Taurina – Un aminoacid care oferă energie și îmbunătățește performanțele sportive

0
364
Taurina – Un aminoacid care oferă energie și îmbunătățește performanțele sportive

Taurina este un aminoacid neesențial, sintetizat de organism, care se găsește în mușchii scheletului, miocard, sistemul nervos central și globulele albe din sânge. Sunt suplimente de taurină care au un efect și mai bun dacă sunt combinate cu cofeina, acestea sunt preferate de sportivi. Taurina se poate lua și din alimentație, principalele surse sunt: carnea, laptele, peștele, ouăle. Persoanele care urmează o dietă vegetariană este posibil să aibă un deficit de acest aminoacid în organism.

Beneficiile taurinei pentru sănătate, pentru sportivi

Taurina este importantă pentru bilă, ajută la buna funcționare a acestui organ, la digerarea grăsimilor, la reglarea nivelului de colesterol din sânge, la absorbția vitaminelor, la reglarea cantității de apă din celule și întregul organism. Prin acest aminoacid se previn edemele, hipertensiunea arterială, ateroscleroza, hipoglicemia, bolile de inimă. Cu ajutorul taurinei se menține funcționarea normală a sistemului nervos, muscular și cardiovascular.

De asemenea aminoacidul are efect benefic asupra retinei, deci este important în menținerea acuității vizuale. Specialiștii în domeniul medical consideră acest aminoacid foarte important pentru creier, are rol de protecție pentru creier. Se folosește în anumite tratamente pentru epilepsie, convulsii, anxietate, tulburări ale funcționării creierului. Taurina ajută în funcționarea normală a sistemului nervos central, facilitează trecerea magneziului, sodiului și a potasiului prin membrana celulară.

Sportivii pot folosi suplimente de taurină deoarece ajută în prevenirea obezității, a stresului oxidativ celular, în combaterea efectului nociv al radialilor liberi. În concluzie, taurina este un antioxidant excelent care ne protejează sănătatea organismului. Cu ajutorul ei este accelerat metabolismul, este îmbunătățită performanța în antrenamentul sportiv. Taurina protejează mușchii de efectul nociv al radicalilor liberi, de deteriorare, ajută în arderea grăsimilor, în stimularea creșterii masei musculare.

Citește și:  Oțetul de mere în dieta pentru pierderea în greutate

Acest aminoacid este considerat un arzător de grăsime, un nutrient ce protejează mușchii. Prin dereglări metabolice se poate pierde taurină din organism. De asemenea există și alte cauze ale deficitului de taurină: stresul fizic, candidoza, consumul excesiv de alcool, lipsa de zinc în organism, stresul emoțional. Taurina se găsește în suplimentele de aminoacizi și în băuturile energizante pentru culturiști. Astfel de băuturi pentru sportivi pot conține de asemenea multă cofeină și zahăr, deci nu trebuie consumate în exces.

Taurina este un antioxidant care îmbunătățește performanța fizică dar și mentală. Suplimentele de taurină au multe beneficii pentru cei care fac sport: reduc oboseala, fac antrenamentele să fie simțite mai puțin istovitoare, ajută la stimularea pătrunderii intracelulare a glucozei, la creșterea masei musculare, la rapida recuperare după antrenament, la creșterea volumului de sânge, prevenirea crampelor musculare (ce pot să apară din cauza folosirii unor greutăți prea mari pe parcursul exercițiilor fizice), la îmbunătățirea enzimelor din mușchi și deci la oxidarea grăsimilor și producerea de energie.

Suplimentele de taurină nu sunt indicate persoanelor care au probleme cu stomacul, deoarece pot crește aciditatea. De asemenea, dozele mari pot da simptome de diaree, deci mare atenție cu aportul de taurină. Dozele variază între 1-3 g pe zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.