Știai că dacă strănuți prea tare îți poți fractura o coastă?

0
527
Știai că dacă strănuți prea tare îți poți fractura o coastă

Cercetătorii au descoperit lucruri interesante despre strănut. Știai că dacă strănuți prea tare îți poți fractura o coastă? Ei bine da, se poate întâmpla și asta, desigur în cazuri rare sau în situații speciale, mai ales dacă se strănută în timp ce poziția corpului este anormală sau oarecum dificilă.

Prin strănut se poate simți durere din cauza contracției mari a mușchilor respiratori, este posibilă afectarea unei coaste sau a unui cartilaj.

O fractură de coastă poate să apară la cei care au și alte probleme de sănătate la nivelul sistemului osos și în plus nu reușesc să-și limiteze pe cât posibil respirația prea puternică. Întrebarea care se pune este următoarea: Strănutul este periculos pentru sănătate?

Prin strănut se produce o respirație puternică, explozivă chiar, iar acest lucru face ca diafragma, mușchii respiratori în zona abdomenului și a pieptului să fie acționați foarte tare. Prin strănut se produce o contracție bruscă a abdomenului și ai pieptului, iar apăsarea pe coaste este foarte mare și le poate afecta.

Uneori apare senzația de durere, mai mult sau mai puțin intensă, mai ales dacă strănutul este repetat. Strănutul începe spontan, este un act reflex și foarte greu de controlat. Unii pot controla puțin strănutul prin ținerea respirației, însă nu reușesc să facă acest lucru de fiecare dată.

dacă strănuți prea tare îți poți fractura o coastă

În timpul strănutului închidem ochii ceea ce este foarte bine deoarece agenții patogeni nu pot intra și afecta acuitatea vizuală. Strănutul apare din cauza unor alergeni care sunt stimuli ai celulelor nervoase ale mucoasei nazale. Stimulii irită mucoasa astfel nervii transmit informația spre creier, și se declanșează actul reflex de strănut.

Citește și:  Enzimele - cheia vietii si a sanatatii

Un alt aspect legat de strănut este acela că viteza aerului respirat în faza inițială a strănutului este de 160 km/oră. În plus prin această respirație forțată este afectată starea de sănătate deoarece în aer sunt tot felul de agenți patogeni, particule de praf și secreții nazale pline de virusuri și bacterii de la alți oameni care pot fi contaminați cu boli grave.

Mare atenție când strănutați, deoarece mai ales în spații închise apare un risc mai mare de infecție. Astfel de situații sunt cele în care călătoriți cu avionul, cu mijloace de transport în comun, etc.

Riscul de infecție este mare și în incăperile de la serviciu, la birou, în sălile de spectacole, la cinema și alte spații asemănătoare. Potrivit specialiștilor în timpul strănutului se elimină germenii de către persoana în cauză și aceștia se împrăștie în jur, în special spre persoanele din spate și spre lateral.

În timp ce se strănută este politicos să pui o batistă sau un șervețel la gură, sau dacă nu ai așa ceva la îndemâna poți pune direct palma, iar apoi este necesar spălarea mâinilor cu apă și săpun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.