Când vine vorba de sănătatea ta cu siguranță știi cât de importantă este odihna, alimentația echilibrată și mișcarea. Alături de acestea contează foarte mult gândirea pozitivă. În ziua de azi însă, din cauza stresului și a vieții agitate, este greu să ai un control al sentimentelor în orice moment. Află în acest articol ce spun specialiștii despre sănătate, alimentație, sport și controlul sentimentelor.
Navigare rapidă în articol:
- Beneficiile sportului pentru sănătatea organismului
- Cum se pot îmbunătăți abilitățile cognitive
- Dieta pe bază de fructe și legume scade riscul de boli cardiovasculare
- Rețeta pentru sănătate și fericire
Beneficiile sportului pentru sănătatea organismului
Sportul este cea mai bună modalitate pentru a-ți îmbunătăți sănătatea organismului. Pentru a-ți menține sănătatea psihică cel mai bine este să faci sport în mod frecvent. Expresia latină – „Mens sana în corpore sano” („O minte sănătoasă într-un corp sănătos”) – este adevărată.
Exercițiile fizice moderate mențin sănătatea inimii
Viața sedentară poate crește riscul de boli de inimă. Pentru a-ți îmbunătăți sănătatea inimii sunt recomandate execițiile fizice ușoare și moderate, pentru că acestea îmbunătățesc circulația sângelui și produc efecte biochimice și psihologice. Exercițiile fizice moderate scad tensiunea arterială, nivelul de trigliceride, reduc inflamațiile, nivelul de colesterol din sânge și riscul de accident vascular cerebral.
Cele mai indicate sunt activitățile moderate – cum este grădinăritul – și exercițiile ușoare sau moderate, yoga, pilates, mersul pe bicicletă, tenisul. Pentru îmbunătățirea sănătății cardiovasculare se pot face exerciții cardio moderate. Nu sunt indicate exercițiile intense.
Mișcarea este recomandată pentru cei care au un risc de insuficiență cardiacă. Cercetătorii din New York au descoperit faptul că mersul pe jos este foarte benefic pentru femeile trecute de 40 de ani. Studiile lor realizate pe un număr de 35.000 de femei în postmenopauză au arătat faptul că 30-45 de minute de exerciții fizice realizate zilnic scad riscul de a dezvolta insuficiență cardiacă cu 46%. Nu contează intensitatea exercițiilor, contează mai mult durata. În cazul insuficienței cardiace la vârstnici este recomandat mai mult mersul pe jos.
Exercițiile aerobice sunt o modalitate distractivă de a-ți crește tonusul muscular și de a-ți menține sănătatea sistemului cardiovascular. Poți folosi de exemplu o minge de Fit Ball care are o suprafață instabilă ceea ce obligă organismul de a-și menține echilibrul prin intermediul musculaturii pentru a preveni alunecarea. Utilizând o minge de acest fel sunt consolidați mușchii spatelui și mușchii abdominali și astfel se îmbunătățește capacitatea de menținere a echilibrului și a posturii corpului.
Sportul crește longevitatea, te ajută să trăiești mai mult
De asemenea, potrivit unui studiu recent s-a ajuns la concluzia că anumite sporturi pot crește longevitatea mai mult decât altele. Pentru a trăi mai mult sunt indicate următoarele sporturi: tenisul, fotbalul și badmintonul. Acestea adaugă mai mulți ani la viața ta comparativ cu exercițiile fizice, jogging-ul sau înotul. Despre tenis se spune că poate crește durata de viață cu aproape 10 ani.
Cercetătorii francezi consideră că exercițiile fizice (care reduc bolile cardiace și care includ o alimentație sănătoasă) scad riscul de demență cu 10%. Desigur ei consideră că trebuie evitat și fumul de țigară.
Cum se pot îmbunătăți abilitățile cognitive
În timp, cercetătorii au descoperit diferite modalități pentru îmbunătățirea funcției congnitive. Dintre acestea fac parte:
- Respectarea orelor de somn
- Reducerea stresului
- Dieta echilibrată
- Modalități de relaxare, de eliminarea tensiunilor și stărilor de nervi
- Desfășurarea unei activități plăcute, un hobby, alegerea unui intrument muzical pentru a învăța să cânți la el.
Dieta mediteraneană îmbunătățește abilitățile cognitive pentru că are antioxidanți, ulei de măsline, legume, fructe, nuci, semințe. Această dietă are și alte beneficii asupra organismului, protejează împotriva cancerului colorectal, de sân, de ficat și de prostată. Potrivit cercetătorilor, femeile care aleg dieta mediteraneană își pot reduce riscul de a dezvolta cancer de sân.
Diferite tipuri de meditație îmbunătățesc considerabil abilitățile cognitive
Meditația crește nivelul de vigilență mai mult decât o oră de somn. Conform unui studiu recent oamenii își pot îmbunătăți performanța cognitivă dacă fac 10 minute de meditație zilnic. Meditația poate induce relaxarea și poate trezi simțurile. Cercetătorii recomandă oamenilor să practice meditația 10 minute pe zi pentru că astfel își îmbunătățesc capacitatea de concentrare și performanța cognitivă. După această pauză de lucru, creierul poate deveni mai eficient, iar în plus este redus stresul.
Impactul anotimpurilor asupra funcției congnitive
Sunt multe studii despre modul cum ritmurile circadiene pot influența bunăstarea noastră. Un studiu realizat de cercetătorii internaționali arată că anotimpurile ne afectează puterea creierului, performanța cognitivă. Studiul s-a realizat pe parcursul unui an de zile, pe un număr de 3000 de oameni din Europa și America de Nord. Majoritatea dintre ei aveau vârsta peste 70 de ani și au făcut teste de memorie și gândire. Rezultatele au arătat faptul că performanța cognitivă la oameni a fost mai mare toamna și vara.
Cea mai mare performanță cognitivă a fost la echinocțiului de toamnă – când ziua este egală cu noaptea – dar și înainte de a începe iarna. Potrivit cercetătorilor, acest lucru se datorează faptului că pe timp de iarnă creierul experimentează ceva similar cu o ușoară hibernare. De asemenea, ei consideră că modul nostru de viață, faptul că ne modificăm obiceiurile noastre de viață cu anotimpurile are o influență asupra performanțelor cognitive.
Cercetătorii au spus și despre impactul anotimpurilor asupra tulburărilor de sănătate mentală. Ei consideră că persoanele cu demență sunt mai atente congnitiv vara și toamna. În lunile de primăvară și vară funcția mentală scade. Mulți dintre suferinzii de demență au nevoie de spitalizare iarna pentru că în acest anotimp simptomele lor se intensifică din cauza bolilor infecțioase și a temperaturilor scăzute. Diagnosticarea la timp a demenței, din faza incipientă a bolii, poate ajuta la schimbarea stilului de viață la astfel de pacienți, pentru prevenirea agravării simptomelor.
Lipsa somnului ne afectează sănătatea
Lipsa somnului scade eficiența și productivitatea muncii. Efectul somnului sănătos are un efect bun asupra stării de sănătate. Studiile arată că mai mult de 36% dintre oamenii care lucrează nu se odihnesc suficient, dorm mai puțin de 7 ore pe noapte. Cei care lucrează în schimburi sunt mereu obosiți în timpul zilei. Aceștia au un risc crescut de boli cardiovasculare, diabet, obezitate și anumite forme de cancer. Aproximativ 5-10% dintre lucrătorii în schimburi au tulburări de somn și suferă de oboseală excesivă.
Un pui de somn de jumătate de oră după-amiaza poate ajuta la reducerea stresului, îmbunătățirea memoriei și menținerea sănătății inimii.
Dieta pe bază de fructe și legume scade riscul de boli cardiovasculare
Statisticile arată că unul din doi adulți nu mănâncă suficient de multe fructe, doi din trei adulți nu consumă suficiente legume. Specialiștii în domeniul medical recomandă oamenilor să mănânce mai multe fructe și legume iar acestea trebuie să fie bio, în stare foarte bună, să fie proaspete.
Un studiu internațional recent arată faptul că oamenii care consumă legume crude în fiecare zi au un risc mai mic de a suferi de boli cardiovasculare. Sunt recomandate legumele care sunt bogate în vitamine, minerale, acid folic și vitamina C. Prin gătit, se pierde mare parte din vitamine și minerale, de aceea este mai bine ca fructele și legumele să fie consumate crude.
Creșterea consumului de fructe și legume are multe beneficii asupra sănătății fizice și mentale:
- Îmbunătățirea stării de spirit
- Normalizarea greutății corporale
- Reducerea riscului de boli cardiovasculare
- Scăderea simptomelor depresive
- Reducerea riscului de cancer și diabet.
Prin consumul de legume crude crucifere (varză, broccoli, Kale, conopidă) scade riscul de cancer de vezică urinară. De asemenea sunt recomandați și germenii de varză de Bruxeles, fructele, nucile, legumele și leguminoasele.
Ce trebuie să conțină dieta zilnică?
O dietă bogată în fructe și legume ce conțin antioxidanți poate ajuta în reducerea riscului de boli articulare, artrită, osteoartrită. Antioxidanții sunt eficienți în protejarea articulațiilor împotriva inflamațiilor. Dieta trebuie să conțină alimente vegetale care au antioxidanți, vitamina A, C și E. Sunt recomandate următoarele alimente: fructele, citricee, varza kale, morcovii.
Nutriționiștii spun că la fiecare masă este bine să se consume o salată și în timpul zilei să fie mai multe gustări care conțin diferite fructe: mere, banane, citrice, etc. Din dietă nu trebuie să lipsească următoarele fructe și legume:
- Merele – au potasiu, vitamina B6, K, C, fibre
- Morcovii – conțin fibre, potasiu, beta-caroten, vitamine, antioxidanți
- Legume cu frunze verzi – care au acid folic, calciu, fier, fibre, vitamine
- Castraveții – conțin fibre, potasiu, magneziu, vitamina A, C și K
- Bananele – sunt o sursă de magneziu, potasiu, fibre, vitamina B și C
- Salata de marole – este bogată în vitamine, potasiu, mangan, fier, cupru
- Citricele – lămâi, mandarine, portocale – sunt bogate în vitamine, calciu, folat, potasiu
- Kiwi – este un fruct bogat în magneziu, fosfor, cupru, vitamine C, E și K.
Având în vedere faptul că sunt mai multe tipuri de făină, oamenii au de unde alege. Nutriționiștii consideră că făina integrală este cea mai bună pentru că are cu 60% mai multe fibre decât făina albă. Pentru pâne se poate folosi făină albă în combinație cu făină albă, în cantități egale.
Oamenii ar trebui să țină cont și de dieta mediteraneană care este bogată în pește, nuci, ulei de măsline extra virgin, cereale integrale și legume. Această dietă este eficientă în combaterea depresiei. Conține alimente ce conțin nutrienți esențiali, vitamina B și D, acid folic, acizi grași Omega-3 care scad stările de depresie.
Ceaiul verde previne bolile de inimă
Potrivit cercetătorilor consumul a 2 căni cu ceai verde pe zi încetinește acumularea de plăci ateromatoase pe pereții arterelor, ajută în prevenirea aterosclerozei, scade riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și boală Alzheimer. Contează și alte aspecte care țin de un stil de viață sănătos. Asta înseamnă ca alimentația să fie echilibrată, să se facă sport și să se renunțe la fumat. În acest fel se poate reduce riscul bolilor de inimă.
Rețeta pentru sănătate și fericire
Cea mai bună rețetă pentru sănătate și fericire este: alimentația echilibrată, exercițiile fizice, somnul odihnitor, igiena fizică și igiena mentală. Foarte important este ca oamenii să petreacă mult timp în natură, la aer curat, să găsească un echilibru între muncă, relaxare și odihnă.
Mișcarea este esențială pentru sănătate. Sportul ne îmbunătățește starea de sprit, ne ajută să ne dezvoltăm fizic, mental, spritual. Acest lucru induce o stare de bine și ne oferă mai multă energie ca să reușim să ne îndeplinim sarcinile zilnice.
Yoga – Un sport benefic pentru toată lumea
Unul din sporturile cele mai indicate pentru oameni este yoga deoarece acesta poate îmbunătăți sănătatea fizică și psihică. Prin exerciții yoga:
- Se reduc simptomele de anxietate, depresie, se reduc stările de nervozitate, ostilitate, irascibilitate, se crește puterea de concentrare
- Scapi de gândurile negative și obții o stare de relaxare, liniște și calm
- Se îmbunătățește circulația sangvină și se promovează oxigenarea celulară
- Se elimină stresul și tensiunea prin relaxare și mișcare
- Se îmbunătățește digestia, puterea, vitalitatea, suplețea
- Se calmează durerile de spate și anumite leziuni produse de mișcările repetitive
- Se îmbunătățește flexibilitatea mușchilor și a încheieturilor
- Se stimulează activitatea sistemului nervos
- Se realizează respirația în mod corect
- Se previn multe boli, printre care și osteoporoza (prin creșterea densității osoase)
- Se ameliorează suferințele legate de folosirea intensă și repetată a încheieturilor mânilor și picioarelor
- Se îmbunătățește starea de sănătate
- Se obține o stare generală de bine, de relaxare fizică și psihică.
Încălzirea climei are efect asupra sănătății psihice a oamenilor
Potrivit cercetătorilor schimbările climatice din ultimii ani au consecințe asupra sănătății psihice a oamenilor. Un studiu recent realizat în SUA arată faptul că la oameni s-a obserat în ultimii 5 ani o creștere procentuală a problemelor de sănătate mintală din cauza creșterii temperaturii medii cu câteva grade. Cele mai afectate sunt femeile care au avut deja probleme de sănătate psihică anterioare și persoanele care au venituri mai mici.