
4. Stresul și cancerul
Nu există nicio îndoială că este o legătură între stres, fiziologia corpului și cancer. Numeroase studii științifice arată că între stres și cancer există o legătură, stresul este o cauză a acestei boli.
Probabil mulți români cred că stresul nu îi poate îmbolnăvi atât de grav și totuși asta se poate întâmpla; oamenii de știință au spus că există trei feluri de stres din care unul este pozitiv, unul tolerabil și unul toxic.
Iată care sunt efectele stresului, impactul său asupra sănătății:
- Receptorul hormonului de stres al corpului este o proteină ce apare în diferite celule; cercetătorii au spus că ea are o funcție cu adevărat importantă în cea de cancer
- Prin stres poți da celulelor un fel de substanță care să le facă să moară
- Cortizolul este o substanță care previne moartea celulară, care ajută organismul să facă față la stres
- Hormonii pe care organismul îi provoacă după ce a fost expus la stres (cortizol și catecolamine cum este adrenalina) pot afecta cancerul
- Stresul cronic poate afecta creierul, organele corpului și poate produce probleme cognitive
- Stresul crește riscul de diabet, depresie, boli de inimă.
Având în vedere aceste aspecte, este clar că trebuie să fim mai atenți la cum evităm situațiile de stres, la răspunsul corpului nostru la stres. Ne putem menține sănătatea organismului dacă știm să deținem controlul asupra acestuia, să evităm stresul. Atenție și la stresul creat de știrile negative din mass-media.
Pentru a preveni cancerul află care sunt cele mai bune metode, alimente, recomandări privind stilul de viață și informații prezentate pe CancerulFalsificat.ro, dar și alte aspecte privind declanșarea acestei boli. Există soluții pentru a combate toate cauzele de formare a tumorilor, trebuie doar aplicate.