Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca galbenusul de ou este mai periculos in cantitate mare decat alimentele de tip fast-food. De ce? Pentru simplu fapt ca un singur galbenus de ou contine o cantitate destul de mare de colesterol, cuprinsa intre 215-275 miligrame. Desigur valoarea depinde de marimea oului sau mai bine spus a galbenusului sau. Spre deosebire de oua, produsele fast-food au un continut de colesterol mai mic. Astfel 100 g de produse fast-food contin cel mult 150 miligrame de colesterol.
In majoritatea cazurilor, oamenii supraponderali au un nivel ridicat de colesterol. Acest lucru este confirmat de medici, si potrivit lor, astfel de pacienti cu un nivel mare de colesterol au un risc mai mare de a suferi de atac de cord.
Ouale au o cantitate mare de colesterol, deci trebuie consumate cu atentie, in cantitate redusa. Nu trebuie exagerat niciodata cu consumul de oua. Un lucru pe care il mai spun specialistii in domeniul sanatatii foarte important este ca ouale contin lecitina care ajuta la absorbtia unei cantitati mici de colesterol. Acesta este un avantaj pentru cei care consuma galbenus de ou, insa pe de alta parte ei trebuie sa inteleaga ca daca sunt predispusi genetic la afectiuni cardiovasculare, nu ar trebui sa manance sub nici o forma acest aliment.
Ouale au un continut semnificativ de vitamine, mai ales B6 si B12, de fosfati si deci, daca sunt introdusi in dieta, ajuta in mentinerea sanatatii sistemului nervos. Din nefericire unele persoane care consuma oua ajung sa sufere de anumite afectiuni provocate de cresterea nivelului de colesterol. In scopul mentinerii sanatatii astfel de persoane trebuie sa aiba o dieta saraca in colesterol si deci sa nu mai consume oua deloc, sau in cantitate limitata.
Cercetatorii ne spun ca organismul are nevoie de o anumita cantitate de colesterol pentru a supravietui. De ce? Pentru ca acesta ajuta la dezvoltarea celulelor si protejarea lor. De asemenea colesterolul ajuta la formarea de vitaminei D – importanta pentru piele si cresterea imunitatii.