Cu siguranta v-ati intrebat de ce unii oameni au parul carliontat si altii au parul drept. Probabil ati spus ca este vorba de textura parului care difera de la un om la altul, depinde de genele fiecaruia in parte. Cercetatorii au facut studii in acest sens si au concluzionat ca parul cret contine mai multe legaturi de sulf.
In general structura firelor de par este codificata de ADN. Natura foliculilor de par are un rol in ondularea firelor de par. Daca foliculul este simetric firul de par va fi drept, iar daca este asimetric cu siguranta nu mai este drept, are tendinta de a avea anumite onduleuri si chiar de a se increti.
Cheratina este o componenta a firului de par, se depune pe marginea interioara a firelor de par si are un rol in structura acestuia si determina sectiunea transversala a acestuia (simetrica sau asimetrica). Proteinele din firele de par au atomi de sulf. Structura elicoidala a modului de aranjare a cheratiei pe marginea firelor de par se datoreaza legaturilor disulfide formate din atomi de sulf.
Cei care au cat mai multe astfel de legatuiri disulfide in firele de par, vor avea o podoaba capilara mai incretita sau mai ondulata. Daca astfel de legaturi sunt rare, parul va fi drept, structura sa va fi simetrica, iar sectiunea circulara (daca este studiata transversal la microscop).
Volumul si structura firelor de par este determinata si de capacitatea sa de a absorbi apa din mediul inconjurator, din atmosfera. Cei care au parul cret stiu deja ca acesta este mai uscat deoarece distributia sebumului de-a lungul firelor se face mai greu. In cazul firelor drepte, sebumul ajunge mai usor pe toata lungimea lor si astfel podoaba capilara se ingrasa mai repede, de aceea trebuie spalata mai des.
Pentru a avea un par sanatos avem nevoie de o alimentatie echilibrata, bogata in minerale, vitamine si proteine. Parul are nevoie de proteine pentru ca sunt formate din aminoacizi. Acestea ajuta la imbunatatirea aspectului firelor de par, la cresterea acestora. Cisteina si metionina sunt aminoacizi importanti care contin sulf.
Cei care au parul cret au mai multe legaturi de sulf si deci necesita o alimentatie bogata in sulf pentru mentinerea sanatatii firelor de par. Sulful se gaseste in carnea macra dar si in peste (mai ales speciile de apa dulce). Sulful face parte din compozitia unor enzime si aminoacizi din structura proteinelor care se gasesc atat in firele de par dar si in cele din piele si unghii.
Principalele surse de sulf sunt: carne, peste, zmeura, coacaze negre, oua, afine, capsune, cirese, piersici, caise, mere, mure, lamai, pere, grapefruit, ceapa, usturoi, macese, polen, castane, cartofi.