Granulomul inghinal sau donovanoza, o boala deosebit de contagioasa

0
1073
Granulomul inghinal sau donovanoza, o boala deosebit de contagioasa

Una din bolile genitale sau infectiile cronice bacteriene ale regiunii genitale care se transmite in special prin contact sexual este granulomul inghinal sau altfel spus Donovanoza, ulcerul granulom genital, granulomul inghinalo-genital. Aceasta boala este deosebit de contagioasa, are evolutie cronica si lent progresiva si pentru prima data a fost depistata in India, in anul 1882 de catre McLeod.

Aceasta boala apare mai ales la persoanele care traiesc in regiunile cu clima subtropicala si tropicala, este considerata destul de rara. In tarile din Europa apare mai putin, cele mai multe cazuri au fost semnalate in Insulele Caraibe, Africa de Sud, Noua-Guinee, Brazilia si Africa. Conform statisticilor se pare ca apare mai des la barbati (de 10 ori mai mult decat la femei), este mai frecventa la homosexuali si mai putin intalnita la heteroxexuali. Infectia se transmite destul de usor de la persoana bolnava la cea sanatoasa prin contact sexual neprotejat.

Simptome specifice in cazurile cu granulom inghinal

Dupa infectare, perioada de incubatie a agentului patogen tine de la o saptamana pana la 30 de zile. Agentii patogeni se numesc ,,corpi Donovan” si pot aparea impreuna si cu alte bacterii ca de exemplu cu bacteria Calymmatobacter granulomatis (despre care se stiu putine aspecte), virusul HIV sau bacteriile care provoaca sifilisul, gonoreea.

Aceasta infectie provoaca ulceratii la nivelul suprafetei pielii dar si pe structurile limfatice care se gasesc in zona inghinala, parianala si genitala. La barbati o astfel de infectie poate afecta tot penisul, iar la femei vulva.

La inceput apare doar o bubita pe piele, ce se aseamana cu un bob de mazare, apoi aceasta se umfla, devine rosie, nu doare insa in momentul in care se infecteaza apar ulceratii si se instaleaza durerea. Zona cu ulceratie poate sa aiba suprafata fina si marginile neregulate, treptat ea creste si se intinde pe o suprafata mai mare a pielii.

Citește și:  Ai fost infectat cu stafilococ? Află când este cazul să te îngrijorezi

Ulcerele pot sa apara in canalul anal si pe suprafata pielii din jurul acestuia. In regiunea inghinala, datorita infectiei si proliferarii granulatiei de tesut se formeaza un fel de noduli subcutanati. La nivelul vulvei pot fi noduli sau papule nedureroase cu dimensiuni de 3 cm.

Deseori simptomele se aseamana cu cele care apar in cazul infectiei cu bacteriile ce cauzeaza boala sifilis.

Fara tratament boala se agraveaza, infectia distruge tesutul organelor genitale, apoi se raspandeste si in alte zone ale corpului, ajunge la ganglionii limfatici, poate cauza si infectii hepatice, la nivelul oaselor sau muschilor.

Indiferent de simptome este necesar sa se faca un control medical pentru ca medicul sa stabileasca clar diagnosticul si apoi sa recomande un tratament adecvat. Daca se asteapta prea mult si boala se agraveaza tratamentul poate fi mai complex si vindecarea se realizeaza mai greu.

Metode de prevenire si tratament

Medicii recomanda tratamentul medicamentos pe baza de antibiotice. Acestea se stabilesc in functie de starea pacientului, de tipul si gravitatea infectiei, dar si de varsta pacientului. Antibioticele si sulfamidele se folosesc sub forma de lotiuni si pudre. Ele se administreaza doar dupa ce zona respectiva s-a dezinfectat prin operatiuni de curatare cu alte solutii speciale.

Medicamentele se administreaza doar sub supraveghearea medicala sau la recomandarea cadrelor medicale. Foarte important este ca tratamentul sa fie completat cu suplimente de vitamine si minerale pentru consolidarea sistemului imunitar al organismului. De obicei in urma tratamentului cu antibiotice apar rezultate intr-o saptamana si dupa 3-5 saptamani se produce vindecarea toatala.

Pentru prevenirea granulomului inghinal trebuie folosite prezervative, limitat numarul de parteneri sexuali, respectata igiena intima dupa sex. Persoanele infectate se vor adresa medicului, vor urma un tratament de vindecare si nu vor avea contact sexual in aceasta perioada pentru ca pot raspandi boala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.