Stresul poate duce la obezitate
Contează foarte mult să avem o stare actuală de bine, să știm ce vrem și să ducem o viață echilibrată. Nu este foarte greu acest lucru! Ideea este să ajungi să te simți bine în pielea ta, să știi să controlezi stresul, să elimini excesele deoarece mai târziu cu siguranță vei plăti pentru toate acestea. Excesele afectează sănătatea organismului în timp și provoacă dezechilibre metabolice dar și pe plan psihologic.
Stresul este un factor de risc al obezității și al apariției altor probleme de sănătate. Viciile sunt și ele periculoase pentru organism, de aceea trebuie abandonate. Dintre acestea cele mai importante sunt: consumul excesiv de alcool, fumatul, somniferele, drogurile și consumul prea mare de dulciuri (de zahăr care afectează procesele de neuroregenerare).
Oamenii care dorm puțin, mănâncă mai mult
Acest lucru a fost demonstrat de oamenii de știință, deci nu este un mit. Somnul este foarte important pentru menținerea sănătății organismului. Problemele de somn pot afecta hormonii care controlează apetitul și deci pot produce dezechilibre metabolice. Un om obosit va avea tendința de a mânca mai mult decât în mod normal și astfel are toate șansele de a ajunge la obezitate.
Consecințele grave ale creșterii în greutate sunt bolile de inimă și diabetul de tip 2. Lipsa somnului poate afecta și sistemul nervos, creează stări de nervozitate, agitație, iritabilitate, stres emoțional și dorința de a mânca. Obiceiul de a dormi puțin poate duce la tulburări hormonale, și anume la creșterea nivelului de grelină (hormon care este secretat de stomac) care stimulează apetitul alimentar și scade nivelul de leptină (un hormon care transmite semnale creierului în legătură cu celulele de grăsime pline din organism). Nivelul de leptină din sânge indică faptul că ne este sau nu foame.
După ce ai mâncat o masă copioasă crește nivelul de leptină, acest hormon este eliberat de celulele grase și transmite semnale neuronilor din ,,centrul foameiˮ din creier. Lipsa somnului face ca nivelul de leptină să fie scăzut și astfel apare dorința de a mânca. Când nivelul de leptină este mare nu mai simți nevoia de a mânca.
Un alt lucru despre care spun specialiștii este proteina CRP care este produsă la persoanele supraponderale și care distruge leptina din sânge, și deci aceasta nu mai ajunge să trasmită semnale creierului și astfel nu se produce acel semnal de sațietate. Odihna insuficientă scade calitatea vieții și afectează starea de sănătate a organismului.
Pentru a scădea în greutate nu e suficient să mănânci mai puțin
Nutriționiștii recomandă dietele pentru scăderea în greutate dar acest lucru nu va rezolva problema obezității. Trebuie schimbat și stilul de viață, și anume de făcut efort fizic (mai multă mișcare zilnică). Viața sedentară favorizează acumularea de grăsime în organism și poate ajuta la creșterea în greutate.
Pentru a slăbi trebuie să ai o viață activă, să faci exerciții fizice intese care să ajute la arderea caloriilor și la diminuarea stratului de țesut adipos. Nu este bine să te înfometezi pentru că îți slăbești imunitatea și îți deteriorezi starea de sănătate. Cel mai bine este să urmezi o dietă sănătoasă care să ofere organismului nutrienții de care are nevoie și să faci cât mai multă mișcare în fiecare zi.