Prolina stimulează producția de colagen și regenerează țesutul care a suferit arsuri solare

0
760
Cum refaci colagenul în mod natural?, Foto: thebody.gr

Prolina este un aminoacid care îndeplinește un rol important în organism. Colagenul este un țesut neted și flexibil care poate fi produs în cantitate normală și datorită acțiunii acestui aminoacid natural. Prolina poate reduce pierderile de colagen și ajuta în producerea acestui țesut. Specialiștii în domeniul medical consideră că prolina reprezintă 15% din colagen. Ținând cont de faptul că tendoanele, ligamentele, mușchiul cardiac, cartilajele, pereții vaselor de sânge au colagen, putem spune că prolina menține sănătatea acestora.

Prolina se găsește în carne, ouă, lactate, dar este produsă și de organism în cantitate mică. Face parte din categoria aminoacizilor neesențiali.

Persoanele care au suferit arsuri solare au nevoie de prolină pentru refacerea țesutului deteriorat. De asemenea, aminoacidul este eficient în tratamentul arsurilor în general, îmbunătățește textura pielii. Dacă este combinat cu luzina, prolina poate fi un precursor al hidroxizilinei și hidroxiprolinei. Aceasta din urmă poate produce colagen și întră în structura pielii. Lizina este tot un aminoacid și este produs de organism.

Și ea este un element constituent al țesutului conjunctiv, dar mai ales pentru colagen. În concluzie, datorită acestor componente se combate procesul de îmbătrânire prematură a pielii, se îmbunătățește structura acesteia, se stimulează regenerarea celulelor țesutului cutanat, se grăbește vindecarea rănilor. Datorită prolinei, tegumentul devine mai neted, mai elastic și mai subțire. Alături de vitamina C poate menține sănătatea țesutului conjunctiv.

Citește și:  BOSU, echipament special de fitness pentru îmbunătățirea condiției fizice

Prolina ajută la refacerea cartilajelor, tendoanelor, susține sistemul imunitar în lupta împotriva infecțiilor prin regenerarea pielii, previne rigiditatea arterelor, îmbunătățește rezistența încheieturilor, reduce riscul de boli de inimă și a vaselor sangvine, stimulează eliberarea depunerilor de colesterol din fluxul sangvin.

Prolina este eficientă în tratamentul aterosclerozei. După cum am spus mai sus colagenul reprezintă și o componentă a pereților arteriali, a vaselor de sânge. Pentru producția de colagen este nevoie de lizină, vitamina C și prolină, deci toate îmbunătățesc structura pereților arteriali. În plus, plăcile aterosclerotice pot fi reduse prin intermediul acestor aminoacizi și astfel este prevenită ateroscleroza.

Pentru menținerea sănătății organismului trebuie asigurat aportul de prolină și lizină deoarece acești aminoacizi naturali sunt substanțe nutritive celulare care combat degradarea țesutului conjunctiv, ajută în producția de elastină și colagen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.