Cum scapam de fumat si de dependenta de tigari?

0
309
Cum scapam de fumat si de dependenta de tigari

Cum scapam de tigari cand acestea nu ne mai dau pace si ne chinuie cu dependenta lor? Probabil asta se intreaba la un moment dat fiecare fumator care, desi poate ca s-a saturat de acest viciu, nu  are puterea necesara sa scape de el. Tutunul este foarte dependent, astfel ca lupta impotriva acestuia poate fi foarte grea. In plus, si fumatorul se obisnuieste cu conditia sa si nu are motivatia necesara pentru a trece de barierele mentale autoimpuse.

Mai intai, fumatorul trebuie sa isi identifice factorii declansatori si psihici si sa recunoasca unde sunt barierele care ii impiedica renuntarea la fumat.

Care sunt cele mai puternice bariere ce ne opresc sa scapam de fumat?

  • Frica de esec
  • Frica de pierdere a controlului
  • Cresterea in greutate
  • Dependenta de nicotina
  • Pierderea identitatii de fumator
  • Constientizarea motivului mortii si acceptarea lui.

Fumatorul trebuie sa inceapa cat mai repede ”cura” de renuntare la fumat.

Cel mai bine este sa iti alegi o perioada lipsita de griji si stres in care sa poti renunta in sfarsit la fumat. Se recomanda stabilirea datei, cat mai apropiata, de renuntare la tigari. Cu cat actionezi mai repede cu atat mai curand vei scapa si de problemele de sanatate asociate cu tutunul.

Pentru a intelege  cum scapam de fumat trebuie sa fii pregatiti fizic pentru acest lucru. Sportivii pot apela la programe de exercitii pentru a trece mai usor peste nevoia de fumat, insa acelasi lucru poate fi facut si de restul fumatorilor. Apoi vine si pregatirea psihica. Fumatorul trebuie sa pastreze o atitudine pozitiva de invingator si poate apela la ajutorul unui nefumator sau al unui grup de terapie.

Tutunul este folosit ca si ocupatie pentru maini, stimulant, pentru reducerea tensiunii, sau ca obisnuinta. Fumatorii ar trebui observati cum fac fata abstinentei de tutun.

In plus, putem incerca si metoda: cum scapam de tigari, ne oferim o recompensa pentru efortul depus. Puteti incerca un sistem de recompense pentru finalul fiecarei saptamani de reusita impotriva fumatului.

cum scapam de dependenta de fumat

Cum scapam de fumat cand sevrajul nu ne da pace?

Cea mai mare problema cand vine vorba de renuntatul la fumat sunt simptomele sevrajului nicotinic. Acesta se manifesta prin:

  • Insomnie (poti incerca o baie fierbinte seara, o carte sau exercitii de relaxare)
  • Iritabilitatea (starea de neliniste cauzata e lipsa nicotinei din organism)
  • Plictiseala (timpul liber, fara fumat, poate deveni plictisitor, astfel ca fumatorul in recuperare are nevoie de noi activitati pentru a-si ocupa timpul)
  • Durerile de cap (vin in urma eliminarii toxinelor si a cresterii nivelului de oxigen din sange)
  • Apetitul crescut (restabilirea unui metabolism sanatos)
  • Oboseala (lipsa nicotinei ca stimulant in organism)
  • Inlocuitorii de nicotina (plasture, guma, inhalator, folositi pentru a ameliora temporar sevrajul).
Citește și:  Deficitul de somn în timpul iernii – Sfaturi pentru un somn sănătos de iarnă

Daca reusim sa scapam de tutun si de efectele sale nocive,  ar trebui sa organizam o ceremonie de celebrare a acestei reusite. Pentru prieteni si familie ar putea parea putin absurd, insa numai fumatorul stie prin ce chin a trecut pentru a reusi sa scape de viciul acesta.

Fumatorul determinat sa se lase de fumat poate face chiar o ceremonie la inceputul perioadei sale de „convalescenta”, astfel incat sa sarbatoareasca ultima zi de tigara. Brichetele, pipele, tigarile, scrumierele si alte accesorii pentru fumat sunt distruse si familia este informata cu privire la incercarea pe care fumatorul vrea sa o porneasca. Sarbatorirea aceste decizii trebuie facuta fara alcool insa, pentru ca acesta duce la o „sete” mare de tigari.

In primele doua zile, dupa ce scapam de fumat, se recomanda o dieta bazata pe lichide si se consuma un pahar de apa de fiecare data cand fumatorului i se face pofta de tigara. Sucul de fructe ajuta la ameliorarea simptomelor sevrajului. Ar trebui evitate cafelele, cola, ceaiul negru si alcoolul, mancarea fast-food si carnea grasa. Micul dejun ar trebui sa  fie echilibrat, format din legume si fructe.

Nicotina este folosita pentru a reduce stresul si oboseala, astfel ca in timpul sevrajului fumatorul va simti nevoia sa se relaxeze. Pentru a scapa de stres, fumatorul in recuperare poate apela la exercitii fizice de relaxare, incordarea musculaturii pentru cinci secunde, urmata de relaxarea acesteia, o zi de relaxare totala pe saptamana, somn bun de opt ore pe noapte, o vacanta in fiecare an.

In cazul in care nu suntem siguri ca avem cum sa scapam de tigari atat de simplu pe cat credem, putem recurge la plasmuirea unei truse de supravietuire. Aceasta trebuie sa includa gustari cu putine calorii pentru a  distrage atentia de la activitatea fumatului, guma de mestecat, scobitori, apa, suc de fructe, telina, morcov, seminte de floarea soarelui. Cu ajutorul acestor „arme” vom scapa mai usor de setea de tigara. Mainile le puteti ocupa cu puzzle, creioane, lingurite si ce va mai trece prin cap.

In cazul in care incercarea de renuntare la fumat esueaza, puteti persevera. Nu uitati de ce doriti sa scapati de viciul tutunului si puteti incerca din nou sa scapati de acesta pentru a va recupera viata sanatoasa si frumoasa de dinainte de tigara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.