Supa italiana din cimbru si rosii pentru energizarea corpului

0
290
Supa italiana din cimbru si rosii pentru energizarea corpului

Pentru a te mentine in forma buna si a fi sanatos este necesar sa gasesti mereu o sursa de energie in alimentatie si alaturi de aceasta sa ai grija corpul tau, sa faci exercitii fizice si sa te bucuri de cat mai mult timp in aer curat.

In Italia este renumita o supa energizanta care este foarte gustoasa si usor de preparat. Aceasta are la baza rosiile si cimbrul, ceea ce cu siguranta explica calitatile acestui preparat culinar, valoarea sa nutritiva si continutul bogat in vitamine.

Supa din cimbru si rosii

Pentru a realiza acest preparat sunt necesare urmatoarele ingrediente:

  • 300 ml apa
  • o lingura de cimbru proaspat
  • 0,600 kg rosii proaspete
  • o ceapa
  • o lingura cu ulei de masline
  • o lingura de bulion
  • 2 catei de usturoi
  • branza de consistenta tare (parmezan) sau un iaurt
  • condimente (o lingura zahar brun, sare si piper dupa gust).

Mod de preparare: se curata ceapa de coaja, se spala sub jet de apa si se taie in felii subtiri; se curata cei doi catei de usturoi de coaja, se spala si se taie foarte marunt; rosiile se spala, se scurg de apa, se pun la copt, se lasa la racit, apoi se curata de coaja si se taie marunt; cimbrul se taie marunt cu un cutit astfel incat sa se obtina o lingura plina de cimbru; in loc de cimbru proaspat se poate folosi cimbru uscat dar in cantitate putin mai mare de 1-2 linguri (dupa cum prefera fiecare gustul, sa fie mai mult sau mai putin intens); se ia o tigaie mare intinsa, se pune o lingura de ulei de masline, se adauga ceapa taiata rondele si usturoiul marunt si se calesc aceste ingrediente la foc mic timp de 6 minute.

supa italiana

Se adauga deasupra rosiile, bulionul, apa, o lingura de zahar brun, sare si piper dupa gust si se amesteca bine, apoi se pune un capac si se lasa sa fiarba 15-20 minute la foc mic; se da deoparte, se lasa putin sa se raceasca, se maruntesc ingredientele cu un blender si apoi se da compozitia printr-o strecuratoare destul de fina; se pune supa strecurata pe foc intr-o oala, se aduce iar la temperatura de fierbere si eventual se mai adauga putina sare si piper daca este cazul; se pune o portie de supa intr-un bol, se rade deasupra branza parmezan sau se adauga o lingura de iaurt si se presara putin cimbru proaspat deasupra.

Citește și:  Cura cu germeni de orz, sursa de energie pentru organism

Aceasta supa este tonica si energizanta pentru organism datorita ingredientelor sale. Cimbru are efect revigorant si este un foarte bun remediu contra multor infectii respiratorii. Are proprietati astringente, antiseptice, diuretice, de combatere a tot felul de infectii din organism, de ameliorare a simptomelor provocate de afectiunile intestinale. Are un bun efect antioxidant, ajuta organismul sa se protejeze de atacul radicalilor liberi, previne procesul de imbatranire prematura a organsimului si scade riscul de boli degenerative.

Ceapa este putin iute deci va da un gust usor picant completat de usturoi si piper. Proprietatile ei antiseptice o fac sa fie o leguma foarte buna in preparatele culinare, ea fiind de asemenea bogata in vitamine (B si C) dar si in magneziu, fier, calciu si fosfor. Italienii au o ceapa mai slaba decat cea de la noi, care nu face sa iti dea lacrimile atunci cand o tai marunt cu un cutit. Iuteala cepei ajuta in stimularea circulatiei sangelui, ajuta la prevenirea infectiilor, indepartarea racelii si gripei. Ceapa ajuta la indepartarea epuizarii si oboselii, are proprietati detoxifiante, diuretice si de purificare a sangelui.

Usturoiul este revigorant si tonic, un adevarat elixir al tineretii, el protejeaza organismul impotriva bolilor degenerative. Are proprietati antivirale, antibacteriene, antifungice, antibiotice si antiparazitare. Ajuta la dezinfectarea corpului in zonele pe unde trece, iar prin compusii de sulf are proprietati anticancerigene. Daca mananci usturoi iti intaresti fortele, iti consolideazi sistemului imunitar, iti reduci nivelul de colesterol rau din corp si astfel iti scazi riscul de boli arteriale si cardiace.

Rosiile sunt bogate in vitamine si substante hranitoare, ajuta la detoxifierea organismului si cresterea vitalitatii. Au proprietati antibacteriene, antiinflamatorii, vitaminizante si mineralizante. Contin vitamine (B1, B2, C si PP), acizi organici, licopen (un antioxidant foarte important pentru sanatatea organismului), caroten, magneziu, fier, potasiu, calciu, sulf, mangan, cupru, sodiu si altele. Rosiile previn bolile cardiovasculare, normalizeaza metabolimul, scad colesterolul din sange, combat anemia, vindeca afectiunile si bolile tractului gastro-intestinal, sunt hranitoare si energizante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.