Știați că excesul de carbohidrați poate contribui la creșterea în greutate?

0
196
Știați că excesul de carbohidrați poate contribui la creșterea în greutate

Dietele sunt variate și numeroase, unele sunt eficiente pentru a slăbi, altele sunt așa-zis corecte în ceea ce privește modul de a ne hrăni. Știați că oamenii se îngrașă din cauza excesului de carbohidrați din alimentație? Ideea de a urma o dietă cu conținut mare de carbohidrați și redus de proteine și lipide nu este bună deoarece acest tip de nutriție nu este cel mai eficient mod de a slăbi.

În prezent această dietă a devenit destul de populară, însă creșterea consumului de carbohidrați și reducerea celui de grăsimi nu poate îmbunătăți starea de sănătate și nu este un mod foarte bun de a elimina kg în plus. Dietele hipolipidice și hipoglucidice au devenit din ce în ce mai frecvent folosite de oamenii care doresc să consume mai puține grăsimi.

Astfel au ajuns să aleagă produse ce se încadrau în dietele hipolipidice precum sunt: snacks-uri fără grăsimi, înghețate, fursecuri și prăjituri fără grăsimi, etc. A mânca alimente fără grăsime nu înseamnă că mănânci sănătos și că poți consuma astfel de alimente în exces, acesta este un mod sigur de a acumula kg în plus și de a ajunge la obezitate. Același lucru se poate spune și despre dieta hiperglucidică, aceasta nu va avea ca rezultat un organism mai sănătos, un corp mai puternic și un fizic mai bun. Dieta bogată în proteine este cea care face corpul puternic și mai sănătos.

Studiile au arătat faptul că o alimentație echilibrată în proteine și carbohidrați este un mod simplu de a ajuta organismul să funcționeze mai bine. Dacă se folosesc diete hiperglucidice sau hipolipidice se pot acumula kg în plus chiar dacă se face și sport, acest lucru a fost constatat de mulți oameni care au experimentat astfel de regimuri alimentare. Proteinele sunt necesare organismului, cu ajutorul lor se formează masa musculară sănătoasă.

De asemenea, proteinele stabilizează un hormon necesar organismului, este vorba despre insulină. Acest hormon ajută la transportul elementelor nutritive și transformarea lor în nutrienți în organism. Carbohidrații sunt necesari în alimentație dar nu trebuie consumați în exces deoarece se poate ajunge la o boală foarte gravă – diabetul – din cauza rezistenței la insulină. De la diabet zaharat se produc complicații mari, se poate suferi de boli cardiace, obezitate și alte boli.

carbohidrati

Prin consumul excesiv de carbohidrați îți poți deteriora starea de sănătate, poți dobândi rezistență la insulină, astfel nu vei arde grăsimile, acumulezi țesut adipost și kg în plus. Carbohidrații de calitate sunt cei din orezul brun fiert, cartofi, paste făinoase (macaroane, spaghetti), fulgi sau boabe de orz, fulgi de ovăz (care nu au conținut glucidic ridicat), cartofi dulci copți la cuptor, fructe (mai ales banane, portocale și piersici), iaurt degresat și pâine integrală (doar 2 felii la o masă).

Citește și:  Cum ne protejăm împotriva cancerului? Care sunt nutrienții ce previn cancerul?

Un efect bun asupra glicemiei și al insulinei îl au proteinele, acestea sunt o sursă de energie. Cele mai bune alegeri sunt pieptul de curcan și pieptul de pui deoarece sunt considerate de specialiști ca fiind surse de proteine de calitate superioară. Astfel de alimente au puține grăsimi, se pot servi fierte sau preparate la grătar. Alte surse alimentare de proteine de calitate înaltă sunt fructele de mare, peștele, crustaceele. Acestea se prepară la grătar sau se fierb, nu se gătesc în combinație cu unt sau sosuri grase.

Se pot consuma diferite specii de pești de mare, somon, cod, biban, ton, dar și alte alimente cum sunt crustaceele, racii și homarii. Carnea roșie trebuie în general evitată deoarece are colesterol și grăsime, doar cea slabă se poate consuma fără probleme, respectiv pulpa și antricotul de vită, care au un procent redus de grăsime. Alte surse de proteine sunt cele din brânza de vaci (cu conținut redus de grăsime), sau din albușul de ou care este preferat de sportivi. Dacă îți pasă de sănătatea ta și vrei să îți păstrezi greutatea corporală în limitele normale trebuie să consumi carbohidrați dar nu în cantitate mare.

Corpul tău are nevoie de un aport echilibrat de carbohidrați de calitate superioară pentru a avea energie dar dacă se exagerează cu alimentația bogată în carbohidrați se ajunge la obezitate. Carbohidrații au un rol important în organism, ajută la buna funcționare a sistemului nervos, creierul are nevoie de carbohidrați mai mult decât mușchii.

Femeile au nevoie de o cantitate de 350 g carbohidrați zilnic, bărbații au nevoie de o cantitate mai mare decât acestea, de 400 g carbohidrați, deoarece sunt solicitați mai mult din punct de vedere al stresului și a muncii pe care o desfășoară. Dietele lipsite de carbohidrați nu sunt sănătoase, afectează negativ starea de sănătate, produc dureri de cap, oboseală, scad nivelul de energie, de vitalitate, performanță fizică și intelectuală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.