Din nefericire, oricare persoana poate suferi un accident ori poate suferi un infarct si, astfel, cel care se afla in preajma acelei persoane trebuie sa stie cum sa-i acorde primul ajutor, indiferent de varsta victimei. Chiar si asa, notiunea de prim ajutor nu se refera numai la acele tehnici prin care putem salva viata unui om, in cele 5-10 minute pana la venirea ambulantei, ci si la pastrarea calmului victimei, in special in cazurile mai putin grave.
Pana si in ceea ce priveste cazurile mai grave, de pilda, accidentele de masina, trebuie sa incercam sa acordam primul ajutor, daca putem, bineinteles. Si prin primul ajutor intelegem cel putin pastrarea calmului victimei. Spunem cel putin pastrarea calmului, deoarece, in majoritatea cazurilor, nu vom putea scoate ranitul de sub fiarele masinii. Mai mult decat atat, daca vom incerca acest lucru, fara macar ca mai intai sa vedem daca nu cumva o vom rani si mai rau, victima poate sa moara pana la venirea ambulantei, ori situatia se poate complica.
In sfarsit, primul pas pe care trebuie sa-l facem este sa sunam la numarul de urgenta si abia apoi sa intervenim, daca este cazul. Desigur, depinde si de situatie. Daca, spre exemplu, un copil nu stie sa inoate si noi stim, nu vom suna mai intai la numarul de urgenta, in timp ce copilul se ineaca, ci vom incerca sa-l ajutam.
Acesta este doar un simplu exemplu, intrucat, de cele mai multe ori, oamenii au un instinct format deja in acest sens, adica nu mai stau sa se gandeasca ce ar trebui sa faca, ci incearca sa salveze persoana respectiva.
Tocmai de aceea, din pacate, acest lucru are si parti mai putin bune, cum ar fi primul ajutor pe care unele persoane incearca sa-l acorde in cazul arsurilor. Pe langa faptul ca trebuie sa oprim persoana respectiva sa mai alerge, intrucat aerul intretine focul, trebuie sa stim, chiar si in situatiile nu foarte grave, respectiv cu arsuri de gradul I sau II pe o suprafata mica a corpului, ca nu trebuie sa incercam sa indepartam hainele acelei persoane, cu atat mai mult cu cat sunt lipite de piele.
Dupa ce focul a fost oprit, se vor stropi cu apa rece zonele ranite, ori cu zapada, dupa caz. Intre timp, puteti suna la ambulanta, in cazul in care sunteti singuri cu persoana ranita. Oricum, nici macar nu trebuie sa va ganditi sa transportati dumneavoastra victima la spital, cu masina personala, mai ales daca victima are arsuri pe o suprafata mai mare de 30 % si sunt si grave.
Pe de alta parte, trebuie sa mentionam ca nu este indicat sa incercati sa tratati arsurile acasa. Bineinteles, daca sunt superficiale, adica daca se manifesta printr-o roseata a pielii si este pe o suprafata mica, nu este nevoie sa va duceti la Urgente.
Chiar si asa, daca, de pilda, acea roseata este pe jumatate de brat, este indicat sa va duceti de indata la urgenta si sa nu incercati sa va tratati de unii singuri. De asemenea, pe leziuni nu se vor aplica niciun fel de creme. Astfel de greseli sunt facute deseori de oameni si, din nefericire, au consecinte destul de grave asupra leziunilor in sine.
Nici in ceea ce priveste primul ajutor in cazul persoanelor care au suferit un infarct, lucrurile nu stau mai bine. Spunem acestea, deoarece multe persoane fac greseli, care, intr-un final, nu fac nimic altceva decat sa agraveze situatia, si-asa grava.
Aici, timpul este esential, cu atat mai mult cu cat este vorba de secunde, interval in care ii puteti salva viata. Inainte de toate, trebuie sa va calmati si va verificati daca are ochii deschisi. In cazul in care sunt deschisi si mai si geme, dar nu se poate misca de pe podea, ori din locul unde a cazut, sunati de indata la ambulanta. Nu incercati sa aflati ce i s-a intamplat, sau, si mai rau, sa-l miscati din acel loc.
Unii medici recomanda ca, dupa ce ati sunat la ambulanta, exact in acele cateva minute pana la sosirea ambulantei, sa incercati dumneavoastra sa-i acordati primul ajutor. Veti lua o aspirina si o veti zdrobi, ori i-o veti pune intreaga victimei sub limba. Stim ca aspirina subtiaza sangele. Daca despre persoana care zace pe podea stim ca are probleme cardiace si medicul i-a recomandat nitroglicerina, faceti acelasi lucru cu acest medicament, si nu cu aspirina.
Daca victima este inca inconstienta, trebuie sa trecem de indata la urmatorul pas, si-anume la resuscitarea propriu-zisa. II veti localiza centrul pieptului si veti incepe sa apasati puternic. Trebuie, insa, sa fiti foarte atenti, intrucat ii puteti crea leziuni la cutia toracica. Tocmai de aceea, este indicat sa faceti cateva cursuri de acordare a primului ajutor, pentru ca trebuie sa ni se arate cu exactitate ce trebuie sa facem in anumite situatii. In sfarsit, intre timp, paramedicii vor sosi si, bineinteles, vor prelua ei manevrele de resuscitare.