Migrenele sunt diferite față de alte dureri de cap prin faptul că au anumite caracteristici, pot fi dureri de tip cluster și dureri de efort. Migrena se caracterizează prin trei faze ale evoluției sale și anume:
Inițial apar așa numite prodroame sau simptome de debut care permit persoanei respective să prevadă criza și ele pot fi de ordin psihic (manifestate prin iritabilitate și insomnie) și de ordin digestiv (manifestate prin anorexie sau bulimie).
Primele manifestări ale migrenei sunt de forma unor tulburări vizuale.
Apoi se instalează cefaleea în regiunea fronto-orbitară, intensitatea ei crește treptat și atinge maximum în 1-2 ore, este mai intensă la lumină și zgomot, se poate ameliora în mediu obscur și liniște.
Migrena poate ține câteva ore sau câteva zile
Are caracter pulsatil, iar uneori poate fi însoțită de stări de greață și vărsături. Dacă apare o durere de cap mai intensă, nu înseamnă întotdeauna că este o migrenă, poate fi un alt tip de durere de cap.
Locul durerii în cazul migrenei poate fi pe una din părțile capului sau pe ambele părți ale capului. Dacă apare doar pe o parte a capului este vorba despre durerea de tip cluster, Dacă apare pe ambele părți ale capului este o durere de efort.
Severitatea durerii este mare în cazul durerii cluster și mai ușoară în cazul durerii de efort. Durata durerii poate fi de 30-90 minute pe criză în cazul durerii cluster, sau de 2 ore până la 1-3 zile în cazul durerii de efort. O migrenă poate ține și 3 zile, timp în care durerea se simte în timpul crizei. În mod obișnuit migrena este însoțită și de stări de greață, sensibilitate la mirosuri, la lumină și zgomot. În anumite cazuri apar amețeli și oboseală intensă.
În cazul în care migrena este declanșată de efort excesiv, de leziuni la cap, febră, ceafă rigidă, de tulburări de vedere și de vorbire, de tremurături și amorțeli în anumite zone ale corpului, iar în plus apar stări d e greață și vomă, trebuie mers de urgență la un medic la spital.
În ceea ce privește migrena, s-au făcut numeroase studii care au arătat o legătură între apariția durerilor de cap și dezechilibrul chimic din creier. Cercetătorii consideră că în timpul durerii de cap scade nivelul de serotonină din creier și astfel apare un impuls asupra nervului trigemen spre vasele de sânge din meninge. În meninge (sau învelișul extern al creierului) are loc o inflamație a vaselor de sânge și declanșarea durerii de cap.
La femei migrenele pot să fie provocate de schimbările hormonale care apar în timpul ciclului menstrual. O altă cauză a migrenelor poate fi și vinul roșu indiferent dacă acesta conține sau nu tiramină. Pentru ameliorarea migrenelor se pot folosi metode neconvenționale de tratament cum sunt: acupresura, acupunctura, muzica (pentru efectul ei calmant). Lecitina ajută la calmarea migrenelor și cresc capacitatea de memorare.
Persoanele care suferă frecvent de migrene primesc tratamente cu medicamente antidepresive, dintre acestea cele mai eficiente fiind protriptilina sau Vivactil și nortriptilina sau Pamelor. De asemenea, medicii recomandă și alte tipuri de medicamente cu rol de inhibitori selectivi ai serotoninei, ai reabsorbției norepinefrinei. Toate se administrează doar la recomandarea medicului.