Evenimentele din acest an, cu privire la pandemie, i-au făcut pe oameni să experimenteze stres și anxietate. Oamenii sunt nevoiți să facă față la perioada de criză și să nu se lase copleșiți de stresul care le afectează sănătatea psihică. Statisticile arată că mulți oameni au deja boli psihice, create de frică, stres, știrile negative despre pandemie.
Navigare rapidă în articol:
- Tulburările de somn din cauza stresului
- Frica și îngrijorarea afectează sănătatea
- Pandemia afectează comportamentul consumatorilor de alcool
1. Tulburările de somn din cauza stresului
Foto 2
Stresul poate agrava problemele de sănătate la oameni și poate provoca tulburări de somn. Știrile negative despre pandemie pot cauza simptome depresive, simptome somatoforme, stări emoționale negative – oboseală, neliniște, singurătate.
Unii oameni devin irascibili și pot avea conflicte interpersonale în familie sau la locul de muncă.
Stresul emoțional se manifestă sub formă de palpitații, senzație de apăsare în piept, dureri de cap, amețeli, dificultăți de adormire, tulburări gastro-intestinale. Aceste tulburări apar la oameni atât în timpul pandemiei, cât și din cauza stresului, creat prin știrile negative, precum că ar veni un nou val de COVID-19.
În prezent, majoritatea oamenilor suferă de tulburări de somn. Pandemia a afectat somnul a milioane de oameni. Acum, cu greu oamenii își găsesc liniștea și calmul pentru a avea un somn de calitate. Oamenii care sunt stresați dorm cel mai rău, sau în orice caz au o calitate mai slabă a somnului.
Folosirea somniferelor, chiar și cu rețetă, nu este o alegere bună, pentru că poate crea dependență. Indicate sunt însă exercițiile fizice în aer liber care pot combate insomnia și tulburările de somn. Potrivit experților: „Exercițiile fizice și aerul proaspăt ajută oamenii că doarmă mai bine și să nu aibă probleme cu insomnia.”
Tulburările de somn
Statisticile demonstrează faptul că, în acest an, foarte mulți oameni s-au plâns de faptul că somnul lor este neliniștit. Aproximativ un sfert din populație suferă de tulburări de somn.
Oamenii de știință atrag atenția asupra importanței somnului și a factorilor de risc:
- Utilizarea dispozitivelor digitale poate cauza probleme de somn
- Fricile și tensiunile interioare cresc riscul de insomnie
- Când somnul este neliniștit apar mai multe faze de veghe, iar asta face ca visele urâte sau coșmarurile să fie mai frecvente; oamenii care se trezesc frecvent noaptea pot visa mai mult și pot avea o senzație de apăsare din cauza a ceea ce visează
- Oamenii trebuie să profite de timpul liber, de weekend pentru a se relaxa și plimba, pentru „a-și încărca bateriile” și a dormi mai bine; acest comportament este ideal pentru ceasul intern și pentru un somn mai sănătos.
Ei cred că din cauza știrilor negative în legătură cu pandemia, vor exista și mai mulți pacienți cu tulburări de somn. Oamenii trebuie să încerce să se relaxeze și să se elibereze de grijile cotidiene pentru a preveni și combate tulburările de somn.
2. Frica și îngrijorarea afecteaza sănătatea
Frica și îngrijorarea, în ceea ce privește propria sănătate și a persoanelor dragi din familie, pot fi excesive și pot cauza anxietate la oameni. Asta se numește anxietate de sănătate; oamenii încep să fie prea îngrijorați cu privire la sănătatea lor și a rudelor și să acorde o atenție specială acestor lucruri.
Principalele simptome care indică acest tip de anxietate sunt:
- Frica excesivă de boală
- Temerile cresc din cauza știrilor negative despre boli grave
- Preocuparea exagerată pentru a afla informații despre boală
- Tendința de a cumpăra medicamente, fără a avea nevoie neapărat.
Această formă de anxietate poate controla viața oamenilor, în sensul că scade capacitatea de concentrare și apar și problemele de somn.
Simțirea stresului și a fricii poate afecta starea psihică a oamenilor și bunăstarea acestora.
Conform unui sondaj de opinie, fiecare a doua persoană chestionată se simte stresată psihologic din cauza situației actuale. Știrile despre pandemie pot duce la incertitudine, nerăbdare, furie.
Sfaturi pentru a preveni anxietatea
În primul rând este indicat să faci cât mai des plimbări în natură și exerciții de respirație. Mediul natural și respirația profundă ajută în relaxarea fizică și psihică și în reducerea stresului și a anxietății.
În fiecare săptămână ar fi bine să-ți faci un program de activități, prin care să duci un stil de viață echilibrat și ordonat. Evită obiceiurile rele, cum ar fi pierderea nopților, izolarea de oameni, sau consumul de alcool. Ideea este de a face lucruri bune, activități pozitive, care îți oferă un sentiment de calm și de securitate. Obiceiurile rele pot crește simptomele de anxietate.
A grijă de tine, dormi suficient și fă multă mișcare, îndeosebi în aer liber.
Renunță să asculți în mod frecvent știrile rele despre coronavirus, acestea fac stresul și anxietatea să se agraveze. Este suficient să urmărești doar ocazional știrile din surse de încredere, pentru a fi la curent cu ceea ce se întâmplă.
3. Pandemia afectează comportamentul consumatorilor de alcool
Foto 3
Din cauza stresului, resimțit în urma pandemiei, comportamentul consumatorilor de alcool și țigări s-a schimbat, în sensul că aceștia utilizează din ce în ce mai mult astfel de substanțe pentru a scăpa de stările psihice negative. Este adevărat că stresul s-a intensificat din cauza pandemiei și poate agrava depresia și anxietatea, însă prin utilizarea alcoolului, a țigărilor sau a drogurilor nu se poate controla stresul, se pot agrava multe probleme de sănătate.
La anumiți oameni, în timpul pandemiei dar și acum, din cauza știrilor negative din mass-media (cu privire la numărul mare de pacienți de COVID-19), s-a observat o creștere a consumului de substanțe ce deteriorează sănătatea, cum ar fi: țigările, alcoolul și drogurile.
De pildă, alcoolul este în general dăunător sănătății și crește riscul de violență. Prin consumul de alcool se pot exacerba vulnerabilitățile de sănătate, din care fac parte și violența și problemele de sănătate mintală. Experții în domeniul medical spun că excesul de alcool:
- Afectează sistemului imunitar al organismului
- Crește riscul de consecințe negative asupra sănătății
- Poate provoca tulburări psihice.
Ei consideră că ar trebui să se limiteze consumul de alcool, mai ales în timpul pandemiei de COVID-19.
Statisticile arată că la nivel mondial, anual mor 3 milioane de oameni din cauza consumului de alcool. Cei mai mulți consumatori de alcool sunt în Europa. Din cauza pandemiei numărul consumatorilor de alcool a crescut.