Vitamina B12 are un rol major în formarea celulelor roșii, sintetizarea ADN-ului și în funcționarea sistemului nervos.

0
167
Vitamina B12 are un rol major în formarea celulelor roșii, sintetizarea ADN-ului și în funcționarea sistemului nervos.

Vitamina B12 este esențială pentru sinteza hemoglobinei și formarea celulelor roșii. Vitamina B12 este factorul antianemiei pernicioase a ficatului. Cu alte cuvinte, dacă se ajunge la un nivel scăzut de vitamina B12 în organism, în timp, se produce o scădere a numărului de globule roșii, apar leziuni ale nervilor și se poate suferi de anemie pernicioasă. Carnea de vită conține vitamina B12 și trebuie introdusă în dietă pentru că ajută la regenerarea sângelui în anemia pernicioasă. Vitamina B12 și acidul folic au funcții importante în organism – toate strâns legate de anumite procese metabolice.

Surse bune de vitamina B12 sunt carnea din organele glandulare ale animalelor, ficatul și rinichii, laptele, ouăle, tonul, scoicile, sardinele, somonul, brânza, iaurtul, pieptul de pui fără pieliță. Vitamina B12 este necesară pentru creșterea organismului uman, pentru buna funcționare a sistemului imunitar. Vitamina B12 ajută la sinteza AND-ului, a ARN-ului, a proteinelor, în prelucrarea acizilor grași, în producerea de energie, în metabolismul acidului folic. Vitamina B12 este stocată în ficat în procent de 80%. Ea este folosită de către organism, atât cât acesta are nevoie. Nevoile de vitamina B12 pentru organism sunt mai mari în perioada vârstei de 3-5 ani.

Vitamina B12 ajută la buna funcționare a sistemului nervos, la sinteza neurotransmițătorilor, la protejarea tecii de mielină a celulelor nervoase. Carența de vitamina B12 poate afecta sistemul nervos incluzând și degenerarea măduvei spinării. Cea mai mare afecțiune a carenței de vitamina B12 este anemia pernicioasă. Aceasta se caracterizează prin anemie macrocitară, policromatofilie a globulelor roșii, trombocitopenie. Deficitul de vitamina B12 se poate produce din cauza insuficientei absorbții a acesteia din tractul intestinal, din cauza lipsei factorului intrisec în sucul gastric.

Una din principalele cauze ale absenței factorului intrisec este o boală autoimună. Boala Crohn sau boala celiacă pot provoca malabsorbția de vitamina B12 în intestin. Infecția cu tenia poate de asemenea cauza o lipsă de vitamina B12 în organism. Anumite boli pot distruge celulele parietale ale stomacului. Acidul clorhidric lipsește din sucul gastric din cauza anemiei pernicioase. În plus, astfel de bolnavi pot prezenta aspecte clinice de tipul: anomalii neurologice, degenerarea coarnelor laterale și posterioare ale măduvei spinării, parestezii.

Citește și:  Slabeste sanatos 5 kg in 7 zile cu ajutorul dietei cu peste si fructe de mare

Diagnosticul de anemie pernicioasă poate fi pus foarte simplu prin depistarea absorbției defectoase a vitaminei B12 în tractul gastrointestinal. Simptomele anemiei pernicioase sunt amorțeala și furnicăturile la extremități, astenia, slăbiciunea generală, sensibilitatea dureroasă a limbii, greturile, anorexia, vărsăturile, pierderea în greutatea, indigestia, uneori diareea, edemele ușoare, dispneea, febra inexplicabilă, paresteziile la mâini, starea de iritabilitate, de depresie ușoară, tulburările de memorie și alte modificări psihice, acuze gastrointestinale și afecțiuni cardiovasculare.

Carența de vitamina B12 din organism se poate explica și prin perturbarea procesului de absorbție adecvat de către intestinul subțire din cauza unor anumiți factori. Unul dintre aceștia este proliferarea bacteriilor în intestinul subțire și astfel se ajunge la un deficit de vitamina B12 deoarece bacteriile fiind în exces pot consuma din această vitamină înainte ca ea să fie absorbită de organism.

Alte cauze ale deficitului de vitamina B12 în organism sunt: cancerul gastric, dieta vegetariană, intestinul scurt, bolile de care am amintit mai sus. Carența de vitamina B12 provoacă probleme menstruale, ulcere la limbă, amorțeala extremităților și furnicături în mâini și picioare, degenerarea nervilor, producția slabă de celule roșii în sânge, anemia pernicioasă, pigmentarea excesivă a pielii mîinilor.

La anumite persoane este necesară administrarea unor suplimente de vitamina B12 deoarece lipsa acesteia apare și din cauza faptului că ele au o dietă stric vegetariană, suferă de boala Crohn, de colită ulcerativă, de sindrom de malabsorbție, fumează mult, au probleme de absorbție a acestei vitamine în intestine, urmează tratamente cu medicamente laxative, cu medicamente pentru ameliorarea simptomelor de epilepsie, gută sau arsuri la stomac.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.