Ulei de mentă – Proprietăți antioxidante, antialergice și antitumorale

0
50

Menta este o plantă medicinală folosită mai ales sub formă de ceai, are numeroase beneficii pentru sănătatea organismului. Din frunzele de mentă se obține ulei de mentă, care are componente importante pentru sănătate, cum ar fi:mentol, fenoli, substanțe flavonoide (hesperidină, luteolină, eriocitrin) și altele.

Menta are efect antimicrobian, antiviral, antioxidant, anestezic, analgezic, antialergic și antitumoral. Studiile cercetătorilor au arătat efectul de relaxare al acestei plante medicinale asupra sistemului gastrointestinal și beneficiile ceaiului de mentă. Care sunt proprietățile uleiului de mentă și ale constituenților săi?

Navigare rapidă în articol:

  1. Cum se obține ulei de mentă
  2. Ulei de mentă, proprietăți și beneficii

1. Cum se obține ulei de mentă

Uleiul de mentă se poate cumpăra din farmacie, de la plafar, sau se poate prepara acasă. El se obține din fruze și flori de mentă prin distilare cu aburi. Mirosul său are un efect stimulant și energizant asupra organismului.

Metoda de realizare a uleiului de mentă acasă este simplă:

  • Se umple un borcan pe jumătate cu frunze de mentă proaspete sau uscate
  • Se adaugă ulei de măsline sau ulei de floarea-soarelui și se amestecă
  • Se închide borcanul cu un capac și se păstrează într-un loc răcoros timp de câteva zile, 1-2 săptămâni.

2. Ulei de mentă, proprietăți și beneficii

Cel mai important element din uleiul de mentă este mentolul, care este apreciat de cercetători pentru efectele sale benefice. Studiile cercetătorilor au arătat că uleiul de mentă are proprietăți importante pentru sănătate: antioxidante, antialergice și antitumorale.

Frunzele de mentă au acid rosmarinic

Menta are acid rosmarinic cu efect puternic antioxidant, arată un studiu din 2021. Acest acid are efecte antiinflamatorii, mai exact reduce nivelul de citokine inflamatorii. Cercetătorii sugerează că acidul rosmarinic ajută în tratamentul unor boli, precum: artrită, dermatită atopică și astm, prin acțiunea antiinflamatorică desebită.

Ei au constatat și faptul că ceaiul de mentă poate reduce durerea de genunchi, de osteoartrită și poate îmbunătăți capacitatea de mers, dacă se bea 2 căni de ceai pe zi. Ceaiul de mentă are acid rosmarinic și efect calmant, antiinflamator.

Acidul rosmarinic are beneficii și asupra creierului, protejează împotriva declinului cognitiv și stimulează memoria. El este apreciat și pentru efectul anticancerigen și de combatere a alergiilor sezoniere. Acidul rosmarinic are proprietăți antitumorale și reduce simptomele de mâncărime la ochi și nas, dar și senzația de ochi lăcrimați cauzată de alergeni.

Calmează durerile

Uleiul de mentă are mentol cu acțiune calmantă și relaxantă, deci poate reduce durerile de cap, cefaleea, migrenele, durerile musculare și articulare.

Se recomandă masajul pielii cu ulei de mentă în zona tâmplelor și a gâtului. Se pot aplica și comprese umede cu apă și ulei de mentă pe frunte pentru ameliorarea durerilor de cap.

Mulți oameni suferă în ziua de azi de dureri de articulații, mai ales la frig și la urcatul scărilor. Asta este o problemă comună la oameni și apare mai ales la cei care au vârsta peste 50 de ani. Prin urmare, durerile de articulații devin frecvente la oameni, pe măsură ce îmbătrânesc. Ei pot folosi ulei de mentă pentru că acesta are și efect antiinflamator și este un bun remediu pentru durerile de articulații. Se poate utiliza pentru masajul pielii, la articulațiile dureroase de la mâini și picioare. Mentolul calmează și durerile de oase, ligamente și durerile musculare.

Citește și:  Ceaiuri care reduc indigestia și tulburările digestive?

Înfrumusețează părul

Prin folosirea uleiului de mentă în masajul pielii capului, părul crește mai repede, iar firele de păr devin mai groase și mai sănătoase. Uleiul de mentă se poate adăuga și în șamponul de păr.

Un studiu de pe NCBI realizat de cercetători arată că uleiul de mentă promovează creșterea părului, are efect benefic asupra foliculilor de păr. Mentolul îmbunătățește starea scalpului, crește numărul de foliculi și adâncimea acestora. Prin utilizarea de ulei de mentă se combate căderea părului, se previn infecțiile fungice și mâncărimea pielii capului. În plus, acest ulei este eficient și în combaterea mătreții, pentru că are proprietăți antifungice și antimicrobiene.

Combate oboseala

Acest ulei are un parfum puternic revigorant și energizant. Un studiu din 2018, realizat de cercetători, arată că uleiul de mentă cu un nivel ridicat de mentol inhibă creșterea oboselii mentale asociate cu performanța sarcinilor cognitive la adulți.

Uleiul de mentă are efect benefic și asupra sistemului nervos în sensul că:

  • Reduce oboseala psihică, stările de depresie și nervozitate
  • Combate melancolia, ameliorează crizele de isterie, frică
  • Stimulează intuiția, crește capacitatea de concentrare, este revigorant.

Stimulează sistemul digestiv

Uleiul de mentă combate indigestia, deranjul la burtă, greața, balonarea, vărsăturile, ameliorează colicile abdominale și crampele.

Există studii clinice prin care s-au analizat efectele uleiul de mentă în tratamentul unei boli grave – sindromul de colon iritabil. În cazul persoanelor care suferă de acest sindrom, nervii care facilitează peristaltismul sunt mai sensibili, iar pereții intestinului reacționează puternic la anumite alimente (ex. lapte, produse lactate, fasole, băuturi carbogazoase, citrice).

Menta calmează simptomele produse de afecțiunile și bolile digestive și este un bun remediu pentru sindromul de intestin iritabil. Uleiul de mentă reduce durerile abdominale, simptomele de diaree, constipație, balonare, crampe, dureri musculare. Aceste simptome apar la pacienții cu sindrom de intestin iritabil. De asemenea, uleiul de mentă reduce inflamațiile și are efect antibacterian.

Mentolul din mentă are efect bun asupra mușchilor intestinali, îi calmează și ameliorează durerea ce apare în caz de constipație sau balonare. La fel de bun este și ceaiul de mentă în calmarea sindromului de intestin iritabil.

Combate tusea, este folosit în tratamentul bolilor sistemului respirator

Uleiul de mentă are proprietăți antibacteriene, antiinflamatorii, consolidează imunitatea. Este recomandat în cazuri de răceală, gripă, astm, bronșită pentru că ameliorează simptomele, calmează tusea, curgerea nasului, este expectorant. Se folosește în inhalații cu aburi, prin adăugarea a 3-4 picături de ulei de mentă în apă fierbinte.

Există studii care demonstrează proprietățile uleiul de mentă în calmarea tusei, însoțită de spută, flegmă, mucus. Mentolul se folosește în siropuri de tuse, spray-uri nazale, în tratamentul rinitei alergice și infecțiile tractului respirator.

Uleiul de mentă are și efect bun asupra pielii, reduce inflamațiile mâncărimea, acneea. Poate calma arsurile solare și reduce simptomele unor boli infecțioase, cum este scabia.

Nu este indicat pentru femeile care alăptează, sau pentru copiii cu pielea foarte sensibilă, cum sunt bebelușii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.