Sucul de struguri natural este gustos, sănătos, bogat în vitamine, antioxidanți, minerale și oligoelemente. Acesta se obține prin zdrobirea boabelor de struguri, sau cu ajutorul unui storcător de fructe.
Medicii recomandă oamenilor de toate vârstele câte două pahare de suc de struguri pe zi, unul dimineața și unul seara. Acesta este un adevărat tratament pentru organism, în plus sucul de struguri crește imunitatea.
Navigare rapidă în articol:
1. Strugurii cresc imunitatea organismului
Strugurii au un conținut bogat în vitamine, care ajută la subțierea sângelui. Cercetătorii spun că strugurii au o mulțime de vitamine, dar și alți nutrienți importanți pentru sănătate:
- Acid folic, vitamina A, B, C, E, H, P, K
- Fier, iod, fosfor, zinc, fluor, cobalt, sodiu, magneziu, potasiu, mangan
- Acizi organici – citric, malic, succinic
- Tanin, antioxidanți.
Strugurii cresc imunitatea organismului și scad riscul de boli cardiovasculare. Strugurii îmbunătățesc circulația sângelui și previn dezvoltarea bolilor vasculare și cardiace grave.
Cum se pot preveni bolile provocate de E.coli?
Strugurii au fitoncide speciale care pot combate Escherichia coli. Toată lumea a auzit de această bacterie gram-negativă care trăiește în intestinul gros uman. La femei E. coli provoacă infecții ale tractului urinar, cum ar fi cistită, pielonefrită, vulvovaginită. La bărbați, E. coli poate cauza uretrită acută, prostatită și altele. Datele clinice arată că 2/3 dintre cazuri de prostatită cronică la bărbații cu vârsta peste 35 de ani sunt cauzate de infecția cu Escherichia coli.
În cazul bărbaților, statisticile arată că bacteria E.coli poate produce multe boli și anume:
- Boli ale organelor genitale
- Inflamații precum epididimită, orhită, epididimo-orhită
- 80% din cazurile de prostatită cronică
- 64% din bolile de prostatită acută
- 80% din cazurile de infecții urinare dobândite
- 70-95% din cazurile de infecții la rinichi și vezică urinară.
Despre aceste substanțe numite fitoncide, oamenii de știință japonezi au spus că ele pot reduce nivelul de catecolamine din plasma sanguină (hormoni eliberați în sânge) și pot scădea nivelul tensiunii arteriale. Fitoncidele au acțiune eficientă în prevenirea crizelor de hipertensiune arterială.
Un studiu din 2015, realizat de cercetători, arată că extractul de semințe de struguri combate toxina Shiga a bacteriei E.coli.
Alte beneficii ale consumului de struguri
Potrivit studiilor cercetătorilor, strugurii oferă următoarele beneficii:
- Au tiamină și riboflavină care ajută în creșterea, dezvoltarea organismului și în metabolismul proteinelor
- Prin conținut de potasiu reduc tensiunea arterială
- Ajută la scăderea nivelului de colesterol rău (LDL) din sânge; se recomandă 500 g de struguri pe zi
- Mențin sănătatea creierului, stimulează memoria, îmbunătățete starea de spirit
- Susțin sănătatea oaselor prin nutrienți precum mangan, potasiu, vitamina B, C și K
- Au resveratrol care este un antioxidant necesar menținerii sănătății organismului; resveratrolul reduce inflamația, inhibă devoltarea celulelor canceroase în corp și protejează celulele retinei din ochiul uman de lumina UVA; de asemenea acest antioxidant protejează celulele pancreasului care produc insulină și îmbunătățește producția de insulină
- Au antociani care sunt din clasa flavonoidelor, ce ajută în prevenirea și tratamentul bolilor cardiace și cerebrale.
2. Suc de struguri – Tratament și beneficii
Tulburări de somn
Sucul de struguri este recomandat în cazuri de tulburări de somn. În special strugurii de culoare închisă, violet, au melatonină – care este hormonul somnului. Melatonina este produsă de glanda pineală a creierului și ajută în reglarea ciclurilor de somn-veghe.
Cercetătorii au testat mai multe soiuri de struguri și au demonstrat faptul că acestea conțin melatonină.
Strugurii trebuie introduși în dieta zilnică a persoanelor în vârstă care suferă frecvent de insomnie și tulburări de somn.
Prevenirea cheagurilor de sânge
Conform unui studiu realizat de cercetători, sucul de struguri violet sau roșii subțiază sângele și ajută în prevenirea formării cheagurilor de sânge. Acest suc are substanțe flavonoide care reduc agregarea trombocitelor și deci scad riscul de coagulare. Efectul sucului este asemănător aspirinei (despre care se spune că poate preveni apariția cheagurilor de sânge prin administrarea ei în fiecare zi, pentru că face trombocitele să fie mai puțin lipicioase). Din acest punct de vedere însă, sucul de struguri este mai eficient decât aspirina. Cercetătorii au constatat că sucul de struguri poate reduce agregarea trombocitelor cu o medie de 84%.
Pentru asta, se recomandă zilnic o jumătate de pahar de suc de struguri. În acest fel se scade riscul de atac de cord.
Strugurii ajută în tratamentul gutei
Guta provoacă inflamații și dureri articulare, sau așa numitele crize repetate de artrită acută. Boala apare din cauza metabolismului perturbat și constă în creșterea concentrației plasmatice de acid uric. La pacienții de gută au loc și depuneri de urați în articulații. În general guta apare la femei, după instalarea menopauzei. Boala este asociată și cu insuficiența renală sau cu incapacitatea rinichilor de a elimina normal produsele finale azotoase.
Strugurii ameliorează boala, reduc severitatea simptomelor de gută astfel:
- Conțin antioxidanți care elimină radicalii liberi din organism, combat atacul lor nociv, previn îmbolnăvirea și încetinesc procesul de îmbătrânire prematură
- Ajută la curățarea vaselor de sânge prin conținutul de acid glicolic
- Au acid ascorbic ce ajută în procesele de regenerare a țesuturilor deteriorate de gută
- Conține vitamine din grupul B care au rol în procesele metabolice și mențin sănătatea
- Au acid folic care este necesar pentru organism.
Sucul de struguri este un tratament excelent împotriva gutei. Se bea câte o cană de suc de struguri dimineața, la prânz și seara. Recomandat este să se consume suc de struguri pe stomacul gol, sau cu 60 de minute înainte de masă. Tratamentul se face 30 de zile.
Sucul de struguri elimină acidul uric din organism
Acidul uric din organism poate fi în cantitate mare pentru că rinichii nu pot să-l elimine în mod normal sau sunt suprasolicitați. Sucul de struguri este un tratament bun în cazuri de epuizare generală a organismului și urolitiază. Strugurii au efect diuretic, diaforetic, laxativ, vitaminizant.
Și decoctul din frunze de struguri este bun pentru rinichi, pentru eliminarea pietrelor de la rinichi. În astfel de cazuri se recomandă și consumul de struguri de mai multe ori pe zi, cu o oră înainte de masă. Acest tratament ajută în reducerea inflamațiior de la articulații și deci în calmarea durerii. Pentru a îndepărta pietrele de la rinichi (în caz de litiază renală) poți face decoct din frunze de struguri acasă.
Pentru calmarea durerilor de articulații este bun și uleiul din sâmburi de struguri, care se aplică prin masaj pe zona afectată. Se freacă articulația dueroasă cu ulei și se lasă să acționeze peste noapte. Se poate combina ulei de sâmburi de struguri cu ulei de lavandă, ulei de lămâie și ulei de eucalipt.