Tiramina din brânză provoacă dureri de cap

0
864
Brânza conține tiramină, Foto: chefsblade.monster.com

Cercetătorii au ajuns la concluzia că 90% din oamenii de pe glob suferă frecvent de dureri de cap. Statisticile arată clar acest lucru și, cu siguranță fiecare persoană este destul de bine familiarizată cu acest simptom, fie el de cefalee, migrenă sau durere de cap. Factorii care il provoacă pot fi numeroși, unul important este alimentația. Exista anumite alimente care pot duce la dureri de cap. Cu siguranță ați observat că alcoolul (mai ales vinul roșu), berea, cafeaua și ciocolata în exces provoacă astfel de simptome. Alte alimente care au acelasi efect sunt: produsele marinate, carnea prelucrată sau cârnații, murăturile, conservele de pește, nucile, avocado, soia, strugurii, dar și brânza. La acest ultim produs ne vom referi în articol.

Brânza conține tiramină, Foto: chefsblade.monster.com

Brânza conține o substanță numită tiramină care rezultă în urma degradării proteinelor prin procesul de maturare a produsului. Deci este vorba de brânza care a ajuns să aibă un conținut semnificativ de tiramină, în urma procesului de maturare, metodei îndelungate de prelucrare. Cantitatea de tiramină depinde de procedeul folosit pentru fabricarea unui anumit tip de brânză, de fermentarea, deteriorarea, depozitarea neadecvată, de prezența unor bacterii. Desigur ne referim la brânza învechită, la anumite sortimente de brânză care necesită mult timp pentru fabricarea lor, cum este spre exemplu brânza cu mucegai sau gorgonzola, branza în saramură, brie, feta, cașcaval, parmezan, camembert, dar și alte sortimente de astfel de produse din Elveția.

Citește și:  Stiati ca sarutul slabeste? Pentru un minut se ard 26 de calorii si pentru 10 minute se ard 260 de calorii

Tiramina are capacitatea de a crește tensiunea arterială și deci de a provoca astfel durerea de cap. Moleculele de tiramină pot declanșa migrene, de aceea persoanele care suferă de hipertensiune arterială, de stări depresive și chiar urmează și un tratament cu medicamente antidepresive să nu consume nici un sortiment de brânză de acest fel (cu mucegai, fermentat sau preparat în saramură).

De asemenea, branzeturile prea sărate nu sunt bune în cantitate mare. Cei care sunt amatori de telemea sau parmezan, trebuie să știe că acestea au o cantitate mare de sare și deci nu trebuie consumate în exces. Sarea prea multă nu este sănătoasă pentru organism, poate afecta inima dar și rinichii.

Tiramina din anumite sortimente de brânză poate provoca alergii, mai ales la persoanele sensibile, care au un sistem imunitar slăbit.

Iubitorii de brânză pot alege produsele care sunt realizate din lapte de capră și de oaie, care nu au suferit un proces de fermentație îndelungat, pentru că acestea nu le va provoca probleme digestive (sunt mai ușor digerabile decât cele din lapte de vacă) și au un conținut mai mic de grăsimi, deci nu le va crea un colesterol ridicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.