Infarctul cerebral este o problemă medicală importantă deoarece riscul de invaliditate la pacienți și de mortalitate este mare. Cele mai multe efecte negative le are accidentul vascular cerebral în ceea ce privește tulburările cognitive. Mulți pacienți nu recunosc simptomele unui accident vascular cerebral, deși ar trebui să știe când survine acesta pentru a solicita ajutor medical de urgență.
Riscul de accident vascular cerebral – Care sunt cauzele?
Accidentul vascular cerebral apare din cauza hipertensiunii arteriale, care este foarte periculoasă, mai ales când tensiunea arterială este foarte crescută, deoarece poate da atac vascular cerebral și atac de cord. Cei care suferă de boli cardiovasculare trebuie să știe că au un risc mare de accident cerebral și infarct miocardic și din păcate, acestea, în general nu sunt semnalate prin simptome premergătoare.
Aproape 70% dintre bolnavii cu accident vascular cerebral suferă tulburări cognitive care pot fi ușoare sau severe. Specialiștii spun că riscul de demență la astfel de pacienți este destul de mare (în primele 3-5 luni de la accidentul vascular cerebral), de aceea, pentru prevenirea demenței trebuie administrat un tratament corespunzător.
Se aplică terapia pentru demența vasculară care să includă tratamente cu medicamente antihipertensive, cu medicamente de reducere a riscului de boli cardiovasculare, dar și pentru ameliorarea simptomelor altor boli, precum este diabetul zaharat (de care suferă anumiți pacienți).
Tulburări cognitive – Tratament
În tratamentul numeroaselor tulburări cognitive medicii recomandă diferite medicamente (numărul lor este mare) din care unele sunt mai eficiente, s-a constatat că ajută în prevenirea demenței (de ex. inhibitorii de colinesterază).
Medicii urmăresc:
- Reducerea formării radicalilor liberi
- Scăderea fluxului prea mare de ioni de calciu în celule, prin terapia neuroprotectoare în bolile vasculare ale creierului.
- De asemenea, ei folosesc medicamente care au efecte bune asupra neuronilor ce sunt în țesutul central ischemic și care au rol de protecție și proprietăți antioxidante.
- Pacienții cu infarct cerebral acut fac tratamente pentru restabilirea stării psiho-emoționale și a funcțiilor cognitive și deci pentru îmbunătățirea stării de sănătate și calității vieții.