Ulcer peptic – recomandări și remedii naturiste pentru tratament

0
443
Ulcer peptic - recomandări și remedii naturiste pentru tratament

Ulcerul peptic este sinonim cu ulcerul gastro-duodenal sau boala ulceroasă. Termenul se folosește pentru a exprima mecanismul fiziopatologic al ulcerului benign, un dezechilibru între rezistența mucoasei și potențialul de autoagresiune al secreției clorhidro-peptice. Apare în zona unde mucoasa stomacului, mucoasa intestinului subțire, dar și musculatura tubului digestiv au fost erodate, iar ca rezultat s-a creat o rană deschisă iar țesutul din jur a devenit iritat și inflamat. Astfel de porțiuni se află între jejun și porțiunea inferioară a esofagului.

Această boală poate să afecteze în general persoanele de vârstă mijlocie, dar mai ales bărbații. Dacă apare în stomac se numește ulcer gastric, iar dacă se dezvoltă în duoden este denumit ulcer duodenal. Simptomele caracteristice ale ulcerului peptic sunt durerile de stomac cu senzație de plenitudine și de arsură, mâncărimile, grețurile în partea superioară a abdomenului, vărsăturile, amețeala și durerile de cap. Pentru diagnostic se folosește examenul radiologic, endoscopia, biopsia gastrică.

În cazuri de ulcer duodenal apar simptome de pirozis, dureri de stomac, senzație de foame însoțită de durere ce poate fi calmată doar de ingestia de alimente. Cauzele ulcerului peptic sunt stresul și stările de anxietate care pot crește producerea de acid în stomac. Alți factori care contribuie la dezvoltarea bolii sunt: consumul excesiv de alcool, steroizii ( medicamente pentru artrită), infecția cu bacterii (ex. Helicobacter pylori) ce pot irita mucoasa stomacului, fumatul, ceaiul excitant, cafeaua.

În general, ulcerului peptic se produce din cauza hipersecreției acide gastrice, refluxului duodeno-gastric, scăderii capacității de apărare a peretelui gastric din cauza alterării mucusului sau deterioarii epiteliului de suprafață. La acestea, se pot adăuga și anumite tulburări endocrine, cum este de exemplu hiperparatiroidia cu hipercalcemie, consumul de lichide excitante (ex. cafea), tratamentele excesive cu medicamente (ex. aspirina, corticosteroizi), anumite traumatisme, arsurile și alte situații stresante.

Tratamentul ulcerului peptic are în vedere ameliorarea simtomelor, îndeosebi a durerii, cicatrizarea rănilor, prevenirea complicațiilor (hemoragii, hipotensiune arterială, transpirații, paloare, puls rapid, sete intensă, melena). În timpul unei crize de ulcer peptic se recomandă repaus la pat și chiar spitalizare. Tratamentul constă în administrarea de medicamente sedative, anxiolitice sau hipnotice.

Citește și:  Zone reflexogene pentru tratamentul infertilității la bărbați și la femei

Ulcer peptic

De asemenea, în ulcerul peptic se folosesc medicamente antiacide (carbonat de calciu, oxid de magneziu, hidroxid de aluminiu), antisecretoare (ranitidina, cimetidina, medicamente anticolinergice care scad secreția gastrică, omeprazol), dar și medicamente protectoare ale mucoasei gastrice (subnitrat de bismut). Regimul constă în anumite alimente ca de exemplu: lapte cald, smântână care ajută la neutralizarea acidului clorhidric. Trebuie eliminate total condimentele, cafeaua, alcoolul, ceaiurile excitante, dulciurile concentrate, fructele acide, grăsimile, prăjelile, tutunul.

Pentru vindecarea ulcerului peptic este recomandată L-glutamina și pectina. Aceasta din urmă asigură un strat protector pe intestine cu rol calmant. Un efect bun îl au vitaminele în tratamentul acestei boli. Vitamina E reduce aciditatea stomacală, calmează durerea și contribuie la vindecarea rănilor. Pentru normalizarea digestiei se ia vitamina B și mai ales vitamina B6 care produce enzime și grăbește vindecarea rănilor.

Foarte eficientă este și vitamina A dar trebuie administrată sub formă de emulsie. Vitamina K are efect bun asupra tractului digestiv, previne sângerările, poate stimula absorbția de nutrienți. Pentru combaterea infecției și vindecarea rănii se recomandă vitamina C. Uleiul de somon este bogat în acizi grași esențiali de aceea este un bun remediu pentru tratamentul și prevenirea ulcerului, protejează stomacul și în general tractul gastro-intestinal de răni, iritații și ulcerații.

Bromelina calmează simptomele acestei boli și ajută la îmbunătățirea digestiei. Suplimentele de fier sunt necesare pentru tratamentul anemiei care se poate dezvolta din cauza săngerărilor mucoasei stomacale. Pentru ameliorarea durerii se recomandă sucul de aloe vera.

Pentru calmarea mucoaselor afectate de iritații se bea ceai de rădăcină de nalbă sau ceaiuri realizate din alte plante medicinale: mușețel, salvia, iarba mâței, gentiana. Sucul natural de varză proaspătă este foarte bun pentru stomac. De asemenea, alimentele moi sunt eficiente în tratamnetul ulcerului, se recomandă: bananele, cartofii, dovleceii, avocado, morcovii fierți. Trebuie evitate mâncărurile prăjite, ciocolata, apa minerală, ceaiul, grăsimile animale, sarea, zahărul, cafeaua, alcoolul, fumatul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.