Aceste superalimente se pot culege acum primăvara, sau se pot cumpăra din piață. Utilizarea urzicilor în bucătărie este o idee bună pentru că acestea sunt foarte hrănitoare. Deși primăvara este sezonul cel mai bun pentru culegerea urzicilor, ele se pot recolta și în alte perioade din an. Urzicile sunt bune pentru sănătatea oamenilor, dar și a animalelor.
Navigare rapidă în articol:
1. Recoltarea urzicilor
Acestea se pot recolta primăvara din zone umede, grădini, păduri mixte și apoi puse la uscat. Ele se folosesc în gastronomie proaspete, dar și uscate. Urzicile uscate corespunzător sunt de un verde intens și au o aromă plăcută. Nu este recomandat ca urzicile să fie recoltate de pe marginile drumurilor, pentru că acestea sunt contaminate cu poluanți. Cel mai bine este să le căutăm în păduri, folosind mănuși de protecție. Uscarea urzicilor dezactivează și înțepăturile.
Se poate pregăti și un pesto de urzici, care apoi se depozitează la congelator în pungi sau borcane. În acest mod, urzicile se pot consuma și iarna. Un pesto din urzici se realizează din 4 mâini de urzici, 3-4 căței de usturoi, 3-4 linguri de parmezan fin, zeama de la 1-2 lămâi, puțină sare și ulei de măsline.
2. Frunzele de urzică
Frunzele de urzică tinere și proaspete sunt recomandate în preparate gătite. Ele se fierb în apă sau în aburi și se pot consuma în diferite preparate (supe, ciorbe, mâncare de cartofi, fasole și altele). Ele se gătesc precum spanacul sau alte legume cu frunze verzi.
Salata de urzici este foarte sănătoasă și se realizează din: 6-8 căni de urzici fierte în aburi, ulei de măsline, puțin oțet de mere, 3 căței de usturoi, ceapă verde, 2 roșii, zeamă de lămâie, sare și piper după gust.
Urzicile – beneficii pentru sănătate
Urzicile au o multitudine de compuși, vitamine (A, B1, B2, C, E, K), potasiu, fosfor, calciu, magneziu, sulf, fier și oligoelemente (cupru, siliciu, zinc, brom, mangan, crom, nichel, cobalt). Urzicile de primăvară au o cantitate semnificativă de potasiu și fosfor.
Ele au și aminoacizi, proteine digerabile, clorofilă, acizi, amine, substanțe flavonoide, rutină, quercitină, acid acetic, acid formic.
Proprietățile urzicilor:
- au acțiune antiinflamatorie, antioxidantă prin complexul de flavonoide
- sunt tonice și ajută în prevenirea bolilor cronice
- conțin nutrienți importanți și pot fi considerate suplimente nutritive
- au acțiune excelentă asupra sistemului respirator și urinar
- sporesc vitalitatea organismului și ajută la funcționarea generală a corpului
- ajută la curățarea sângelui, la eliminarea toxinelor din corp
- au efecte benefice asupra vaselor de sânge
- sprijină funcționarea ficatului și a plămânilor, cresc secreția de urină, au proprietăți detoxifiante
- au efect diuretic și ajută la eliminarea acidului uric din organism
- cresc imunitatea organismului.
Consumul de urzici are și alte beneficii:
- ajută în tratamentul anemiei, oboselii, slăbiciunii, amețelii pentru că este o sursă de fier
- stimulează funcțiile organismului în condiții de epuizare și convalescență, în perioadele de stres și oboseală cronică
- este recomandat în cazuri de artrită, gută, pentru că ajută în reducerea inflamațiilor articulațiilor și în stimularea excreției de acid uric, uree și amoniac
- reprezintă un tratament adjuvant pentru afecțiuni reumatismale, artrită reumatoidă, osteoartrită; urzicile stimulează eliminarea de deșeuri metabolice
- ajută la absorbția de nutrienți în țesuturi
- oprește sângerările gastrointestinale și ginecologice
- ajută în tratamentul bolilor de ficat și vezică biliară
- oferă un plus de energie și vitalitate pesoanelor cu imunitatea slabă și persoanelor în vârstă.
3. Semințele de urzică
Și semințele de urzică au proprietăți medicinale. Ele sunt bune în cazuri de afecțiuni hipotiroidiene și cancer. Se pun ciorchinii de semințe de urzică la uscat și apoi se depozitează. Pentru asta este bine să fie tăiate mănunchiuri de semințe și de folosit un deshidrator de fructe pentru uscarea lor rapidă.
Semințele de urzici au uleiuri bogate în acizi grași esențiali. Ele au proprietăți medicinale valoroase și se folosesc în ceai, unguente, decocturi și infuzii.
Despre semințele de urzică se spune că:
- au substanțe vegetale care sunt necesare sănătății organismului
- cresc imunitatea corpului și rezolvă o serie de probleme de sănătate
- oferă organismului numeroase vitamine, acid ascorbic, zinc, magneziu și oligoelemente
- stimulează funcția biliară
- normalizează activitatea sistemului genito-urinar
- au efect diuretic și tonic pentru sistemul urinar
- ajută în cazuri de disfuncție erectilă, previn ejacularea precoce, cresc libidoul
- restabilesc circulația sângelui în zona organelor pelvine
- reduc nivelul de colesterol rău din sânge
- au efect antiinflamator și sunt un bun tratament pentru bolile de prostată și diabet
- normalizează activitatea glandei troide și a sistemului endocrin
- ajută la curățarea sistemului circulator și limfatic de toxine.
Semințele de urzică se usucă, se macină și se folosesc în infuzie: se pun 70 g la o cană de apă fierbinte; se lasă la infuzat 5 minute, se strecoară, se adaugă o linguriță de miere și se bea.
Semințele de urzică se utilizează și în decocturi, tincturi cu alcool sau vin.