Cum se manifesta si cum se trateaza viroza respiratorie?

0
413
Cum se manifesta si cum se trateaza viroza respiratorie

Viroza respiratorie sau raceala este cea mai cunoscuta si comuna afectiune, fiecare persoana recunoscand semnele acesteia. Aceasta afectiune se manifesta prin inrosiri si dureri de gat, febra si dureri de cap, infundarea nasului si scurgerea de secretii nazale, dificultate in respiratie si stranut si febra. Simptomele bolii apar la 2-3 zile de la instalarea infectiei si dureaza in general de la 2 pana la 14 zile.

Majoritatea bolnavilor se vindeca in decursul unei saptamani daca primesc tratamentul corespunzator si daca nu sufera complicatii. Daca simptomele nu se amelioreaza dupa 2 saptamani, aceasta afectiune poate fi mai mult decat o simpla raceala si se va cere parerea medicului.

Cauze

Nu mai putin de 200 de virusuri diferite duc la viroza respiratorie si nu mai putin de 30-50% din cazurile de raceala sunt cauzate de virusi neidentificati. Credinta populara spune ca raceala apare in urma expunerii la frig sau in cazul in care bolnavul – de obicei copilul – a umblat in frig cu capul descoperit. Studiile arata insa ca frigul nu influenteaza destul de mult organismul incat sa provoace aparitia racelii.

Riscul producerii racelii este insa crescut de prezenta polipilor nazali, de alergiile care afecteaza mucoasa nazala si de stresul prelungit.

Simptomele racelii

Viroza respiratorie are drept simptome urmatoarele:

  • Durerile de cap
  • Durerile de gat ori inrosirea gatului
  • Febra
  • Stranutul
  • Infundarea nasului
  • Scurgeri de secretii nazale
  • Respiratie dificila pe nas.

Simptomele racelii apar la 2-3 zile de la infectie si dureaza in general de la 2 la 14 zile, majoritatea bolnavilor vindecandu-se in maximum 7 zile de la aparitia infectiei. Daca simptomele persista si dupa tratament, atunci poate fi vorba de mai mult decat viroza respiratorie. Daca este lasata netratata, raceala poate afecta si gatul sau sinusurile, provocand dureri severe la nivelul fetei, al sinusurilor, febra ridicata, secretii la nivelul gatului, care sunt eliminate prin tuse. Aceste simptome grave necesita adesea ingrijiri medicale.

Ce cauzeaza infectia?

De obicei, viroza respiratorie este cauzata de virusurile care ataca sistemul imunitar al organismului. Cum mucusul produs de mucoasele nazale este prima linie de aparare a organismului, toate particulele inhalate sunt retinute in acesta. Daca un virus trece de aceasta bariera si ajunge intr-o celula, el se va multiplica, scotand la iveala alte virusuri ce vor invada si tesutul din jur. Raspunsul imun al organismului la atacul virusului reprezinta de fapt simptomele resimtite de bolnav.

Citește și:  Chiar ai nevoie de antibiotice? Afla despre rolul acestora in tratamentul infectiilor respiratorii

cum se trateaza viroza respiratorie

Semnalul de alarma al invaziei virusului este trimis la globulele albe din sange de catre celulele deja infectate. Acestea ajung imediat la locul infectiei si elibereaza substante chimice pentru a lupta cu infectia. Simptomele racelii sunt produse de aceste substante ale globulelor albe: cresterea de mucus, ruptura membranelor celulare si pierderea de sange din capilarele sangvine si cele limfatice.

Transmiterea virusului

Viroza respiratorie se transmite in functie de tipul virusului, riscul cel mai mare fiind intre ziua a doua a infectiei si cea de-a patra de la contactarea bolii, atunci cand secretiile se afla la nivel maxim. Pentru ca virusii care pot provoca aceasta afectiune sunt in numar mare, iar fiecare din ei contine propriul patogen, nu a fost realizat un vaccin care sa combine antigenele existente si care sa poata preveni raceala.

Viroza respiratorie poate fi transmisa prin: inhalarea picaturilor suspendate din aer, inhalarea particulelor mari de secretie respiratorie ce ajung in aer pentru scurt timp sau prin contactul secretiei respiratorii infectate cu obiectele inconjuratoare sau cu pielea, urmat de atingerea nasului sau a ochilor.

Tratamente

De obicei, viroza respiratorie nu are nevoie de tratamente complicate, necesitand doar tratament simptomatic format din repaus la pat, paracetamol si aspirina, cresterea aportului de lichide consumate si vitamina C sau gargara cu apa calduta cu sare.

Folosirea exagerata a aspirinei poate duce la aparitia sindromului Reye, o complicatie a gripei ce se caracterizeaza prin afectarea creierului si a ficatului. Complicatiile acestei afectiuni pot duce la coma sau chiar moarte. Sindromul Reye apare in urma folosirii aspirinei in mod excesiv in timpul racelii si gripei. Studiile spun ca acesta apare cu precadere la tineri si adolescenti, tocmai de aceea se recomanda evitarea consumului de aspirina la gripa.

Pentru viroza respiratorie nu este nevoie de antibiotice, pentru ca acestea nu distrug virusurile. Atibioticele sunt de obicei utile in cazul complicatiilor bacteriene precum infectiile gatului si sinuzita. Aceasta afectiune reprezinta una din cele mai comune boli, ale carei simptome sunt cunoscute de toata lumea si care sunt tratate in general cu consum de medicamente usoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.