Top 10 cele mai periculoase boli

0
655
Top 10 cele mai periculoase boli

Care sunt top 10 cele mai periculoase boli din lume? Daca toti trecem prin probleme de sanatate periodic si le tratam, trebuie sa aflam si care sunt acele afectiuni cu risc ridicat, care pot duce la deces foarte usor. Desi poate va asteptati ca cele mai complicate boli sa fie si cele care cresc cel mai mult numarul de decese, insa acest lucru nu este tocmai adevarat. In acest articol veti afla care sunt amenintarile cele mai mari la adresa vietii si care sunt afectiunile care pun cel mai des si cel mai serios in pericol oamenii.

Pe pozitia 10 in top 10 cele mai periculoase boli se gaseste sifilisul. Aceasta afectiune care se transmite pe cale sexuala se dezvolta lent si are patru stagii diferite, caracterizate prin simptome diferite. Simptomatologia se agraveaza pe masura ce si boala ajunge in stadiu avansat, incepand cu laceratii ale pielii, iritatii la extremitatile corpului. Simptomele urmatoare sunt amorteala generala, pierderile de memorie, surzenia sau orbirea, iar in final moartea, daca boala ramane netratata. Statisticile spun ca in fiecare an peste 12 milioane de oameni sunt afectati de sifilis si peste 150 de mii de oameni mor in fiecare an.

Locul noua in top 10 cele mai periculoase boli din lume este luat de meningita. Meningita rapune mai mult de 170 de mii de oameni anual si afecteaza peste un milion de oameni la nivel global. Meningita este afectiunea ce se caracterizeaza prin inflamarea membranei cerebrale si a celei spinale. Boala poate fi provocata de actiunea bacteriilor, a infectiilor, fungilor sau substantelor chimice si printre simptome se afla durerile subite de cap, confuziile, febra, senzitivitatea la sunete si lumina. Meningita poate fi insa tratata, daca este descoperita, metoda terapeutica aleasa depinzand de factorii si cauzele bolii.

Tetanusul se afla pe locul opt in top 10 cele mai periculoase boli din lume. Aceasta boala infectioasa are un potential periculos pentru ca se transmite prin taieturi si rani deschise. Tetanosul afecteaza sistemul muscular si simptomele sale sunt spasmele la nivelul intregului organism, asudare, febre, probleme in respiratie. Studiile arata ca nu mai putin de jumatate de milion de oameni sunt infectati cu tetanos in fiecare an, din care aproape jumatate mor. Tetanusul nu are un tratament propriu-zis, existand insa medicamente care sa amelioreze durerea si simptomele.

Tusea convulsiva poate parea o afectiune cu putine riscuri, insa se gaseste pe locul sapte in top 10 cele mai periculoase boli.  Tusea convulsiva are drept tinta primara copiii si nu se descopera prea repede, putand fi usor confundata cu raceala sau gripa. Tusea convulsiva face peste 20 de milioane de victime pe an, dintre care peste 200 de mii mor. Principalul tratament al bolii este constituit de antibiotice, iar simptomele incep cu tuse seaca in special noaptea, urmate de lesin, voma sau senzatia de inecare.

Locul sase in top 10 cele mai periculoase boli este luat de pojar sau rujeola. Aceasta infectie care ataca in principal in copilarie se transmite pe calea aerului si nu prezinta un pericol innascut in sine, ci prin complicatiile pe care le poate avea. Simptomatologia bolii cuprinde febra mare, dureri articulare si de cap, diaree, roseata ochilor, simptomele obisnuite de raceala insotite de voma si oboseala. Printre complicatiile care duc la pericolul pojarului se afla encefalita, pneumonia sau trombocitopenia. In fiecare an peste 30 de milioane de oameni se imbolnavesc de pojar si peste 500 de mii mor.

Citește și:  Macrisul-iepurelui (Rumex acetosella), planta cu proprietati diuretice

Tuberculoza se gaseste pe locul cinci in top 10 cele mai periculoase boli. Tuberculoza se caracterizeaza printr-o infectie bacteriana cronica ce tinteste organele interne, in special plamanii. Tuberculoza are tratament, insa asta nu scade numarul de bolnavi anual (8 milioane de oameni) dintre care peste 2 milioane de bolnavi mor in fiecare an. Simptomele tuberculozei cuprind stari de febra si transpiratie, pierderea in greutate si a apetitului, dureri accentuate in piept si stari de oboseala coroborate cu tuse expectoranta cu sange.

Pe pozitia 4 in top 10 cele mai periculoase boi se gaseste diareea. Indigestia banala poate avea efecte nu tocmai placute asupra organismului, iar acestea pot afecta in asa hal viata pacientului, incat acesta sa ajunga in pragul mortii. Desi nu este o boala in sine, diareea afecteaza corpul, provocand dezechilibre la nivelul oranismului si deshidratare. Diareea poate fi cauzata de virusi sau bacterii, insa in ambele cazuri are acelasi simptom, scaunul lichid si frecvent. In fiecare an nu mai putin de 4 miliarde de oameni sunt afectati de aceasta boala si peste 2 milioane din acestia mor. Tinta tragica a diareei sunt copiii si batranii.

Locul trei si medalia de bronz in top 10 cele mai periculoase boli ii revine malariei.  Poate aprea ciudat ca vorbim despre malarie in secolul 21, insa aceasta este o boala activa in lume. Boala infectioasa este cauzata de muscaturile de tantari infectati, avand drept simptome febra mare, tremuraturi, dureri de articulatii sau voma. In plus, anemia si voma pot aparea drept simptome aditionale ale celor peste 300 de milioane de oameni ce se imbolnavesc anual. In fiecare an, malaria rapune peste 650 de mii de vieti. Malaria poate fi minora sau severa, simptomele si gravitatea sa depinzand de la caz la caz, iar in cazul bolii severe tratamentul poate fi ineficient, ajungandu-se la moarte.

Pozitia a doua in top 10 cele mai periculoase boli ii revine sindromului deficientei autoimune. SIDA – asa cum mai este cunoscuta afectiunea – se transmite atat pe cale sexuala, cat si la contact cu sangele sau secretiile bolnavului. Sida este cauzata de virusul HIV care slabeste sistemul imunitar, acesta traind in fluidele persoanei infectate. In fiecare an peste 4 milioane de oameni sunt infectati cu virusul HIV dintre care peste 300 de mii de oameni mor. Din pacate, aceste statistici sunt ingrijoratoare si pentru ca SIDA nu are niciun tratament cunoscut in prezent, insa medicamentele noi pe piata incetinesc efectul virusului HIV in organism. Medicamentele iesite pe piata sunt insa extrem de scumpe, asa ca majoritatea bolnavilor nu isi pot permite.

Cea mai grava boala din top 10 cele mai periculoase boli din lume este infectia tractului respirator inferior. Infectiile care apar in aceasta parte a sistemului respirator sunt mult mai severe si periculoase, atacand mult mai accentuat sanatatea pacientului. In fiecare an, nu mai putin de 4 milioane de suflete se pierd la mana acestei boli. Printre bolile incluse in infectiile tractului respirator inferior se afla pneumonia, bronsita, gripa si enfizemul. Aceste infectii sunt caracterizate prin simptomele racelii obisnuite insotite de greutate in respiratie, dureri in piept, si sange in flegma. Infectiile aparatului respirator pot fi insa tratate, daca sunt descoperite la timp si daca li se acorda ingrijirea necesara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.