Gonoreea este o boala venerica care trebuie tratata la timp, in caz contrar poate duce la infertilitate atat la barbati cat si la femei. Este cunoscuta de secole si a devenit cea mai frecventa boala venerica la nivel mondial.
Boala se transmite in timpul actului sexual neprotejat si este cauzata de infectia cu microorganismul sau gonococul Neisseria gonorrhoeae. Acesta infecteaza tractul genital, anusul si cavitatea bucala in urma raporturilor sexuale. Boala este mai mult intalnita la adultii tineri si mai putin la cei in varsta. In timpul sarcinii gonoreea poate trece de la mama infectata la copil.
Prezervativele din latex daca sunt utilizate in mod corect pot reduce riscul de a lua boala insa nu il elimina complet. Eficienta lor este destul de mare, dar nu de 100%. Acest lucru se datoreaza faptului ca prezervativele nu reusesc sa acopere toate suprafetele expuse la infectie si deci sunt mai putin eficiente in prevenirea anumitor boli care afecteaza pielea organelor genitale.
In multe cazuri boala este asimptomatica, de aceea poate fi depistata destul de greu. Diagnosticul se poate pune de catre medicul specialist in urma analizelor secretiilor vaginale si uretrale. Principalele simptome ale blenoragiei la femei sunt: stari febrile, de oboseala, disconfort, sangerare intermenstruala, senzatie frecventa de urinare, secretii vaginale cu aspect alb-galbui-verzui si miros necaracteristic, senzatie de mancarime intensa la nivelul organelor genitale externe, dureri abdominale, sangerari vaginale in timpul actului sexual.
Astfel de simptome se pot accentua in timpul menstruatiei. La barbati boala debuteaza cu inflamatia uretrei si aparitia unei senzatii enervante de mancarime in timpul urinarii, la o perioada de 3-4 zile de la actul sexual. O astfel de senzatie este inlocuita apoi de durere in timpul urinarii si daca infectia nu este tratata corespunzator si la timp se extinde la nivelul testiculului si provoaca o secretie purulenta alb-galbuie.
Aceasta boala venerica este molipsitoare si foarte periculoasa deoarece poate duce la infertilitate, mai ales la femei, in urma aparitiei unor complicatii, cand infectia produce boli inflamatorii pelviene. La copii o astfel de boala poate da infectii la nivelul globilor oculari sau deteriorari ireversibile ale organelor genitale.
In cazul blenoragiei medicii recomanda tratamentul cu medicamente antibiotice pentru combaterea agentului patogen. Din categoria acestor medicamente fac parte Tetraciclina, Eritromicina si Penicilina.
Tratamentul medicamentos se aplica la ambii parteneri, nu doar la persoana care a manifestat simptome clinice evidente. In cazul in care bolnavul sufera de o forma cronica de blenoragie trebuie sa urmeze un tratament cu antibiotice pe termen lung, prescrise de medic si combinate intre ele. De asemenea se aplica si alte metode in scopul vindecarii si anume tratamente de imunoterapie, fizioterapie si altele.