Stiati ca dovleacul este o leguma foarte buna pentru sanatate, aproape la fel de eficienta ca morcovul? El contine betacaroten intr-o cantitate doar putin mai mica decat morcovul, deci efectele sale pentru sanatate sunt extraordinare, avand in vedere prezenta acestui antioxidant in compozitia lui. De asemenea dovleacul are un efect grozav de restaurare a sanatatii, deoarece contine multe vitamine si mai ales vitamina C, acid pantoteic si acid folic.
Cei care sunt preocupati de greutatea corporala si doresc sa piarda cateva kilograme, stiu deja ca au nevoie de alimente cu continut scazut de calorii, dar, in acelasi timp, de un regim alimentar sanatos. Dieta pe baza de dovleac ofera aceste avantaje, deoarece aceasta leguma este gustoasa si are si multe beneficii pentru sanatate. Compozitia dovleacului este excelenta pentru cei care vor sa slabeasca dar sa-si mentina si sanatatea.
Prin continutul de vitamine A si C, dovleacul are efect de imbunatatire a aspectului pielii, a tonusului acesteia, ceea ce este intotdeauna foarte important dupa orice scadere mare in greutate. Putini sunt cei care stiu despre vitamina T, care este solubila in apa, si potrivit cercetatorilor este un amestec de vitamina B12, ADN si acid folic.
Ei bine, aceasta vitamina se gaseste in pulpa de dovleac si efectele ei sunt remarcabile pentru sanatate in sensul ca este implicata in formarea trombocitelor, in accelerarea proceselor metabolice din organism, tratamentul anemiei si sinteza proteinelor.
In curele de slabire, vitamina T are un rol deosebit, ea impiedica depunerea de grasime in zona taliei. Fibrele dietetice insolubile din pulpa de dovleac sunt digerate in mod lent, ceea ce este foarte bine pentru sanatatea organismului, deoarece ofera o senzatie de satietate fara a manca foarte mult, reduce rapid senzatia de foame si ajuta la curatarea tractului digestiv de toxine.
Dieta cu dovleac – Retete excelente de supa din dovleac
Va prezentam cateva retete care poate nu o sa credeti, dar sunt foarte eficiente, ele nu va ajuta doar sa slabiti multe kilograme in timp scurt, dar sunt si foarte sanatoase si delicioase.
Prima reteta de supa cu dovleac te ajuta sa slabesti 6 kg in 7 zile. Sunt necesare urmatoarele ingrediente:
- 600 g pulpa de dovleac
- 500 g broccoli
- 400 g rosii
- 200 g ceapa (recomandata este ceapa verde)
- 300 g morcovi
- 800 g piept de pui
- condimente (5 boabe de piper, 2-3 foi de dafin, sare dupa gust)
Mod de preparare: Se curata legumele si se spala sub jet de apa. Apoi se taie ceapa verde in inele inguste, pulpa de dovleac in cuburi mici, morcovii rondele si broccoli in buchetele cat mai mici. Rosiile se oparesc cu apa fierbinte, se decojesc, se taie transversal, se elimina semintele, apoi se taie cubulete. Pieptul de pui se pune la fiert in 1,5-2 litri apa, este bine sa fie taiat in prealabil in bucati. Se adauga legumele si se fierbe pana ce sunt aproape bine fierte, apoi se adauga foile de dafin si se mai fierbe 15 minute. La final se adauga sarea si piperul pentru a finaliza gustul si a condimenta putin supa, iar apoi se elimina frunzele de dafin din lichid si se serveste calda.
Aceasta supa este dietetica, te ajuta sa slabesti cel putin 6 kg intr-o saptamana. Are un continut redus de grasimi si este hranitoare.
A doua reteta pentru slabit se realizeaza din urmatoarele ingrediente:
- 100 g pulpa de dovleac
- 2 rosii
- 2 ardei grasi
- 2 morcovi
- 100 g dovlecei
- 1,5 litri apa
- o lingura de ulei vegetal
- condimente (piper, sare, foi de dafin)
- verdeata (marar, patrunjel).
Modul de preparare este simplu si presupune urmatoarele etape: se curata dovleacul, se elimina semintele si se taie in cuburi mici. Ceapa, morcovii si ardeii se curata, se spala si se taie marunt. Se pune apa intr-o oala si se aduce la temperatura de fierbere, la foc mic. Apoi se adauga cubuletele de dovleac si se fierb pana se moaie. Se pregatesc rosiile, se taie cubulete si se adauga la supa. Intr-o tigaie se undeste ceapa si ardeii in putin ulei vegetal, astfel incat sa devina putin aurii. Se adauga la supa, impreuna cu foile de dafin si se da un clocot. La final se condimenteaza cu sare si piper, iar deasupra se presoara verdeturi – marar si patrunjel – pentru aroma si gust placut.
Cu ajutorul acestei diete pierzi in greutate, dar iti mentii si santatatea. Putin ulei in supa ajuta la asimilarea betacarotenului si a vitaminelor din legume si mai ales din dovleac.
A treia reteta este usor de realizat si trebuie sa o incercati macar pentru simplul fapt ca va imbunatateste starea de spirit. Este recomandata mai ales in anotimpul de toamna si iarna. Principalele ingrediente sunt:
- 500 g pulpa de dovleac
- 200 g cartofi
- 2 catei de usturoi
- 1-2 cepe in functie de marimea lor
- 100 g smantana
- o lingurita de unt
- patrunjel verde
- 800 ml supa de legume (morcovi, broccoli, patrunjel)
- condimente ( 4 boabe de piper rosu, nucusoara, curry, sare)
Mod de preparare: Se curata doveleacul de coaja si de seminte, se taie in cuburi mici. Se curata ceapa, usturoiul si se spala, apoi se toaca cat mai fin. Timp de 2 minute se undeste ceapa si usturoiul in unt, intr-o tigaie, la foc mic. Din supa gata preparata se scot legumele fierte (broccoli, morcov si patrunjel) si se maruntesc cu ajutorul unui mixter. Se adauga in supa de legume fierbinte toate ingredientele: dovleacul, ceapa si usturoiul, cartofii si se fierbe 20-30 minute, pana ce cartofii sunt moi, numai buni de mancat. Apoi se adauga piureul de legume, smantana si condimentele (putin piper, sare, nucusoara si curry) pentru aroma si gust bun. Se serveste fierbinte, cu putin patrunjel tocat deasupra.
Aceasta reteta este buna pentru organism, pentru mentinerea sanatatii, deoarece contine mult dovleac, iar betacarotenul din compozitia lui reduce riscul de aparitie a cancerului. De asemenea dovleacul are substante de tipul cumarinelor care opresc dezvoltarea enzimelor ce duc la aparitia cencerului.
Nutritionistii au recomandat deja aceasta supa persoanelor care sunt predispuse mai ales la cancer de prostata, ca metoda de prevenire si tratament. De asemenea grasimile din unt si smantana ajuta persoanele sensibile la anumite afectiuni sezoniere, in special la infectiile ce se pot dezvolta toamna si iarna. Mai mult decat atat, supa este foarte buna pentru stomac, fibrele din dovleac ajuta la imbunatatirea digestiei.