Vitelarul (Anthoxanthum odoratum), planta medicinala si furajera

0
1265
Vitelarul (Anthoxanthum odoratum), planta medicinala si furajera

Vitelarul este o planta nativa din Europa, cunoscuta si cu denumirea populara de parangina, palciana si iarba-mirositoare. Are denumirea stiintifica de Anthoxanthum odoratum si apartine de familia Poaceae.

Numele de vitelar se refera la mirosul interesant de cumarina de la aceasta iarba-mirositoare, mai exact de la partile sale aeriene in stare uscata care emana un parfum si mai intens. Parfumul intepator al plantei se aseamana cu cel de la sanziana-parfumata (care are denumirea de Gallium odoratum).

Aceasta planta perena erbacee are un aspect foarte interesant de smoc, creste in locuri deschise, pe pajisti, in poieni, pe dealuri si campii, dar si in padurile rare alcatuite din arbori cu lemn de esenta tare.

Are inaltimea de pana la 30-60 cm, radacina este simpla, scurta, rigida si neteda, frunzele plate, fine, late de cel mult 1 cm, iar inflorescentele lungi de 2-8 cm, sub forma de panicul si colorit galben-vernil stralucitor. Fructele sunt mici, au forma ovala. Perioada de inflorire si polenizare a florilor este in lunile martie-iulie.

Citește și:  Polenul de pin – cel mai bun produs pentru imunitate

Vitelarul este o planta parfumata, dar si un furaj excelent pentru animale. Mirosul de fan foarte placut se datoreaza si acestei plante uscate. Ca planta medicinala se foloseste in tratamente contra afectiunilor ce tin de circulatia periferica.

Poate fi utilizata in saculeti in amestec cu alte plante medicinale (cum este de exemplu musetelul) pentru ameliorarea alergiilor de la nivelul pielii. Saculetul cu plante medicinale se aplica direct pe piele, in zona afectata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.