Ce efecte au tulburările de alimentație în rândul adolescenților?

0
175
Ce efecte au tulburările de alimentație în rândul adolescenților

Tulburarile de alimentatie au inceput sa fie o problema din ce in ce mai serioasa in randul adolescentilor si nu numai. Fiecare persoana are un ritm si un mod personal de a-si cunoaste organismul. Pe parcursul vietii incepem sa cunoastem nevoile corpului nostru si sa stim cum sa avem grija de el. Fiecare comunicam cu corpul nostru in ceea ce priveste alimentatia prin semnalele pe care acesta ni le transmite: senzatia de foame, sete, pofta unui anumit aliment. Exista, insa, cazuri cand aceste lucruri scapa de sub control, iar organismul incepe sa se resimta.

Tulburarile de alimentatie apar, de cele mai multe ori, in adolescenta, cand au loc puternice conflicte cu personalitatea si cu imaginea de sine. Este perioada cand fiecare adolescent incearca sa se identifice cu o imagine. In acest sens, multi sunt coplesiti de exemplele din jurul lor. Normele sociale promoveaza imagini extreme, exemplul cel mai concret sunt modelele foarte slabe pe care mass media le favorizeaza excesiv si in mod eronat.

Atunci cand corpul nu este in conformitate cu standardele “cerute”, apar complexe, anxietate si frustrari. Multi oameni recurg, astfel, la un comportament alimentar inadecvat in speranta ca vor primi in schimb corpul pe care il viseaza. Femeile sunt mai predispuse la tulburari de alimentatie, deoarece ele “alearga” in mod constant dupa siluetele intalnite in reviste, dar si barbatii sunt afectati.

Persoanele care au astfel de tulburari nu realizeaza pe moment cat de mult sufera corpul in urma comportamentului adoptat pentru a ajunge la greutatea ideala. Principalele probleme care apar au loc la nivel emotional, persoanele interactioneaza mai greu, au probleme de adaptare, incep sa se dispretuiasca si nu mai au deloc incredere in ele.

Anorexia

Incepe prin dorinta de a slabi si de a ajunge la o greutate corporala ideala, insa nu si normala. Totul incepe cu o cura de slabire care scapa de sub control. Persoana care sufera de anorexie incepe sa se infometeze excesiv si recurge la laxative, exercitii fizice pana la epuizare si isi produce varsaturi dupa mese pentru a scapa de calorii.

In cele din urma, anorexicul ajunge sa fie obsedat de numarul de calorii, traind numai pentru a scapa de kilograme. Chiar si daca se obtin rezultatele dorite, in loc sa se opreasca la o greutate normala, persoana anorexica continua sa se infometeze. Apare astfel perceptia distorsionata a propriului corp, ceeea ce inseamna ca, slaba fiind, persoana se percepe ca fiind grasa, considerand ca are kilograme in plus.

Citește și:  Află ce remedii naturale există pentru prevenirea răcelii, guturaiului, tusei și a altor afecțiuni din sezonul rece

efectele tulburarilor alimentare

Bulimia nervoasa

Este o tulburare care poate fi observata mai mult de membrii familiei. Persoanele care sufera de bulimie isi pastreaza de obicei greutatea normala, insa consuma cantitati uriase de mancare, avand dupa mese un comportament compensatoriu. Bulimicii isi provoaca varsaturi (aceasta fiind cea mai obisnuita metoda), folosesc laxative, diuretice, clisme, si se supun la efort fizic exagerat pentru a preveni punerea in greutate. Si bulimia, ca si anorexia incepe de la o incredere in sine scazuta. Dorind sa ajunga la o greutate ideala, bulimicii se confrunta cu frustrarea si se afunda in abuzuri alimentare, fiind incercati ulterior de sentimente de vinovatie.

Obezitatea

Ultima dintre tulburarile de alimentatie, poate fi genetic determinata. Parintii obezi cresc cu pana la 90% posibilitatea aparitiei unui copil obez. Obezitatea are ca principala cauza un regim alimentar caloric asociat cu o viata sedentara, de unde se ajunge si la imaginea de sine scazuta.

Pe langa principalele probleme de natura psihologica, de pe urma acestor tulburari corpul sufera schimbari majore. Apare devitaminizarea, din cauza scaderii in greutate sau a schimbarii bruste a regimului alimentar, deshidratare, ulcer, rupturi ale stomacului si esofagului, eroziunea smaltului dintilor din cauza expunerii repetate la acidul din sucul gastric in urma varsaturilor in exces, durerea glandelor salivare. In cazul obezitatii, apar probleme ale articulatiilor, probleme respiratorii, diabet de tip II.

In cazurile extreme, tulburarile de alimentatie duc la moarte. Exista in acest sens, multe exemple de fotomodele care in incercarea de a ajunge la standardele cerute duc pana la extrem comportamentul alimentar deficitar. Luisel si Eliana Ramos sunt 2 surori care au murit la scurt timp una dupa cealalta, in urma problemelor grave pe care le aveau cu anorexia. Luisel s-a infometatt cateva zile la rand, fara sa manance nimic si adoptase o dieta extrem de periculoasa: salata si cola dietetica. Aceasta dieta a durat timp de 3 luni cand organismul ei a cedat din cauza deficitului alimentar. La varsta de 22 de ani si o inaltime de 1.75m, Luisel cantarea doar 44 de kilograme.

Tulburarile de alimentatie nu trebuie ignorate! Ele sunt prezente printre noi, facand victime la tot pasul. Inainte sa ajungem la masuri atat de extreme pentru a ne forma imaginea perfecta, ar trebui sa ne gandim de doua ori daca tot efortul merita riscul unei imbolnaviri care ar putea sa ne aduca moartea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.