Proteinele indeplinesc numeroase functii vitale in organismul uman. Ele reprezinta compusi organici complecsi si se gasesc in alimente. Spre deosebire de carbohidrati si grasimi, proteinele nu sunt formate din alte elemente nutritive si nici nu se acumuleaza in rezerva. Aportul lor in organism este necesar. Daca exista o carenta de proteine este afectata si sanatatea. Apare o perturbare accentuata a sangelui, a glandelor endocrine, scade rezistenta corpului la infectii, cresterea si dezvoltarea corpului (la copii) se face mai lent, este slabita si activitatea mentala.
Fiecare persoana trebuie sa aiba o dieta echilibrata care sa cuprinda produse de origine vegetala si animala, astfel va fi mentinut un echilibru de aminoacizi in organism. Proteinele sunt formate din aminoacizi esentiali si neesentiali care provin din alimente. Din categoria aminoacizilor esentiali fac parte leucina, treonina, lizina, triptofanul, izoleucina, metionina, fanil-alanina si altii. Din grupul aminoacizilor neesentiali fac parte arginina, tirozina, cistina, etc.
In organism, principalul material de constructie il constituie proteinele.
Acestea reprezinta 18%-20% din greutatea corpului
Proteinele sunt folosite de organism pentru a restabili si pastra tesutul muscular. Desi unele alimente au o cantitate semnificativa de proteine, doar o parte din acestea sunt asimilate de organism. De exemplu ouale contin 12% proteine, din care un procent de 94% sunt asimilate de catre organism.
Carnea contine 19-31% proteine, din care doar un procent de 68% este asimilat de organism. Pestele contin 18-25% proteine, din care 80% este asimilat de organism. Avand in vedere aceste date, este clar ca exista o diferenta semnificativa intre continutul de proteine a unui produs si cantitatea pe care o utilizeaza organismul.
Alimentele care contin proteine complete sunt cele mai bune pentru organism deoarece au toti aminoacizii esentiali de care are nevoie acesta. Astfel de alimente asigura organismului necesarul de aminoacizi de baza care ajuta la mentinerea sanatatii. Cele mai recomandate alimente care contin proteine complete sunt: ouale, icrele, pestele, polenul, laptele, derivatele din lapte.
Produsele cu proteine incomplete nu contin anumiti aminoacizi care asigura buna functionare a organismului. Pentru o buna sanatate este necesar ca fiecare om sa combine alimentele care au proteine incomplete cu cele care au proteine complete. Astfel se recomanda ca in dieta zilnica sa fie introduse alimente precum sunt: cerealele, semintele, produsele lactate, leguminoasele. Se poate combina: orezul cu semintele de susan, painea integrala cu semintele, laptele cu cerealele, fasolea cu orezul, painea cu supa din fasole, etc.
Proteinele ne ofera 10-20% din consumul total de energie.
In general cea mai mare cantitate de proteine poate fi introdusa in organism prin alimentele de origine animala. Cea mai mare cantitate de proteine se gaseste in muschi, piele, oase, tractul digestiv si diferite tesuturi. Cei care doresc sa consume mai multe proteine trebuie sa stie ca legumele si fructele au o cantitate redusa insa sunt o sursa importanta de minerale si vitamine. Fasolea este bogata in proteine, aceasta leguma are un procent de 20-30%.
Fiecare om trebuie sa aiba o alimentatie sanatoasa. Aceasta implica si consumul de proteine, insa nu in exces. Cantitatea de proteine care trebuie administrata unui om depinde de greutatea corporala, de sexul si intensitatea activitatii fizice pe care o desfasoara acesta.