Stomacul este cea mai dilatată porțiune a tubului digestiv. Este mobil, are forma literei J și se continuă cu esofagul prin orificiul cardia în partea superioară, iar în partea inferioară este completat de duoden la nivelul orificiului piloric. Stomacul are 2 curburi (una în partea draptă și una în partea stângă care este mai mare) și are 2 fețe (una anterioară și una posterioară).
Lungimea medie a stomacului este de 25 cm, capacitatea de 600-2000 cm³, poate produce zilnic 2 litri de acid clorhidric. Glandele cardiace și glandele pilorice pot secreta mucus. Glandele corpului gastric și glandele din fundul stomacului au celule cu rolul de a secreta pepsinogen, celule accesorii ce secretă mucus dar și celule care secretă acid clorhidric. Fundul stomacului se găsește în porțiunea verticală a acestui organ. Aceasta este porțiunea digestorie și are fornix camera cu aer sau marea tuberozitate.
Fundul stomacului se continuă cu corpul stomacului. Urmează porțiunea orizontală care este numită și porțiunea egestorie, sau de eliminare. Este orientată spre dreapta corpului și are sinusul sau mica tuberozitate, apoi se găsește segmentul piloric, antrul și respectiv canalul piloric. Mucusul care este produs de celulele gastrice are rolul de a căptuși peretele interior al stomacului și astfel de a-l proteja împotriva agresiunii acidului clorhidric.
Celulele gastrice secretă ioni de clor și ioni de hidrogen care formează acidul clorhidric. PH-ul este de 1-2, iar cantitatea de acid clorhidric produsă zilnic la un om normal este de aproximativ 2 litri. Desigur această cantitate depinde foarte mult și de aportul de alimente și de cantitatea acestora.
Rolul acidului clorhidric produs de celulele gastrice atunci când stomacul conține alimente este de a converti pepsinogenul în pepsină, de a transforma carbohidrații în fructoză și glucoză și în plus are proprietăți antiseptice deoarece distruge majoritatea bacteriilor care ajung în stomac prin alimente.
Stresul, alcoolul, fumatul și alimentele bogate în proteine pot contribui la creșterea cantității de acid clorhidric în stomac. Acest lucru poate produce arsuri la stomac, gust amar în gură, senzație dureroasă la stomac.