V-a spus medicul că aveți număr mic de trombocite? Înseamnă că suferiți de trombocitopenie

0
1094
V-a spus medicul că aveți număr mic de trombocite Înseamnă că suferiți de trombocitopenie

Sângerarea spontană a gingiilor sau a nasului reprezintă un simptom de trombocitopenie. Acest termen se referă la numărul mic de plachete sangvine sau de trombocite din sânge. Astfel de celule ale sângelui au rol în coagularea acestuia. Dacă numărul lor este foarte mic crește riscul de sângerare internă, ceea ce este un caz grav și trebuie mers de urgență la spital.

Principalele simptome ale trombocitopeniei sunt: durerea de stomac, febra, transpirațiile nocturne, sângele în scaun, sângele în urină, fluxul menstrual anormal, sângerarea spontană nazală sau la gingii, sângerarea abundentă la extracții dentare sau alte intervenții realizate de stomatolog, scăderea în greutate, erupțiile cutante acute, infecțiile, splenomegalia, hepatomeglia, tulburările neurologice.

Dacă apare sângerarea la ochi este posibil să existe și o sângerare la nivelul sistemului nervos central. Pe piele pot să apară pete, echimoze, purpură, care indică infecții virale, lupus eritematos istemic, dar și alte infecții. Splenomeglia se produce din cauza bolilor autoimune și infecțiilor virale, iar heptomegalia apare în cazuri de boli heptice cronice, hepatită B și C, infecții cu HIV, cu virusul Epstein-Barr, leucemie acută.

Febra este un semn de infecție virală, de purpură trombotică. Durerile stomacale pot trăda sindromul hemolitic uremic care este o boală gravă. În cazuri de SIDA și leucemie acută apar stări proaste, de transpirații nocturne și scăderea în greutate. În situații de trombocitopenie sângerarea poate fi la nas, mucoase, la nivelul sistemului urogenital și gastro-intestinal, dar poate fi și o hemoragie intracraniană.

Un factor de risc al acestei afecțiuni este consumul de alcool în exces care poate duce la insuficiență hepatică sau ciroză. Bolile hepatice cronice pot duce la trombocitopenie, se poate suferi de hemoragii gastro-intestinale, icter, ascită, hepatomegalie. La unele persoane care au antecendente familiale sau au avut trombocite anormale o perioadă lungă de timp este vorba despre afecțiunea trombocitopenie congenitală.

număr mic de trombocite

Consumul de anumite produse cu aditivi alimentari sau administrarea unor medicamente (chinina, heprin, interferon, vaccinul contra rubeolei, vaccinul contra oreionului, vaccinul contra rujeolei, rifampicina, biseptolul, anumite antibiotice) și timp îndelungat poate da simptome de sângerare sau nu, ele declanșează așa numita trombocitopenie la droguri. Dacă se întrerupe administrarea respectivelor substanțe toxice, are loc o restabilire a stării de sănătate. În cazul folosirii medicamentelor trombocitopenia apare la 5 zile de la prima doză și dispare la 1-2 săptămâni de la întreruperea tratamentului.

Citește și:  Osteopatia, metodă eficientă pentru corectarea dezechilibrelor musculo-scheletice

Trombocitopenia poate fi și gestațională și necesită tratament. De asemenea administrarea unui tratament cu heparină în spital poate fi un factor de producere a trombocitopeniei și în acest caz este obligatorie sistarea heparinei și alegerea altui medicament. Trombocitopenia care apare din cauza heparinei este frecvent întâlnită la pacienții care au urmat de curând un tratament cu acest medicament.

De regulă dacă nu se mai administrează heparina, în termen de 5-10 zile se constată o scădere a numărului de trombocite. Altă cauză este purpura trombocitară, care poate da simptome de echimoze ce ajung în cazuri rare până la sângerare severă, dureri adominale, slăbiciune generală, sau pot fi asimptomatice.

Trombocitopenia apare și din cauza infecțiilor virale, hepatitei B și C, bolii SIDA, bolii Lyme, cu virusul Epsein-Barr. Sindromul hemolitic uremic este un alt factor de risc al trombocitopeniei și produce simptome variate (de greață, vărsături, dureri abdominale, slăbiciune generală, anemie, proteinurie, tulburări neurologice) și pentru tratament se fac transfuzii. Acest sindrom poate produce la copii și gastroenterită, rata de mortalitate este de 10-30% deși se face tratament.

Purpura trombocitopenică idiopatică este o altă cauză a scăderii numărului de trombocite și poate fi asociată cu alte boli, cum sunt: sarcoidoza, sindromul antifosfolipidic, lupusul eritematos. Indiferent de simptome și cauze, trombocitopenia este o urgență medicală, bolnavul trebuie obligatoriu să fie internat în spital pentru a primi tratament. În multe cazuri trombocitopenia se descoperă accidental, când se fac analize de sânge pentru alte boli. Cel mai dificil tratament este la persoanele în vârstă sau la pacienții care suferă de boli grave.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.