Consumul de vișine este indicat la sportivi, dar și altor oameni. Sucul de vișine are efect antiinflamator și antioxidant, este bogat în polifenoli și substanțe flavonoide. Sucul de vișine reduce durerile musculare, leziunile mușchilor după efort intens sau prelungit, scade stresul oxidativ și inflamațiile.
Află în acest articol de ce recomandă cercetătorii consumul de vișine sau suc de vișine la sportivi.
Navigare rapidă în articol:
- Vișinele conțin polifenoli, substanțe flavonoide
- Sucul de vișine este recomandat pentru sportivi
- Sucul de vișine reduce leziunile musculare
- Vișinele reduc durerea
- Vișinele cresc performanța sportivă
- Sucul de vișine scade stresul oxidativ la oameni
- Vișinele conțin melatonină, îmbunătățesc calitatea somnului
- Suc de vișine – mod de realizare
Vișinele conțin polifenoli, substanțe flavonoide
Potrivit unui studiu realizat de cercetători și prezentat pe ncbi.nlm.nih.gov, consumul de vișine are multe beneficii pentru sănătate, datorită elementelor active și antioxidante.
Comparativ cu cireșele, vișinele au o concentrație mai mare de compuși fenolici. O cantitate de 100 g vișine roșii conține 36.5 mg antocianine.
Substanțele flavonoide din vișine se păstrează în aceeași concentrație dacă aceste fructe sunt congelate.
Vișinele conțin următoarele elemente active:
- Antioxidanți care reduc nivelul de stres din organism
- Melatonină naturală care reduce simptomele de insomnie
- Vitamine A, B2 și C, caroten, minerale, substanțe bioactive
- Antociani, acid folic, cumarine, inozitol, pectină, tanin, acid citric, acid malic, acid salicilic
- O cantitate de 100 g vișine are 5 g fibre, 2 g proteine, 62% vitamina A, 40% vitamina C, 7% vitamina K, 14% mangan, 12% cupru, 12% potasiu
- Vișinele au de 20 ori mai multă vitamina A decât cireșele dulci
- Vișinele au de 5 ori mai mulți antoxidanți comparativ cu cireșele
- Sucul de vișine consolidează imunitatea organismului
- Frunzele de vișin au tanin, glicozide, flavonoide, cumarine, acid citric, rutină, quercitină.
Vișinele scad riscul de boli degenerative ale creierului, riscul de demență sau Alzheimer la persoanele în vârstă (se recomandă consumul de 200 ml suc de vișine pe zi).
Vișinele au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.
Prin consumul de vișine zilnic se reduc inflamațiile și stresul oxidativ, iar recuperarea va fi mai rapidă după efort. Stresul oxidativ crescut poate agrava anumite boli inflamatorii cronice la om. Vișinele au vitamine și polifenoli cu acțiune antioxidantă și antiinflamatoare. Specialiștii în domeniul sănătății recomandă consumul de vișine deoarece poate îmbunătăți sănătatea, în sensul că poate preveni și reduce inflamațiile și stresul oxidativ.
Potrivit cercetătorilor, vișinele sunt bogate în antociani, care pot oferi o cantitate de antioxidanți la persoanele care le folosesc în alimentația lor. Deși despre antociani se spune că pot reduce rigiditatea arterială, rezultatele unui studiu din 2014, prezentat pe ncbi, au arătat că sucul de vișine nu are niciun efect asupra rigidității arteriale și a markerilor de risc pentru bolile cardiovasculare. Studiul s-a realizat pe un număr de 47 de oameni sănătoși, cu vârsta cuprinsă între 30-50 de ani.
Sucul de vișine este recomandat pentru sportivi
Fructele bogate în polifenoli sunt eficiente în accelerarea recuperării după o activitate fizică intensă, sau o activitate sportivă prelungită, cum ar fi: maraton, fotbal, rugby, exerciții de rezistență și altele. Vișinele intensifică procesul de recuperare după o activitate sportivă prelungită.
Un studiu din 2011 arată că sucul de vișine protejează mușchii de daunele oxidative, în timpul exercițiilor fizice intense. Vișinele au un conținut bogat de compuși polifenolici, antociani și substanțe flavonoide, care sunt importante pentru organism datorită acțiunii antiinflamatorii și antioxidante.
Cercetătorii au constatat faptul că prin consumul de suc de vișine concentrat se reduc efectele negative ale exercițiilor fizice intense asupra mușchilor.
Studiul s-a realizat pe un număr de 10 sportivi bărbați care au realizat 10 seturi de 10 exerciții cu un singur picior. După 2 săptămâni aceștia au realizat exercițiile cu ambele picioare, în mod alternativ. În ambele cazuri sportivii au consumat suc de vișine timp de 7 zile înainte de antrenament și la 48 de ore după exerciții.
Rezultatele studiului au demonstrat faptul că sucul de vișine poate îmbunătăți recuperarea puterii musculare după exercițiile fizice intense izometrice. Ei au concluzionat că s-au redus daunele oxidative create de exercițiile fizice prea intense care pot afecta mușchii.
Sucul de vișine reduce leziunile musculare
Un alt studiu din 2010, arată că sucul de vișine poate ajuta în redresarea musculară după alergarea la maraton. Sucul de vișine reduce leziunile musculare, stresul oxidativ și inflamațiile.
Studiul s-a realizat pe un număr de 20 de sportivi care au alergat la maraton. Ei au consumat suc de vișine timp de 5 zile înainte de maraton, în ziua de alergare și la 48 de ore după maraton.
Rezultatele studiului au fost următoarele:
- Inflamațiile au fost reduse
- Recuperarea după efort a fost mai rapidă datorită aportului de antioxidanți
- Recuperarea funcției musculare a fost îmbunătățită.
În anul 2017, cercetătorii au realizat un studiu prin care au arătat că sucul de vișine accelerează recuperarea după exercițiile de rezistență. Potrivit studiului, consumul de suc de vișine este benefic la sportivii care vor să-și îmbunătățească recuperarea musculară după efort. Sucul de vișine reduce inflamațiile, stresul oxidativ, ameliorează durerea, ajută procesul de recuperare a puterii musculare după antrenament.
Vișinele reduc durerea
La jucătorii de rugby apar cele mai multe vătămări și leziuni în timpul antrenamentelor și meciurilor. La ei se produc frecvent probleme musculare, tulburări la tendoane, la articulații și ligamente, acestea sunt cele mai cunoscute vătămări de care suferă acești sportivi.
De asemenea se poate spune că mulți sportivi au parte și de anumite leziuni de severitate medie la nivelul structurii osoase. Pentru asta ei caută remedii naturale pentru calmarea durerii și accelerarea procesului de recuperare după activitate sportivă de durată mai îndelungată. Sucul de vișine are o serie de beneficii în acest sens. De asemenea ei caută strategii de prevenire a leziunilor la nivelul membrelor superioare, acestea fiind cele mai frecvente în competițiile sportive la care participă.
Potrivit unui studiu recent, din 2019, realizat de cercetătorii din Marea Britanie, sucul de vișine reduce durerea musculară. Studiul s-a realizat pe un număr de 10 jucători profesioniști dintr-o echipă de rugby din Anglia. Aceștia au consumat suc de vișine cu două zile înainte de meci, în ziua competiției și timp de două zile după meci. Rezultatele studiului au arătat faptul că sucul de vișine ameliorează durerea musculară și oferă o stare de bine sportivilor după efortul depus la un meci sau alte sporturi de coliziune de acest fel.
Vișinele cresc performanța sportivă
Rezultatele unui studiu realizat în 2016 arată că suplimentele din vișine pot reduce markerii catabolismului muscular, pot reduce inflamațiile, pot scădea stresul imunitar și pot crește performanța la persoanele care fac antrenamente aerobice, care aleargă, participă la maraton.
Studiul s-a făcut pe un număr de 18 bărbați și 9 femei care au luat suplimente de vișine o dată pe zi, 480 mg/zi, timp de 10 zile. Aceștia au luat suplimente de vișine și în ziua de maraton.
Sucul de vișine scade stresul oxidativ la oameni
În urma unui studiu din anul 2009, s-a demonstrat faptul că sucul de vișine scade stresul oxidativ la oamenii în vârstă. Se spune că persoanele în vârstă suferă de un stres oxidativ mai intens decât cei tineri. Din această cauză ei se pot îmbolnăvi mai ușor sau pot suferi anumite traumatisme, au un risc de boli grave – ateroscleroză, infecții, diabet, boală Alzheimer, cancer.
Prin consumul de vișine care sunt bogate în polifenoli, respectiv antociani, se poate îmbunătăți starea lor de sănătate. Studiul arată că persoanele în vârstă care consumă suc de vișine au un nivel mai ridicat de antociani cu proprietăți antioxidante în organism și astfel fac față mai bine leziunilor oxidative ce apar din cauza stresului oxidativ acut.
Studiul s-a realizat pe un număr de 6 bărbați și 6 femei cu vârsta cuprinsă între 61-75 de ani. Aceștia nu fumau și nu au suferit în viața lor de boli cronice. S-a ținut cont de înălțimea corpului, greutate, vârstă, indice de masă corporală, tensiunea arterială.
Rezultatele studiului au arătat că la persoanele în vârstă, prin consumul de suc de vișine:
- Se reduc leziunile oxidative, astfel se previne îmbolnăvirea organismului.
- Scade stresul oxidativ asupra ADN-ului. Sucul de vișine sau de fructe bogate în antociani și polifenoli pot reduce deteriorarea oxidativă a ADN-ului.
- Se reduce cantitatea de acizi nucleici oxidativi deteriorați ceea ce poate ajuta în prevenirea cancerului. Acest lucru a fost arătat și prin alte studii de laborator ale cercetătorilor – cancerul poate fi prevenit prin consumul de fructe de pădure, sau de fructe care au agenți anti-cancerigeni, substanțe flavonoide, minerale, vitamine, fitosteroli. Acestea ajută la repararea ADN-ului, reduc deteriorările genetice create de oxidanți și factori carcinogeni. Aceste fructe ajută îndeosebi în prevenirea cancerului de esofag, cancerului de colon și cancerului în cavitatea orală.
Vișinele conțin melatonină, îmbunătățesc calitatea somnului
Melatonina este un antioxidant care are un rol important în normalizarea somnului.
Într-un studiu din anul 2001, prezentat pe ncbi, se spune despre prezența melatoninei antioxidante în vișine – Prunus Cerasus. Melatonina este un antioxidant care combate atacul nociv al radicalilor liberi și îmbunătățește calitatea somnului. Sunt recomandate vișine proaspete dar și congelate. În ambele variante apare o cantitate semnificativă de melatonină. Timpul de recoltare nu influențează concentrația de melatonină dietetică din vișine.
Melatonina este mult mai ușor absorbită atunci când este luată din vișine, pe cale orală. Prin urmare vișinele trebuie introduse în dietă, sunt recomandate seara înainte de culcare.
Suc de vișine – mod de realizare
Suc de vișine – proprietăți:
- Îmbunătățește digestia, apetitul alimentar, potolește setea
- Are proprietăți antiseptice, tonice, antioxidante, expectorante, antiinflamatorii, tonice, diuretice, laxative ușoare
- Reduce simptomele de greață și vărsături, scade hipertensiunea arterială
- Îmbunătățește metabolismul
- Are efect calmant, combate dizenteria și infecțiile cu stafilococi, streptococi.
Consumul de vișine crește imunitatea organismului.
Suc de vișine – Mod de realizare:
Acest suc se pregătește rapid acasă. Se spală vișinele cu apă, se scot sâmburii și se pun în blender, se adaugă la 4 cești de vișine un sfert de ceașcă de apă plată. Se amestecă la blender și se bea sucul obținut proaspăt.
La fel se pregătește și sucul de cireșe natural, proaspăt.
Sucul concentrat din vișine sau din cireșe se realizează la storcătorul de fructe, care separă pielița acestor fructe. Vezi aici un video de prezentare al sucului din aceste fructe.