Top 10 exercitii pentru dezvoltarea creativitatii. Cum iti poti dezvolta imaginatia creativa?

0
4214
Top 10 exercitii pentru dezvoltarea creativitatii. Cum iti poti dezvolta imaginatia creativa

Fiecare om isi manifesta dorinta de a-si dezvolta creativitatea, acest aspect il va ajuta sa aiba o gandire creatoare si succes in multe domenii ale vietii (scoala, cercetare, muzica, etc).

Aceasta calitate este prezenta in tot ceea ce faci si reprezinta o abilitate care se poate dobandi si perfectiona prin exercitii specifice, usor de realizat. Prin ,,creativitate” se intelege capacitatea de a gasi solutii noi la o problema veche sau altfel spus puterea de a crea ceva nou din nimic spre a creste calitatea vietii personale.

Cum iti poti dezvolta imaginatia creativa?

1. Dezvoltarea creativitatii depinde de nivelul de cunostinte, de aceea orice persoana trebuie sa isi extinda orizonturile prin lectura, prin comunicare cu oameni interesanti, prin calatorii, etc. Daca cantitatea de cunostinte este limitata atunci si resursele de a crea si forma noi idei sunt mai putine.

Educatia dezvolta imaginatia creativa, invatarea pe tot parcursul vietii, dobandirea de noi cunostinte – toate contribuie la atingerea obiectivelor, la imbunatatirea inteligentei si creativitatii.

2. Trebuie evitat brainstorming-ul clasic, care este folosit in multe medii, de la scoala pana la industrie. Aceasta este o tehnica prin care se genereaza idei divergente, utilizate pentru gasirea unor noi solutii la diferite probleme.

Procesul implica toti membrii echipei, ideile lor sunt inregistrate, toate sunt valabile, sunt prezentate intr-un mediu non-ostil, nu sunt criticate, imaginatia este importanta, la fel si cantitatea conteaza nu doar calitatea, ideile sunt construite pe solutiile altor persoane. In cazul de fata ne referim la un grup de oameni ce pot genera idei diferite si care apoi sunt cumulate si discutate de toti cei prezenti.

3. Elimina stresul si emotiile negative din viata ta. Pentru a realiza o schimbare buna in viata orice psihoterapeut iti va recomanda sa descoperi energiile benefice pentru a scapa de stres si emotii negative si astfel sa ajungi la o stare psihica si fizica echilibrata. Aceasta se poate realiza prin meditatie, rugaciune, concentrarea pe anumite simboluri, ascultand muzica inspirata din contemplarea naturii, etc.

Relaxarea mintii este vitala deoarece o minte afectata de stres nu poate fi creativa. Prin meditatie se pot sincroniza cele doua emisfere ale creierului si astfel se va intensifica procesul de creatie. Muzica potrivita este ,,magica”, ea este intotdeauna legata de creativitate.

4. Cel mai simplu mod de a-ti imbunatati creativitatea este o plimbare placuta in munti. Acest lucru a fost confirmat si printr-un studiu realizat de carcetatori americani. Este foarte important sa te indepartezi cateva zile de tot felul de dispozitive tehnologice (cum sunt calculatoarele, smartphone-urile) si astfel sa-ti ajuti creierul sa se odihneasca, sa-ti imbunatatesti abilitatile cognitive si procesele de gandire creativa.

dezvoltarea creativitatii

5. Sportul sau gimnastica te ajuta sa-ti mentii creierul activ. Prin exercitii fizice iti imbunatatesti circulatia sangelui si iti dezvolti abilitatile mentale si creative. Multi dirijori, scriitori, dansatori combina munca intelectuala cu cea fizica, mai ales cei care au o anumita varsta (mai inaintata) spre a-si pastra abilitatile creative. Conform cercetatorilor performanta oamenilor se imbunatateste cu 50% daca fac in fiecare zi minim 15 minute exercitii fizice.

Citește și:  La masa tacerii: fumatul in baruri

Cel mai simplu exercitiu pentru a elimina stresul si a-ti imbunatati gandirea creativa este urmatorul: stai jos pe o saltea, pe sol; tii genunchii indoiti, cu mainile cuprinzi genunchii si cu palmele te tii de picioare; te lasi usor pe spate, te balansezi inainte si inapoi cu amplitudine mica, de 2-3 ori si revii in pozitia initiala. Acest exercitiu ajuta la cresterea competentelor emotionale.

6. Noteaza mereu ideile tale care iti vin in minte, pentru a nu le uita si pierde astfel solutii excelente la problemele tale. Este bine sa ai mereu la tine un notes in care sa scrii chiar si cele mai bizare idei si solutii ce iti vin in minte. Astfel vei putea sa ti le amintesti mai usor, sa creezi o legatura intre ele si sa ajungi la noi alternative. Iti vei imbunatati puterea de concentrare si amplifica procesul de creatie.

7. Construieste o harta a mintii. Acest lucru il recomanda un mare psiholog britanic Tony Buzan (inventatorul hartii) in scopul stimularii creierului si dezvoltarii creativitatii. Se pleaca de la un cuvant principal si se fac asociatii cu acesta. In loc de un singur cuvant se poate incepe la fel de bine de la o idee de baza.

Trebuie gasite cel putin 5-10 cuvinte care sa fie in legatura cu respectivul termen din centru hartii. Fiecare din aceste cuvinte va fi asociat cu altele noi si tot asa. Aceasta harta este un intrument foarte bun pentru dezvoltarea abilitatilor creative, resurselor mentale ale fiecarui individ sau proceselor sale inconstiente care restructureaza informatiile si promoveaza noi interpretari.

8. Somnul este foarte important pentru dezvoltarea creativitatii. Se spune ca o pauza de 20 de minute de somn dupa-amiaza aduce multe beneficii asupra mintii, stimuleaza memoria, imbunatateste performanta generala si abilitatile cognitive.

9. Conditiile de mediu au efect asupra muncii tale. Astfel temperatura normala te ajuta sa faci mai putine greseli, iar lumina naturala imbunatateste productivitatea. Este recomandat sa te trezesti devreme si sa te bucuri de razele soarelui si astfel vei fi mai creativ si vei avea performante in activitatea ta.

10. Starea de spirit trebuie sa fie ,,deschisa” la 360 de grade. Astfel vei fi atent la diferiti stimuli exteriori, chiar si la cei care nu se refera la interesele principale. Trebuie exploatate toate ideile desi unele nu aduc beneficii imediate. Cu alte cuvinte, este necesar sa fii curios, spre a-ti dezvolta creativitatea. Cu cat numarul de stimuli diferiti va creste cu atat vor aparea mai multe sanse de a-ti conecta mintea la producerea de noi solutii creative.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.